Έλενα Μπολονάση: Πώς μία εγκληματολόγος γίνεται συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων
Σύρμα Κιουπελόγλου
19 Μαΐου 2021
Η Έλενα Μπολονάση είναι μία γυναίκα με πολλές ιδιότητες. Δικηγόρος, εγκληματολόγος, φιλόλογος και πρόσφατα συγγραφέας. Η ανήσυχη φύση της και η ανάγκη της για συνεχή εξέλιξη, την έχουν οδηγήσει σε πολλούς διαφορετικούς δρόμους, τους οποίους έχει διασχίσει με επιτυχία.
Το πρώτο της μυθιστόρημα εκδόθηκε εν μέσω καραντίνας και δεν θα μπορούσε να ανήκει παρά στην αστυνομική λογοτεχνία. Το βιβλίο πραγματεύεται έντονα το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, τον τρόπο που ένα θύμα μετατρέπεται σε θύτη, καθώς κι άλλα σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, όπως οι συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά καταστήματα και η επανένταξη. «Ο λόφος του Ερνιόν» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα και έχει ήδη αποσπάσει βραβείο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών.
1.Τι περιλαμβάνει η εργασιακή σας καθημερινότητα;
Έχει αλλάξει λιγάκι τον τελευταίο χρόνο, λόγω πανδημίας. Σίγουρα περιλαμβάνει ώρες γραφείου, αλλά και (διαδικτυακές) ώρες στην Tabula Rasa, όπου διδάσκω «Εγκληματολογία», «Ανακριτική», «Δίκαιο Πνευματικής Ιδιοκτησίας» και «Ποινικό Δίκαιο».
2.Ξεχωρίζετε κάποια από τις 3 ιδιότητες σας;
Έχω δοκιμαστεί επαγγελματικά σε αρκετούς τομείς, όμως αν κάποιος με ρωτούσε τι δε θα μπορούσα με τίποτα να αποχωριστώ, θα επέλεγα τη διδασκαλία.
3.Υπάρχει μια σκέψη που κάνετε όταν τελειώνετε την ημέρα;
Ευχαριστώ τον Θεό για τη μέρα που πέρασε και κάνω έναν σύντομο απολογισμό.
4.Τι είναι αυτό που αγαπάτε περισσότερο στην καριέρα σας;
Ότι καμιά μέρα δεν είναι ίδια με την προηγούμενη. Είναι σαν ένα βιβλίο που κάθε σελίδα κρύβει μια ανατροπή. Υπάρχει εγρήγορση, χρειάζεται συνεχής ενημέρωση κι εξέλιξη, δεν είναι τίποτα στατικό.
5.Έχετε επιλέξει τρεις κατά κύριο λόγο ανδροκρατούμενους χώρους. Πώς νιώθετε ως γυναίκα σε αυτούς;
Δεν είναι μονάχα το φύλο που μπορεί να δημιουργήσει πιέσεις, αλλά πολύ περισσότερο ότι η δικηγορία από μόνη της είναι ένας ανταγωνιστικός κλάδος. Δυστυχώς, οι γυναίκες καλούμαστε να αποδείξουμε πολύ περισσότερα, απαιτείται μια ανθεκτικότητα και το συναίσθημα μπορεί να θεωρηθεί αδυναμία. Αισθάνομαι τυχερή γιατί με τους συναδέλφους- συνεργάτες μου έχω πάρα πολύ καλές σχέσεις, υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και αλληλοϋποστήριξη.
6.Τι συμβουλή θα δίνατε στον εικοσάχρονο εαυτό σας;
Την ίδια που του δίνω και τώρα, αλλά δεν ακούει και πολύ. Να μην προσπαθώ να έχω συνεχώς τον έλεγχο των καταστάσεων.
