Δώρα Μπάμη: Η Ελληνίδα που κατάφερε να ταξιδέψει τις δημιουργίες της με έμπνευση από τις Κυκλάδες στο Παρίσι

Ελένη Τσούτση
Δευτέρα 28 Ιανουάριος 2019
dsc01712i.jpg

Οπλισμένη με έμφυτο ταλέντο, πάθος και δημιουργικότητα, σε ηλικία 25 ετών, αποφάσισε να αλλάξει τη ζωή της και να κυνηγήσει το όνειρό της. Μετά τις σπουδές της στην Αθήνα, στην Γεωπονία, αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος της και να σπουδάσει σχέδιο μόδας. Στη συνέχεια, αμέσως μετά την αποφοίτησή της, πήρε την απόφαση να μετακομίσει στο Παρίσι, την πρωτεύουσα της μόδας. Στο Παρίσι της δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε μεγάλους οίκους μόδας, Ready to Wear και Haute Couture, όπως John Galliano, Olympia Le-Tan, Jean Paul Gaultier και σε πολλά ανεξάρτητα projects.

Η γνώση και η επαγγελματική εμπειρία που απέκτησε δίπλα σε τόσο ταλαντούχους ανθρώπους ήταν πολύτιμες και με εφόδιο αυτές, τα τελευταία δυο χρόνια δημιούργησε το Κυανό, ένα brand φωτογραφίας και design σε συνεργασία με τον σύντροφο της, Charles Devoyer. Εμπνευσμένοι από την ομορφιά της Ελλάδας και το μπλε των Κυκλάδων δημιουργήσαν μια σειρά φωτογραφιών, ρούχων, αξεσουάρ και αντικειμένων διακόσμησης με στόχο να εμπνεύσουν τους γύρω τους με τις ιστορίες τους.

1. Πως βρεθήκατε σε αυτή τη δουλειά;

Πάντα ήμουν δημιουργικό παιδί... αλλά άργησα να πάρω την απόφαση να ακολουθήσω το όνειρο μου. Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών στην Γεωπονική Σχολή συνειδητοποίησα ότι ήμουν εκεί για λάθος λόγους. Στα 25 μου λοιπόν βρέθηκε στο δρόμο μου η σχολή μόδας Pansik όπου και σπούδασα σχέδιο μόδας. Είναι απίστευτο ποσό γρήγορα τα πράγματα εξελίσσονται και ξεδιπλώνουν, όταν κάνουμε τις επιλογές που πηγάζουν πραγματικά μέσα από την καρδιά μας. Έτσι λοιπόν αμέσως μετά το πτυχίο μου είχα την τύχη να δουλέψω σε μεγάλους οίκους μόδας στο Παρίσι και στη συνέχεια να τολμήσω να δημιουργήσω κάτι δικό μου, το Κυανό.

2. Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;

Τα τελευταία χρόνια δουλεύω από το σπίτι όποτε εξαρτάται από το project κάθε φορά. Μπορώ και ρυθμίζω το χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες της ημέρας. Αυτή την εβδομάδα ετοιμάσαμε μια έκθεση στην περιοχή που μένουμε με τον καλό μου. Όποτε δούλεψα πολύ για την προετοιμασία της έκθεσης, έφτιαξα τον κατάλογο της έκθεσης, παράλληλα δουλεύω για την κατασκευή ενός πανέμορφου νυφικού και για κάποια αλλά παράλληλα projects.

3. Υπάρχει μια σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε για την μέρα;

Συνήθως είμαι ευγνώμων για μια παραγωγική μέρα.

4. Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην καριέρα σας;

Το ποσό δημιουργική μπορώ να είμαι μέσα από την δουλειά μου και το ποσό ατελείωτα είναι τα περιθώρια βελτίωσης και μάθησης. Νιώθω κάθε μέρα ότι μαθαίνω κάτι καινούργιο και δε βαριέμαι ποτέ.

5. Αν δεν ήσασταν αυτό τι θα ήσασταν;

Λατρεύω τα παιδιά και να περνάω χρόνο μαζί τους. Πιστεύω πως θα μπορούσα να είμαι μια πολύ καλή δασκάλα καλλιτεχνικών η art therapy. Συνδυάζει την δημιουργική μου φύση, την αγάπη για τα παιδιά και πιστεύω πως είναι μια σημαντική προσφορά προς την κοινωνία μας σαν επάγγελμα.

6. Πως νιώθετε ως γυναίκα στον χώρο;

Νιώθω πως είναι ένα επάγγελμα εναρμονισμένο με την γυναικεία φύση όποτε νιώθω αρκετά καλά ως γυναίκα στο χώρο.

 

7. Τι συμβουλή θα δίνατε στον 20 χρόνο εαυτό σας;

Να μη φοβάμαι να ακολουθώ αυτό που πραγματικά μου λέει η καρδιά μου. Μόνο τότε αξίζει πραγματικά τον κόπο.

8. Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα τη καριέρα της;

Να είναι προσγειωμένη, έτοιμη να δουλέψει πολύ, να έχει γερό στομάχι και να μην ξεχάσει ποτέ τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησε. Και αν κάποια στιγμή αλλάξει γνώμη, δεν πειράζει. Είμαστε εδώ για να μαθαίνουμε, να πειραματιζόμαστε και να αλλάζουμε. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να ξέρω ότι τίποτα δεν είναι για πάντα και είμαστε ελεύθεροι να αλλάξουμε και να επαναπροσδιορίσουμε ποιοι είμαστε και τι κάνουμε όποτε το έχουμε ανάγκη.

9. Μια αστεία/περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με την δουλειά σας και θα θυμάστε για πάντα.

Πολλές αλλά το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό ίσως είναι οι άβολες στιγμές στις αρχές της δουλειάς μου στο Παρίσι όπου η προσαρμογή μου με την γλώσσα ήταν αρκετά δύσκολη... πολλές φορές γκούγκλαρα τελευταία στιγμή να καταλάβω τι μου ζητάνε η απλά καταλάβαινα κάτι τελείως διαφορετικό... στιγμές σίγουρα άβολες τη στιγμή που συμβαίνουν αλλά αστείες όταν τις θυμάσαι. Lost in translation... χαχα

10. Πότε κλείνετε το κινητό σας;

Όταν κοιμάμαι.

11. Το μοτο σας;

Δεν ξέρω αν έχω κάποιο συγκεκριμένο, μάλλον έχω πολλά ανά περιόδους...αλλά μια καλή ερώτηση - μοτο είναι : Πόσο αγάπησα σήμερα; Είναι ένας καλός γρήγορος τρόπος να τσεκάρω αν είχα μια καλή μέρα η όχι...

Φωτογράφος: Charles Devoyer

 www.kyano-shop.com

 

*Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες γιατί στόχος μας είναι να αναδειχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.