REAL LIFE WHO

Η Έμιλυ Βάγια (aka) Mrs Soupe στο JennyGr: Η blogger που έκανε τις vegetarian συνταγές δημοφιλείς σε όλους και μας έμαθε να τρώμε νόστιμα και υγιεινά σε 5’


Άννα Καντζηλιέρη

31 Οκτωβρίου 2024

Η Έμιλυ Βάγια (aka) Mrs Soupe στο JennyGr: Η blogger που έκανε τις vegetarian συνταγές δημοφιλείς σε όλους και μας έμαθε να τρώμε νόστιμα και υγιεινά σε 5’
Η Έμιλυ Βάγια συστήνει στο JennyGr τον μαγειρικό κόσμο της. Πώς από ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix έγινε vegetarian και κατάφερε να πείσει τη διαδικτυακή κοινότητα του Instagram και του Tik Tok πως οι υγιεινές συνταγές μπορούν να είναι πολύ - μα πολύ - νόστιμες (και γρήγορες)

Σίγουρα την έχεις πετύχει, κάνοντας σκρολ στο Instagram και στο Tik Tok. Ενδεχομένως να έχεις αποθηκεύσει κάποια συνταγή της ή να έχεις φτιάξει κάποιο από τα φαγητά που καθημερινά μας προτείνει. Η Έμιλυ Βάγια ή αλλιώς Mrs Soupe δημιουργεί vegan και vegetarian πιάτα, συνδυάζοντας βασικά υλικά με πρωτότυπο και ξεχωριστό τρόπο. Ξεκίνησε να μαγειρεύει από αγάπη και σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που κατάφερε να χτίσει.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά την πρώτη συνταγή που έφτιαξε για το blog της, βιοπορίζεται από αυτή τη δουλειά, κάνοντας το όνειρό της πραγματικότητα. Ωστόσο, η Έμιλυ Βάγια εξομολογείται πως ακόμα δεν μπορεί να δει επαγγελματικά τη μαγειρική και εξακολουθεί να τρέφει την ίδια αγνή αγάπη, που είχε στα πρώτα βήματά της. Αυτοσκοπός της είναι να παρουσιάζει νόστιμες και υγιεινές συνταγές που γίνονται σε χρόνο dt και απευθύνονται σε όλα τα μέλη της οικογένειας.

Jenny.Gr

Από τότε που ήταν παιδί, απολάμβανε να παρακολουθεί τις εκπομπές του Jamie Oliver και να δοκιμάζει τις συνταγές του στην κουζίνα του πατρικού της. Η χορτοφαγία μπήκε στη ζωή της όταν ήταν φοιτήτρια, ωστόσο ρίζωσε σε αυτή μερικά χρόνια αργότερα, παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix, που της άλλαξε τη ζωή. Έμπνευση για το πρώτο βιβλίο της «Τρώμε σε 5’» αποτέλεσε η επιθυμία της να μοιραστεί απλές και light συνταγές με όλους όσοι θέλουν να τρέφονται υγιεινά, αλλά δεν γνωρίζουν τον τρόπο ούτε διαθέτουν ελεύθερο χρόνο για να μπουν στην κουζίνα.

Η Έμιλυ Βάγια έχει μια βαλίτσα γεμάτη όνειρα και η πορεία της μέχρι σήμερα (της) έχει επιβεβαιώσει, πως με επιμονή, στοχοπροσήλωση και δουλειά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Τι κι αν ο ανταγωνισμός είναι «σκληρός», εκείνη επιλέγει να αδιαφορεί, αφού «υπάρχει χώρος για όλους». Άλλωστε, όπως λέει, «όταν αγαπάς κάτι πολύ και δουλεύεις πολύ γι’αυτό, δεν γίνεται να μην ανταμειφθείς». Και εμείς θα συμφωνήσουμε μαζί της.

Με σύμμαχο τον αυθορμητισμό, τον έρωτα για την τέχνη της μαγειρικής και την αστείρευτη όρεξή της για δημιουργία, συνεχίζει το έργο της, στοχεύοντας όλο και πιο ψηλά.