7.Τι θα λέγατε σε ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα την καριέρα του;
Ένας μαθηματικός στο Λύκειο μου είχε πει ότι πρέπει να στοχεύουμε ψηλά για να πετύχουμε λίγο χαμηλότερα. Να παρατηρήσω την πορεία ενός βέλους προς τον στόχο για να πετύχω. Μια πολύ σοφή συμβουλή, που αξίζει να τη μοιραστώ.
8.Μία αστεία /περίεργη στιγμή που σας έχει συμβεί σε σχέση με τη δουλειά σας;
Μια λιποθυμία μητέρας σε δίκη, βλέποντας τον γιο της κατηγορούμενο. Η λιποθυμία συνοδευόταν από κραυγές βγαλμένες από αρχαιοελληνική τραγωδία. Οι αντιδράσεις στην αίθουσα ήταν ποικίλες. Από τις στιγμές που όσο αποστασιοποιημένος κι αν πρέπει να είσαι, πληγώνεσαι. Η αγάπη της μάνας είναι σαρωτική και άνευ όρων.
9.Το μότο σας;
«Οὐκ ἐν τῷ πολλῷ τὸ εὖ, ἀλλ᾿ ἐν τῷ εὖ τὸ πολύ», πιστεύω πολύ στην ουσία των πραγμάτων και όχι στην ποσότητα.
10.Πείτε μας λίγα πράγματα για το πρώτο σας βιβλίο που έχει ήδη βραβευτεί;
«Ο λόφος του Ερνιόν» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, που αγγίζει φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα. Η πλοκή χαρακτηρίζεται από ανατροπές και συνεχή δράση. Η ηρωίδα μου είναι η Σοφία, μια γυναίκα με τεράστια αποθέματα δύναμης και μαχητικότητας.
11.Ανάμεσα στα ζητήματα στα οποία εστιάζει και μου κέντρισαν το ενδιαφέρον είναι και αυτό της ενδοοικογενειακής βίας. Πως λοιπόν μετατρέπεται το θύμα σε θύτη;
Δυστυχώς, η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα διαχρονικό εγκληματικό φαινόμενο, που εντάσσεται συνήθως στους δείκτες αφανούς ή, αλλιώς, σκοτεινής εγκληματικότητας. Η θυματοποίηση λειτουργεί διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο. Οι συνθήκες, η προσωπικότητα του θύματος, το είδος της βίας που ασκείται καθορίζουν το αν θα μετατραπεί ένα θύμα σε θύτη. Σιγά σιγά, οι γυναίκες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως για να κλείσει ο φαύλος κύκλος της βίας πρέπει οι δράστες να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της συμπεριφοράς τους.
12.Μιλάτε ακόμη σε αυτό και για τις συνθήκες κράτησης στα σωφρονιστικά ιδρύματα. Θα ήθελα το σχόλιο σας πάνω σε αυτό το θέμα.
Οι συνθήκες κράτησης είναι πολύ σκληρές, οι υποδομές είναι ακατάλληλες και ο αριθμός κρατουμένων πολύ μεγάλος για τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Συγχρόνως, χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός της προσπάθειας επανένταξης των κρατουμένων. Εκεί είναι ριζωμένο ένα μεγάλο αγκάθι, που, αν ξεριζωθεί, θα μειωθούν οι δείκτες εγκληματικότητας και οι υπότροποι εγκληματίες. Στόχος μου είναι στο άμεσο μέλλον να συνδράμω ενεργά σε αυτό ως εκπαιδευτικός στα Σχολεία των Φυλακών. Τα σχολεία αυτά μπορούν να γίνουν ο δίαυλος επικοινωνίας των κρατουμένων με την κοινωνία.
*Το Working Girl, είναι μία στήλη η οποία παρουσιάζει γυναίκες επαγγελματίες που διαπρέπουν στον χώρο τους. Οι ερωτήσεις που τους θέτουμε είναι πάντα οι ίδιες γιατί στόχος μας είναι να αναδειχθεί η μοναδικότητα, η διαφορετικότητα και ο τρόπος προσέγγισης της κάθε γυναίκας μέσα από μία ενιαία βάση.