UPDATE

Πόσο κοστίζουν τα μετάλλια των Ολυμπιακών, από τι ιστορικό υλικό είναι κατασκευασμένα και τι δώρο παίρνουν οι νικητές μαζί τους; 


JTeam

29 Ιουλίου 2024

Gold Medalist Jessica Fox of Team Australia
Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto via Getty Images
Είχε γίνει γνωστό ότι τα μετάλλια θα έχουν κάτι από τον Πύργο του Άιφελ, αλλά αυτό δεν το περιμέναμε

Το πρώτο Σαββατοκύριακο των Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε και τα πρώτα μετάλλια έχουν ήδη κρεμαστεί στο λαιμό των νικητών. Κάθε μετάλλιο έχει διαφορετικό βάρος: το χρυσό ζυγίζει 529 γραμμάρια, το ασημένιο 525 και το χάλκινο 455 γραμμάρια.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, το χρυσό και το ασημένιο μετάλλιο πρέπει να είναι κατασκευασμένα από τουλάχιστον 92,5% ασήμι, με τα χρυσά μετάλλια να είναι επιπλέον επιστρωμένα με τουλάχιστον 6 γραμμάρια χρυσού. Τα χάλκινα μετάλλια κατασκευάζονται κυρίως από χαλκό.

Κάθε μετάλλιο πρέπει να έχει διάμετρο τουλάχιστον 60 mm και πάχος 3 mm, αλλά η οργανωτική επιτροπή κάθε χώρας μπορεί να δημιουργήσει το δικό της σχέδιο. Εν προκειμένω, τα μετάλλια του Παρισιού σχεδιάστηκαν από την Chaumet, ένα brand που ανήκει στον όμιλο LVMH και έχει ακτίνες, μια σαφή αναφορά στο Παρίσι ως Πόλη του Φωτός.


Ανάλογα με την τιμή των μετάλλων, ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο μπορεί να αξίζει πάνω από 500 ευρώ, αν και για έναν Ολυμπιονίκη έχει ανεκτίμητη αξία.

Τα μετάλλια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού συγκεκριμένα, διαθέτουν ένα ειδικό επιπλέον υλικό: μέταλλο από τον Πύργο του Άιφελ από τις ανακαινίσεις που έχει υποστεί. Ο σίδηρος από την αρχική κατασκευή, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1887 και 1889, είχε αντικατασταθεί και είχε αποθηκευτεί σε μυστική τοποθεσία. Και τώρα ήταν η στιγμή να επαναχρησιμοποιηθεί στην κατασκευή των μεταλλίων.

Ολυμπιακά Μετάλλια

Όπως εξήγησε ο Thierry Reboul, δημιουργικός διευθυντής του Παρισιού 2024: «Το απόλυτο σύμβολο του Παρισιού και της Γαλλίας είναι ο Πύργος του Άιφελ». Αυτά τα μετάλλια είναι μια «ευκαιρία για τους αθλητές να πάρουν μαζί τους ένα κομμάτι του Παρισιού».


Η άλλη πλευρά του μεταλλίου αντιπροσωπεύει πάντα την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και απεικονίζει τη Νίκη, την Ελληνίδα θεά της νίκης, με την Ακρόπολη της Αθήνας και το Ολυμπιακό Στάδιο πίσω της. Ο Πύργος του Άιφελ εμφανίζεται επίσης στα μετάλλια του Παρισιού 2024.

Το δεύτερο δώρο των νικητών


Στις απονομές, τα μετάλλια δεν είναι το μόνο που παίρνουν οι αθλητές. Είδαμε και ένα παραλληλεπίπεδο κουτί με κάτι μέσα που μοιάζει με σωλήνα. Πρόκειται για την επίσημη αφίσα του Παρισιού 2024. Σχεδιάστηκε από τον Ugo Gattoni, έναν Παριζιάνο σχεδιαστή ιταλικής καταγωγής ο οποίος σε συνέντευξή του είπε ότι οι εικονογραφήσεις χρειάστηκαν τέσσερις μήνες και 2.000 ώρες για να τις ολοκληρώσει δημιουργήσει.


Οι πολύχρωμες αφίσες — όλες φτιαγμένες στο χέρι — είναι γεμάτες με λεπτομέρειες και συμβολισμούς, αποτίοντας φόρο τιμής τόσο στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του κόσμου όσο και στην πόλη της αγάπης. Μερικές από τις λεπτομέρειες περιλαμβάνουν ένα χρυσό μετάλλιο, την Ολυμπιακή μασκότ του Παρισιού, τα σκάφη που είδαμε στην τελετή έναρξης, το breakdancing καθώς και εμβληματικά γαλλικά μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ, η Αψίδα του Θριάμβου κ.α.