@emilyvagia the @Nara Smith way! #fromscratch #pizza #lightrecipes #easyrecipes #quickrecipes #foodtok #emilyvagia #foodie #foryou #foryour #fy #viralrecipe ♬ sonido original - Chiari

Διάβασε όλη τη συνέντευξη που έδωσε η Έμιλυ Βάγια στο JennyGr:

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το food blogging;

Η απόφαση ήταν συνειδητή και ήρθε μετά από πολύ σκέψη. Το να δουλεύω 8 και 9 ώρες για κάποιον άλλον, το να αποφασίζει κάποιος άλλος πότε θα πάρω άδεια και πότε θα πάω διακοπές δεν ήταν κάτι που ήθελα πλέον να βιώνω. Και μιας και το να μαγειρεύω ήταν κάτι που αγαπούσα πάρα πολύ, αποφάσισα να το κάνω και επάγγελμα. Ήξερα ότι θα μου έπαιρνε χρόνο μιας και δεν γνώριζα καν ποια ήταν τα σωστά βήματα που έπρεπε να ακολουθήσω. Αλλά δεν με ένοιαζε. Έβλεπα ότι κάθε ημέρα που περνούσε ήμουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που είχα ονειρευτεί.

Ποια ήταν η σχέση σου με τη μαγειρική πριν γίνει αντικείμενο της δουλειάς σου;

Από μικρή με θυμάμαι να βλέπω φανατικά τις εκπομπές του Jamie Oliver και να σημειώνω τις συνταγές του με σκοπό κάποια στιγμή να τις φτιάξω. Είμαι σίγουρη πως αν ψάξω στο πατρικό μου θα βρω τον φάκελο που τις έβαζα και μάλιστα ταξινομημένες ανάλογα με το βασικό τους υλικό. Κάποια στιγμή, λοιπόν, λίγο πριν την πρώτη καραντίνα αποφάσισα να κάνω επάγγελμα αυτή τη μεγάλη μου αγάπη για τη μαγειρική. Ξεκίνησα να δουλεύω πάνω σε αυτό, έχοντας ταυτόχρονα άλλες δύο δουλειές (ήμουν αρχισυντάκτρια στο spirossoulis.com και ήμουν και social media creator για μία εταιρεία στην Πράγα) αλλά μου άρεσε τόσο πολύ όλο αυτό που όσο το έκανα τόσο πιο πολύ παθιαζόμουν.

«Ήξερα ότι θα μου πάρει χρόνο, αλλά δεν με ένοιαζε. Έβλεπα ότι κάθε ημέρα που περνούσε ήμουν ένα βήμα πιο κοντά σε αυτό που είχα ονειρευτεί»

Η χορτοφαγία πώς μπήκε στη ζωή σου;

Όταν ήμουν φοιτήτρια, για κάποιο λόγο - που δεν θυμάμαι - είχα αποφασίσει να γίνω χορτοφάγος. Και παρέμεινα για δύο χρόνια. Έπειτα άρχισα να τρώω πάλι κρέας καθώς είχα πολύ χαμηλό αιματοκρίτη και ο γιατρός μου είχε συστήσει να το κάνω, και πολύ αργότερα βλέποντας ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix (το Seaspiracy) αποφάσισα και πάλι να γίνω χορτοφάγος.

Jenny.Gr

Διαθέτεις ένα από τα πιο δημοφιλή προφίλ στο Tik Tok. Η ιδέα να δημιουργήσεις περιεχόμενο σε αυτή την πλατφόρμα πώς προέκυψε;

Ήταν λογικό να ξεκινήσω περιεχόμενο στο Tiktok μετά το Instagram. Ήμουν μάλιστα από αυτούς που άργησαν να καταλάβουν ότι το Tiktok είχε πολύ μεγάλη δύναμη. Είναι, όμως, μία πλατφόρμα την οποία δεν έχω καταφέρει ακόμα να αποκωδικοποιήσω. Με ιντριγκάρει, όμως, πολύ και τη μελετάω όσο περισσότερο μπορώ.

