REAL LIFE WORKING GIRL

Ελευθερία Δομένικου: Η σχεδιάστρια που έκανε την κρίση εισιτήριο για τον χώρο της μόδας


Ελένη Τσούτση

6 Δεκεμβρίου 2018

0005.jpg

H Ελευθερία Δομένικου σπούδασε μουσική, χορό, δημοσιογραφία και σχέδιο μόδας. Εργάστηκε σαν ενδυματολόγος σε εκδόσεις μόδας, στη διαφήμιση, στο θέατρο και το κινηματογράφο από το 1992 ως το 2010. Το 2008 που η χώρα μας διένυε την οικονομική κρίση εκείνη αποφάσισε να πιστέψει στον εαυτό της και να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, να ανοίξει το δικό της κατάστημα και να σχεδιάζει τα ρούχα που φαντάζεται να φορούν οι γυναίκες. Δημιούργησε το brand HALLELUJAH που στέγασε στο Παγκράτι σε έναν όμορφο χώρο με ιδιαίτερα υψηλή αισθητική όπως και το στιλ των ρούχων που φτιάχνει. Το brand το αγκάλιασαν τόσο οι γυναίκες που αυτό στάθηκε η αφορμή για να ανοίξει το 2012 το δεύτερο ομώνυμο κατάστημα μαζί με την παιδική της φίλη στο κέντρο της Αθήνας. Απολαμβάνει τον κόπο της κάθε μέρας και δε σταματά να εμπνέεται από τη πόλη, τους ανθρώπους και να έχει ως στόχο τη ποιότητα της δουλειάς της.

Η Ελευθερία μας μίλησε για τη δουλειά και τη ζωή της ως μια δυναμική γυναίκα έχοντας δημιουργήσει το προσωπικό της brand χωρίς να χρησιμοποιήσει τη διαφήμιση αλλά αποκλειστικά τη πίστη στις δυνατότητές της και την αγάπη της για τη μόδα.

1. Πώς βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Με έναν απόλυτα φυσικό, οργανικό τρόπο. Μου άρεσε πάντα να κάνω πράγματα με τα χέρια μου, τα χρώματα, τα σχήματα, τους συνδυασμούς τους. Το HALLELUJAH το ξεκίνησα το 2008, μετά από σχεδόν 20 χρόνια επαγγελματικής πορείαs στους χώρους των περιοδικών, της διαφήμισης, του θεάτρου και του κινηματογράφου. Με τη κατάρρευση της παλιάς κατάστασης θεώρησα ότι ήταν η στιγμή να κάνω κάτι δικό μου που να μου δίνει ικανοποίηση. Έτσι μπήκα σε μια καινούρια περιπέτεια, που μετράει μια δεκαετία.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Ό,τι χρειάζεται για την υλοποίηση του σχεδιασμού του brand παράλληλα με την εξυπηρέτηση των πελατών μου, που μου δίνουν τη δύναμη που χρειάζομαι για να εξελίσσομαι.

3. Υπάρχει μία σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για τη μέρα;

Λίγο πριν τον ύπνο κάνω μια πολύ γρήγορη ανασκόπηση της ημέρας. Σκέφτομαι κυρίως αν κατάφερα να διατηρήσω τις ποιότητες που θέλω σε όλα τα επίπεδα.

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στη καριέρα σας;

Αυτό που αγαπώ περισσότερο στη δουλειά μου είναι η εγγύτητα με την ανθρώπινη κατάσταση. Η σημειολογία του ρούχου είναι τεράστια στη σημερινή εποχή. Οι άνθρωποι περιμένουν πολλά πράγματα από το ντύσιμό τους καθώς όλοι ζούμε λίγο πολύ τις ζωές μας υποδυόμενοι τους εαυτούς μας. Απολαμβάνω την εγρήγορση που δημιουργεί το εφήμερο μένοντας πιστή πάντα στο διαχρονικό.

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Θα μπορούσα να κάνω πάρα πολλά πράγματα. Μικρή φανταζόμουν τον εαυτό μου, συγγραφέα, Τώρα είμαι καλά με αυτό που κάνω και δεν αναρωτιέμαι καν.

6. Πώς νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Δε θεωρώ ότι υπάρχουν γυναικεία και αντρικά επαγγέλματα. Ωστόσο για μια γυναίκα οι παρά πολλοί ρόλοι που συσσωρεύει και φέρνει εις πέρας την κάνουν αναπόφευκτα να νιώθει κατακερματισμένη.

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20χρονο εαυτό σας;

Να μη φοβάται και να μην αφομοιώνεται από το περιβάλλον.

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Να βρει το στίγμα της και το προσωπικό της ύφος και να μη πιστέψει ποτέ ότι κάτι μπορεί να γίνει χωρίς κόπο ή ότι ο χώρος της μόδας είναι κάτι το φαντασμαγορικό. Μου δίνει μεγάλη χαρά όταν το HALLELUJAH λειτουργεί σαν έμπνευση για νέους ανθρώπους ώστε να πιστέψουν ότι «γίνεται» και να μην πάρουν των «οματιών» τους.. για τα ξένα. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα στη χώρα αλλά τέλος πάντων ο πολιτισμός αναπληρώνει πολλά κενά …όταν υπάρχει.

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα.

Μια αστεία - περίεργη στιγμή που θα μου μείνει για πάντα ήταν όταν δύο πελάτισσες - φίλες άρχισαν να χορεύουν τσάμικο που είχα βάλει στα ηχεία μετά από δική τους παραγγελιά.

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Κλείνω τα κινητό μου σε πολλές περιπτώσεις πχ. όταν κάνω γυμναστική.

11. Το μότο σας;

Άδραξε τη μέρα!

Καταστήματα HALLELUJAH:

Αρχελάου 32, Παγκράτι, Αθήνα & Απόλλωνος 16, Αθήνα

Φωτογράφος: Αλίνα Λέφα

*Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες γιατί στόχος μας είναι να αναδειχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.