REAL LIFE WORKING GIRL

Πώς να παίρνετε πάντα τις σωστές αποφάσεις


23 Νοεμβρίου 2016

woman-687560-1920.jpg
  • Αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας

Ενώ πολλοί πιστεύουν ότι όλες οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται με βάση τη λογική και να μην επηρεάζονται από το συναίσθημα, είναι πολύ δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο. Για παράδειγμα αν έχετε αποφασίσει να αλλάξετε εργασιακό χώρο, έχετε σίγουρα επηρεαστεί και από τα συναισθήματα σας. Αν λοιπόν θέλετε να παίρνετε σωστές αποφάσεις, θα πρέπει να δεχτείτε ότι το συναίσθημα είναι αναπόφευκτο μέρος της όλης διαδικασίας.

  • Αποστασιοποιηθείτε 

Όσο πιο κοντά βρίσκεστε σε μια κατάσταση, τόσο πιο δύσκολο είναι να λάβετε τη σωστή απόφαση. Αντ αυτού προσπαθήστε να δείτε την κατάσταση από την οπτική γωνία ενός τρίτου ατόμου. Οι πραγματικοί φίλοι έχουν την τάση να δίνουν καλές συμβουλές, γιατί βλέπουν την κατάσταση από μακριά. Προσπαθήστε να μείνετε όσο πιο αμερόληπτες μπορείτε, έτσι ώστε να σκεφτείτε κάποια πράγματα που μέχρι τώρα δεν τα είχατε λάβει υπόψη.

  • Περιέγραψε την απόφαση σας

Προτού καταλήξετε κάπου πρέπει να κατανοήσετε ακριβώς γιατί έχετε πάρει αυτή την απόφαση. Για να βοηθηθείτε πάρτε ένα κομμάτι χαρτί και περιγράψετε τους λόγους και γιατί πρέπει να πάρετε αυτή την απόφαση. Για παράδειγμα αν θέλετε να ζητήσετε αύξηση ή προαγωγή πρέπει να είστε σίγουρες ότι το αξίζετε και ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε στις αυξημένες απαιτήσεις. Όμως μήπως απλά θέλετε μια αλλαγή γιατί έχετε κουρατσεί από τη ρουτίνα ή έχετε ζηλέψατε που ο συνάδελφος σας πήρε αύξηση; Γνωρίζοντας το κίνητρο, είναι πιο εύκολο να πάρετε ή όχι μια απόφαση.

  • Αγκαλιάστε το άγνωστο

Έχει αποδειχθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός αποφάσεων συνήθως βασίζονται σε προηγούμενες εμπειρίες. Για παράδειγμα εάν θέλετε να αλλάξετε εργασιακό χώρο, θα επιλέξετε αυτόν που σας θυμίζει κάτι οικείο και όμορφο από το παρελθόν. Όμως οι προκαταλήψεις πολλές φορές επηρεάζουν αρνητικά τη λήψη των αποφάσεων.

  • Πραγματοποιείστε την απόφαση

Αν τελικά είστε σίγουρες για την απόφαση σας, τότε μην καθυστερείτε να την κάνετε πράξη. Σκεφτείτε για παράδειγμα πόσο λυπηρό θα είναι αν σας πάρει άλλος τη δουλειά, επειδή καθυστερήσατε να συμπληρώσετε τα έγγραφα που χρειαζόντουσαν για τη θέση. Έτσι από τη στιγμή που έχετε πάρει μια απόφαση, πραγματοποιείστε τη χωρίς να κοιτάξετε πίσω.

  • Να έχετε ένα plan B

Δεν έχει σημασία πόσο προσεκτικά μελετήσατε την απόφαση σας, γιατί υπάρχουν μεταβλητές που μπορεί να αλλάξουν τη ροή των πραγμάτων. Είναι σημαντικό να έχετε πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού σας ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ώστε να μη βρεθείτε εξ απροόπτου.