Το «Τρώμε σε 5’» είναι το πρώτο βιβλίο σου με vegetarian και plant-based συνταγές. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σου για τη συγγραφή του;

Όταν ξεκίνησα να μαγειρεύω για το blog μου, ξεκίνησα να γράφω και το βιβλίο μου (αυτό έγινε το 2019). Από τότε πρόσθεσα και αφαίρεσα άπειρες συνταγές. Ήθελα να γράψω ένα βιβλίο με πολύ απλές, εύκολες, γρήγορες και light συνταγές για γυναίκες και άντρες που δεν έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους για μαγείρεμα αλλά θέλουν να τρώνε υγιεινά. Και νομίζω πως το κατάφερα.

H επαγγελματική πλευρά της μαγειρικής «αφαιρεί» από την δημιουργική/διασκεδαστική; H πίεση του να παραδώσεις νέο περιεχόμενο στο κοινό σου σε δυσκολεύει καθόλου;

Δεν μπορώ να το δω επαγγελματικά όλο αυτό (παρόλο που ζω από αυτό) ή μάλλον δεν θέλω να το δω επαγγελματικά. Γι’αυτό και δεν έχω μεταφερθεί σε στούντιο και δουλεύω από το σπίτι μου. Θέλω να μπορώ να μαγειρεύω με τις πιτζάμες, να σηκώνομαι στις 11 το βράδυ όταν έχω έμπνευση και θέλω να δοκιμάσω κάτι, να ξυπνάω στις 5 το πρωί και να φτιάχνω ένα πρωινό που δούλευα στο μυαλό μου λίγο πριν με πάρει ο ύπνος το προηγούμενο βράδυ. Διασκεδάζω πάρα πολύ όταν μαγειρεύω και μπορεί κάποιες στιγμές να με πιέζουν τα deadlines αλλά αυτές οι στιγμές φροντίζω να είναι λίγες.

@emilyvagia the @Nara Smith way! #fyp #fy #foryou #foodtiktok #foodie #foodblogger #fromscratch #yummy #burger @Leather man ♬ French music style, accordion, waltz - arachang

Υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τη vegetarian/vegan κουλτούρα. Υπάρχουν διαφορές στο κοινό σου που να έχεις παρατηρήσει;

Νομίζω ότι το κοινό μου δεν είναι vegetarians και vegans στην πλειοψηφία του. Νομίζω ότι είναι άνθρωποι που επιλέγουν ή θέλουν να τρώνε υγιεινά. Θέλουν να τρώνε περισσότερα λαχανικά και όσπρια. Θέλουν να μαγειρεύουν γρήγορα, εύκολα, υγιεινά και ταυτόχρονα νόστιμα γεύματα.

«Θέλω να μπορώ να μαγειρεύω με τις πιτζάμες, να σηκώνομαι στις 11 το βράδυ όταν έχω έμπνευση και θέλω να δοκιμάσω κάτι, να ξυπνάω στις 5 το πρωί και να φτιάχνω ένα πρωινό που δούλευα στο μυαλό μου λίγο πριν με πάρει ο ύπνος το προηγούμενο βράδυ»

Ως vegetarian ποια είναι η πιο «κλισέ» ερώτηση που δέχεσαι; Τι θα έλεγες σε κάποιον που επιθυμεί να γίνει vegetarian ή vegan, όμως δεν το τολμάει;

Έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ τα πράγματα στην Ελλάδα που πλέον όταν λες σε κάποιον ότι είσαι vegetarian δεν του κάνει καμία εντύπωση. Όλοι έχουν πλέον κάποιον στην οικογένεια ή στο ευρύτερο περιβάλλον τους που να είναι vegetarian ή vegan. Επομένως είναι πιο εξοικειωμένοι με το θέμα.

Όσο για το τι θα έλεγα σε κάποιον που θέλει να γίνει vegetarian ή vegan αλλά δεν το τολμάει, θα ήταν να επισκεφτεί έναν ειδικό που θα μπορέσει να του λύσει ό,τι τυχόν απορίες μπορεί να έχει πάνω στο θέμα. Πλέον, ακόμα και στην Ελλάδα, είναι πολύ εύκολο να είσαι vegetarian. Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να φας και στο σπίτι αλλά και έξω. Ακόμα και σε ένα κλασικό παραδοσιακό σουβλατζίδικο θα βρεις πλέον vegetarian επιλογές γιατί από ό,τι φαίνεται υπάρχει ζήτηση.

