REAL LIFE WHO

Νάταλι Μοελάουζεν: Από την αρένα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο νοσοκομείο για αφαίρεση όγκου. Μία ιστορία θάρρους που πρέπει να ακουστεί


Ερασμία Αρβανιτά

29 Ιουλίου 2024

Νάταλι Μοελάουζεν: Από την αρένα των Ολυμπιακών Αγώνων, στο νοσοκομείο για αφαίρεση όγκου. Μία ιστορία θάρρους που πρέπει να ακουστεί
Getty Images
Η 38χρονη αθλήτρια, χθες αγωνίστηκε με τα χρώματα της Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σήμερα υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου της

Είναι πρωταθλήτρια ξιφομάχος. Ξεκίνησε να ασχολείται με το συγκεκριμένο άθλημα σε ηλικία 5 ετών. Τον Φεβρουάριο του 2024, ανακάλυψε πως είχε έναν όγκο στη σπονδυλική της στήλη. Χθες, αγωνίστηκε με τα χρώματα της Βραζιλίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σήμερα υποβάλλεται σε επέμβαση αφαίρεσης του όγκου της, στο Παρίσι. Ο λόγος για τη Νάταλι Μοελάουζεν, η οποία χθες (28/07), μας έδειξε τη σημαίνει δύναμη ψυχής και πάθος.

H αθλήτρια, η οποία γεννήθηκε στο Μιλάνο από πατέρα Ιταλογερμανό και μητέρα Βραζιλιάνα, εκπροσωπούσε την Ιταλία στους αγώνες ξιφασκίας, μέχρι το 2012. Κάτω από την ιταλική σημαία η καριέρα της «άνθισε». Κατέκτησε χρυσό (ομαδικό) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2008, ένα ασημένιο μετάλλιο στο Grand Prix της Ρώμης και ένα χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2011 στο Σέφιλντ. Όταν η ξιφομάχος κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2019, έπεσε στα γόνατα και ξέσπασε σε δάκρυα.

Tώρα, η 38χρονη αθλήτρια αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στο épée γυναικών εναντίον της καναδής, Ρούιεν Ξιάο, παρά το πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Η ίδια υπέφερε πολύ κατά τη διάρκεια της πρώτης της μονομαχίας στην ξιφασκία. Ο όγκος της, τις τελευταίες ημέρες την είχε αναγκάσει να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Πήρε εξιτήριο μονό και μόνο για να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα ένιωσε αδιαθεσία ακριβώς την ώρα που αντιμετώπιζε την αντίπαλό της. Η Νάταλι Μοελάουζεν σταμάτησε, αλλά μετά από λίγα λεπτά παύσης, κατάφερε να επιστρέψει στην πίστα, αν και δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη νίκη (ο αγώνες έληξε με σκορ 11-15 υπέρ της Καναδής). Η 38χρονη κατέρρευσε στο έδαφος κλαίγοντας. Μετά την εμφάνισή της, εισήχθη στο νοσοκομείο και πλέον υποστηρίζεται από τους γιατρούς της εθνικής της ομάδας.

«Είμαι στην υπηρεσία των ονείρων μου»

Στον προσωπικό της λογαριασμό στο IG, η ομάδα της Νάταλι έστειλε ένα μήνυμα λίγο πριν από την έναρξη του αγώνα. «Η Νάταλι θα αγωνιστεί τελικά αύριο στο Grand Palais, μετά από ένα παράξενο αστείο της μοίρας, που έκανε το Ολυμπιακό της ταξίδι πρόσφατα σκληρό, εξαιτίας ενός σοβαρού προβλήματος υγείας που χρειαζόταν άμεση αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, από το οποίο βγήκε μόλις αυτή την εβδομάδα. Η πρόκληση ήταν τεράστια να αναρρώσει έγκαιρα για να αγωνιστεί», έγραφε αρχικά η ανάρτηση.

«Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η Νάταλι θα σταθεί μία ακόμα φορά στην αγαπημένη της πίστα της ξιφασκίας, όπως ονειρεύτηκε, κόντρα σε όλα τα στατιστικά και τα προγνωστικά. Παρά την πρόσφατη σιωπή της, εκφράζει όλη τη βαθιά ευγνωμοσύνη της στην ομάδα της, τις ομοσπονδίες, τις ομάδες ξιφασκίας, τους συντρόφους, τους υποστηρικτές, τους νέους ξιφομάχους σε όλο τον κόσμο που τη συνόδευσαν στο ωραίο ταξίδι τους. Ξεχωριστά ευχαριστεί την απίστευτη ιατρική ομάδα της Γαλλίας», γράφει η δεύτερη φωτογραφία της ανάρτησης.

«Έχει αφιερώσει την καρδιά και την ψυχή της στην εξάσκηση αυτού του αθλήματος, με σκοπό να εξερευνήσει και να μοιραστεί την μυστηριώδη ομορφιά της τέχνης της ξιφασκίας και να εμπνεύσει το δικό μας ταξίδι πίσω από τη μάσκα του ξιφομάχου. Εμείς, η οικογένειά της, οι φίλοι της, η ομάδα της, είμαστε μάρτυρες της δύναμης και της αποφασιστικότητας που έχει δείξει όλες αυτές τις μέρες. Είναι σειρά μας να της δώσουμε όλη μας την αγάπη και να τιμήσουμε μαζί της την ξιφασκία. Η Νάταλι θα εκπροσωπήσει τη Βραζιλία τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς αγώνες», έγραφε το μήνυμα, με τη Νάταλι Μοελάουζεν να λέει: «Είμαι στην υπηρεσία των ονείρων μου».