CELEBRITIES

Όταν η Σιμόν Μπάιλς κατηγόρησε τον Λάρι Νάσαρ για σεξουαλική κακοποίηση και αποκάλυψε όλο το σύστημα που τον συγκάλυπτε


Ερασμία Αρβανιτά

30 Ιουλίου 2024

Όταν η Σιμόν Μπάιλς κατηγόρησε τον Λάρι Νάσαρ για σεξουαλική κακοποίηση και αποκάλυψε όλο το σύστημα που τον συγκάλυπτε
Netflix
Η «κατάρρευση» της Σιμόν Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ήταν μια αντίδραση στο τραύμα της από την κακοποίησή της

«Αισθάνομαι πως κουβαλάω το βάρος του κόσμου στους ώμους μου», είχε πει πίσω το 2021 το παγκόσμιο φαινόμενο της γυμναστικής, η Σιμόν Μπάιλς, όταν αποφάσισε να αποσυρθεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο. Η ίδια, πάλευε να αγωνιστεί με ό,τι ψυχικά αποθέματα της είχαν μείνει, αλλά τελικά αποφάσισε να βάλει σε προτεραιότητα τον εσωτερικό της κόσμο, γιατί είναι πιο σημαντικός από κάθε μετάλλιο. Έτσι, έκανε ένα διάλλειμα από τον αθλητισμό. Εκείνη την περίοδο, η Σιμόν Μπάιλς υπέφερε από τα «twisties», ένα φαινόμενο κατά το οποίο οι αθλητές χάνουν την αίσθηση του πού βρίσκονται κατά τη διάρκεια ενός άλματος και δεν ξέρουν πώς θα προσγειωθούν. Πολλοί τότε, την είχαν κατηγορήσει πως εγκατάλειψε το άθλημα της, την ομάδα της και τη χώρα της.

Μερικά χρόνια αργότερα, η πιο πολυβραβευμένη αθλήτρια στην ιστορία επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Δεν θέλει και δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτα και σε κανέναν, όμως. «Αυτήν τη φορά που επιστρέφω, το κάνω πραγματικά για τον εαυτό μου», λέει η Σιμόν Μπάιλς στο ντοκιμαντέρ «Simone Biles Rising», του Netflix. Σε αυτό το ντοκιμαντέρ, που ουσιαστικά ακολουθεί το «ταξίδι» της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, η Μπάιλς δηλώνει: «Κανείς δεν με αναγκάζει να επιστρέψω. Είμαι 26 ετών. Το κάνω πραγματικά για τον εαυτό μου. Δεν θέλω ποτέ να κοιτάζω πίσω σε δέκα χρόνια και να λέω: "Τι θα γινόταν αν μπορούσα να είχα κάνει άλλον έναν ολυμπιακό κύκλο;" Τουλάχιστον προσπάθησα. Δεν θέλω να φοβάμαι πια. Ξέρεις, έχουν συμβεί τόσα πολλά σε αυτό το άθλημα, τόσα πολλά με έχουν τρομάξει και δεν μπορώ να τα αφήσω να μου πάρουν το τελευταίο πράγμα που έχω».

Το «κατηγορώ» που θα μείνει στην ιστορία

Ο εσωτερικός της κόσμος σημαδεύτηκε για πάντα από τον πρώην γιατρό της Εθνικής Ομάδας Γυμναστικής των ΗΠΑ, Λάρι Νάσαρ. Έναν τύραννο που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τη σεξουαλική κακοποίηση περίπου 250 γυναικών και ανήλικων κοριτσιών. Η Σιμόν Μπάιλς ήταν ένα από τα εκατοντάδες θύματά του. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Μπάιλς μαζί με τις αθλήτριες ΜακΚέιλα Μαρόνεϊ, Άλι Ρέισμαν και Μάγκι Νίκολς, κατέθεσαν για την κακοποίηση που βίωσαν από τον Λάρι Νάσαρ.