Jenny.Gr

Από την εμπειρία σου, τι είναι αυτό που θέλει περισσότερο ο κόσμος να γλιτώνει με τη μαγειρική; Χρόνο, θερμίδες ή μείωση του food waste;

Νομίζω πως στην Ελλάδα ο χρόνος και οι θερμίδες είναι τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους περισσότερους. Και ίσως το να φάνε και κάτι νόστιμο και ποιοτικό ταυτόχρονα. Η μείωση του food waste δεν ξέρω αν όντως είναι στη σκέψη της πλειοψηφίας. Αλλά γι’αυτό είμαστε και εμείς εδώ για να θυμίζουμε τη σημασία του #lessfoodwaste.

Είσαι αυτοδημιούργητη και πολύ δραστήρια. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιβιώσεις και να ξεχωρίσεις σε έναν τόσο ανταγωνιστικό χώρο;

Ίσως αυτό που με βοηθάει πολύ είναι ότι δεν με απασχολεί ο ανταγωνισμός. Δεν με νοιάζει αν υπάρχουν άλλοι 20 που κάνουν την ίδια δουλειά με μένα και τα πάνε το ίδιο καλά. Υπάρχει χώρος για όλους, αυτό είναι το μότο μου. Και επίσης ξέρω πως όταν αγαπάς κάτι πολύ και δουλεύεις πολύ γι’αυτό, δεν γίνεται να μην ανταμειφθείς.

@emilyvagia the @Nara Smith way #emilyvagia #Recipe #Cooking #Yummy #Foodie #fyp #Food #quickrecipes #easyrecipes #foodtok #fromscratch ♬ sonido original - Chiari

Ποια από τις συνταγές σου είναι η αγαπημένη σου και θα μας πρότεινες οπωσδήποτε να δοκιμάσουμε;

Θα σου πω από το βιβλίο γιατί στο blog έχω άπειρες συνταγές και είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μία. Σίγουρα θα φτιάξω κάθε Κυριακή το ψωμί ολικής άλεσης, σίγουρα θα φτιάξω τα brownies σπανάκι για να τα πάρει ο γιος μου στο σχολείο για σνακ μία φορά την εβδομάδα και σίγουρα θα φτιάξω και το λαχματζούν μου στα movie nights μας στο σπίτι.

«Στην Ελλάδα ο χρόνος και οι θερμίδες είναι τα δύο βασικά θέματα που απασχολούν τους περισσότερους»

Πώς θα ήθελες να δεις την Mrs Soupe σε μια δεκαετία; Ποιο είναι το μεγαλύτερο όνειρό σου;

Ιδανικά θα ήθελα να έχω την Ελλάδα ως βάση και να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο με την οικογένειά μου. Να δοκιμάζουμε γεύσεις από όλο τον κόσμο, να γνωρίζουμε διαφορετικούς πολιτισμούς, να γεμίζουμε εμπειρίες και εικόνες. Όνειρό μου είναι να κάνω πράγματα που με κάνουν ευτυχισμένη. Και αν κάποια στιγμή νιώθω ευτυχισμένη ζώντας με την οικογένειά μου σε ένα χωριό στην επαρχία της Γαλλίας μακριά από όλους και από όλα… θα κάνω αυτό!

@emilyvagia 10/10! #mrssoupe #greekrecipes #summercoffee #foodie #greekfood #tiktokviral #greektiktok #fyp #foryou #fypシ゚viral #summerveggies ♬ πρωτότυπος ήχος - Ελληνικες Φωνες Music Channel
@emilyvagia nice to see you again my precious #airfryer #cookinggirl #greekfood #greekrecipes #summerfood #fyp #foryou #fypシ゚viral #greektiktok #foodie #mrssoupe #airfryerrecipes ♬ πρωτότυπος ήχος - Δέσποινα Βανδή