«Κατηγορώ τον Λάρι Νάσαρ κι επίσης κατηγορώ ολόκληρο το σύστημα που κάλυψε και ενίσχυσε αυτήν την κακοποίηση», είχε πει με δάκρυα στα μάτια η Σιμόν Μπάιλς ενώπιον της Γερουσίας. Εκείνη και οι συναθλήτριές της, κατηγόρησαν το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εθνική Ομάδα Γυμναστικής των ΗΠΑ καθώς επέτρεψαν – και τελικά διαιώνισαν, τις εκατοντάδες κακοποιήσεις από τον Νάσαρ. «Αν επιτρέψεις σε ένα άτομο να βλάψει παιδιά, οι συνέπειες θα είναι άμεσες και βαριές», είχε πει τότε Μπάιλς. «Ήταν σαν να “σερβίρουν” αθώα παιδιά σε έναν παιδόφιλο, σε ασημένιο δίσκο», πρόσθεσε η Άλι Ρέισμαν.

Υπενθυμίζουμε, πως μετά την καταγγελία της Σιμόν Μπάιλς, το 2018, για σεξουαλική κακοποίηση από τον Λάρι Νάσαρ, ο ίδιος καταδικάστηκε σε 175 χρόνια κάθειρξης και άλλα 60 για κατοχή πορνογραφικού υλικού ανηλίκων. Επίσης, είχε ομολογήσει ότι είχε κακοποιήσει σεξουαλικά άλλες 7 αθλήτριες. Ωστόσο, τότε ούτε η Ολυμπιακή Επιτροπή, ούτε η Εθνική Ομοσπονδία Γυμναστικής των ΗΠΑ, ούτε το FBI δεν τιμωρήθηκαν για το γεγονός πως δεν έλαβαν δράση και δεν διερεύνησαν τις καταγγελίες όταν κατατέθηκαν.

«Δεν είχα λάβει την κατάλληλη φροντίδα πριν. Νόμιζα ότι ήμουν εντάξει»

Η «κατάρρευση» της Σιμόν Μπάιλς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, ήταν μια αντίδραση στο τραύμα της από την κακοποίησή της. «Για όλα όσα γινόντουσαν έλεγα: "Θα τα καταπιέσω, θα τα θάψω, θα περιμένω να τελειώσει η καριέρα μου, θα πάω να το διορθώσω"», αποκαλύπτει η ίδια στο αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ του Netflix. «Μετά, όμως, συμβαίνει - και δυστυχώς, σε μένα, συνέβη στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Από το 2021, η Μπάιλς έχει γίνει υπέρμαχος της ψυχικής υγείας και μιλάει ανοιχτά για το γεγονός ότι πηγαίνει τακτικά σε ψυχοθεραπεία, αλλά και για το ότι επηρέασε τον σύζυγό της, τον παίκτη του NFL, Τζόναθαν Όουενς, να κάνει το ίδιο. «Δεν είχα λάβει την κατάλληλη φροντίδα πριν, επειδή νόμιζα ότι ήμουν εντάξει. Αλλά το μυαλό και το σώμα είναι τα πρώτα που μου έλεγαν: "Στην πραγματικότητα, όχι δεν είσαι"». Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα αντιδράσεις όταν αρχίσεις να μιλάς για αυτά τα πράγματα».

Η μεγάλη επιστροφή στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024

Η Σιμόν Μπάιλς δεν ήξερε εάν θα μπορούσε να επιστρέψει ξανά στον αθλητισμό. Κι όμως, το έκανε και καθήλωσε και το Παρίσι. Τα βλέμματα όλου του κόσμου στράφηκαν ξανά σε εκείνη, στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024. Η μεγαλύτερη αθλήτρια όλων των εποχών, δεν συνεχίζει απλώς την καριέρα της στον αθλητισμό, αλλά ξεπερνάει κάθε όριο. Κανείς και τίποτα δεν μπορεί πλέον να τη σταματήσει. Είναι, απλώς νικήτρια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.