REAL LIFE WORKING GIRL

Από την Πάτμο με αγάπη: Η Δήμητρα Παϊταρίδη άφησε την Αθήνα για να ζήσει το όνειρό της


Τζουλιάννα Καρνέζη

22 Ιουλίου 2021

Από την Πάτμο με αγάπη: Η Δήμητρα Παϊταρίδη άφησε την Αθήνα για να ζήσει το όνειρό της

Υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να αυτοαποκαλούνται «πολίτες του κόσμου» επειδή τα όνειρά τους δεν περιορίζονται σε γεωγραφικά μήκη και πλάτη. Γεννιούνται τυχαία σε κάποιο μέρος της Γης, όπως σε μεγαλουπόλεις αλλά η ψυχή τους στρέφεται προς τη φύση, τη θάλασσα και την ησυχία ενός πιο παρθένου σημείου του ορίζοντα.

Σε αυτούς τους ανθρώπους ανήκει και η Δήμητρα Παϊταρίδη, η οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, σήμερα ζει και φτιάχνει τα δικά της κοσμήματα στην Πάτμο ενώ ένα κομμάτι του εαυτού της βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, στο Μιλάνο ή οπουδήποτε αλλού ταξιδεύουν τα κοσμήματά της, μέσω των νέων κάτοχων τους.

Story of her life

Η Δήμητρα, παρόλο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και στη συνέχεια σπούδασε Graphic Arts και Visual Communication Design στην Αθήνα και στο Λονδίνο, απαρνήθηκε την οικογενειακή επιχείρηση και επέλεξε να γίνει νησιώτισσα με προορισμό την Πάτμο, μαζί με τον σύζυγό της και τον τότε δυο χρονών γιο της, Οδυσσέα.

jenny.gr

Η καρδιά της, την οδήγησε στην Πάτμο όπου εκεί είδε να γίνεται πραγματικότητα το όνειρό της, ανοίγοντας το Tourlou, ένα κατάστημα με χειροποίητα κοσμήματα και αντικείμενα φτιαγμένα αποκλειστικά από εκείνη.

To 2015 διπλασιάζει τα παιδιά της και καταστήματά της, με την Άλκηστη και το Tourlou στους Αρκιούς....Ίσως το πιο μικροσκοπικό κατάστημα του Αιγαίου!

jenny.gr

Και φυσικά το ανήσυχο πνεύμα της, την κρατάει πάντα σε εγρήγορση, γι' αυτό εκτός απο τις επαγγελματικές δραστηριότητες της, η Δήμητρα ασχολείται και με τη θεατρική ομάδα την «Πατμιακή Σκηνή». Όπως επίσης είναι και ενεργό μέλος στον πολιτιστικό σύλλογο «Η Πάτμος των Χρωμάτων», όπου δείχνει στα μικρά παιδιά του νησιού κόλπα και τεχνικές σε εργαστήρια καλλιτεχνικών.

Το όνειρό κάποιων ανθρώπων γεννιέται από την επιθυμία να αφήσουν πίσω τους έναν τόπο και το όνειρο της Δήμητρας φαίνεται πως ξεκίνησε από τη μεγάλη της ανάγκη να εγκαταλείψει την πόλη. Πώς βρέθηκε άραγε σε αυτή τη δουλειά; 

«Η δουλειά πιο πολύ προέκυψε από την επιθυμία μου να φύγω από την Αθηνά. Έτσι λοιπόν μαζί με την καινούρια ζωή στην Πάτμο, όπου μετακομίσαμε οικογενειακώς, ξεκίνησε και η νέα ενασχόληση μου με τα χειροποίητα κοσμήματα και αντικείμενα». 

jenny.gr

Όπως εξομολογείται, ξεκίνησε δειλά και μάλλον ντροπαλά να υλοποιεί το όνειρό της. «Τα κοσμήματα ήταν ένα αντικείμενο, με το οποίο δεν είχα απολύτως καμία επαφή, παρά μόνο τη σωματική, όταν τα φορούσα! Ανοίξαμε λοιπόν το tourlou στη Σκάλα της Πάτμου, το οποίο μετά από 4 χρόνια απέκτησε και το «δίδυμο αδελφάκι» του στους γειτονικούς Αρκιούς». 

Σχετικά με την εργασιακή της καθημερινότητα, η ίδια παραθέτει τα εξής:

«Όλα τα κοσμήματα και τα αντικείμενα μου είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα αποκλειστικά από εμένα. Άρα κάθε μέρα εκτός από το αμιγώς καλλιτεχνικό κομμάτι της έμπνευσης, του σχεδιασμού και της κατασκευής, υπάρχει και το «άχαρο» κομμάτι των παραγγελιών των υλικών από τους προμηθευτές, τον σχεδιασμό μακετών στον υπολογιστή, το feeding στα social media και το actual feeding των  2 πιτσιρικιών που πεινάνε συνέχεια». 

Υπάρχει άραγε, μια σκέψη που κάνει στο τέλος της ημέρας; 

«Ότι ένα κομμάτι του εαυτού μου βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, στο Μιλάνο ή οπουδήποτε αλλού ταξιδεύουν τα κοσμήματά μου, μέσω των νέων κάτοχων τους».

jenny.gr

Η Δήμητρα ξεχωρίζει ένα πράγμα που αγαπάει περισσότερο στην καριέρα της και στα λόγια της ίσως κρύβεται το ουσιαστικότερο νόημα της ζωής όταν τα έχεις καλά με τον εαυτό σου. 

«Πρώτα απ’ όλα ότι είμαι κυρία του εαυτού μου. Και καλλιτεχνικά και οικονομικά. Αποφασίζω και απολαμβάνω ή αντιμετωπίζω τις συνέπειες των αποφάσεων μου. Αυτό μου δίνει ελευθερία και αυτοπεποίθηση να συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπάω. Να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου...».

Με οτιδήποτε καταπιάνεται, φροντίζει να βάζει την τέχνη της με τρόπο χειροποίητο! Όμως, αν δεν είχε αυτό το πάθος, ή καλύτερα αν δεν ήταν αυτό που είναι σήμερα, τι θα ήθελε να είναι; 

«Δεν ξέρω... Αυτό που βλέπω μέχρι τώρα είναι ότι στη ζωή ενώ πάντα έχεις το γενικό πρόσταγμα, υπάρχουν κομβικά σημεία τα οποία είτε απαλά, είτε βίαια σε λοξοδρομούν. Και αυτό δεν είναι πάντα κακό. Δεν θα ήμουν πάντως σίγουρα υπάλληλος γραφείου 9-5!».

jenny.gr

Η συμβουλή προς τον 20χρονο εαυτό της;

«20χρονη Δήμητρα, άκου και εμένα τη 40φευγάχρονη Δήμητρα που κάτι ξέρω παραπάνω.... Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου!».

Η Δήμητρα Παϊταρίδη πίστεψε στον εαυτό της και του έδειξε την κατάλληλη εμπιστοσύνη. Κυνήγησε κάθε της όνειρο και σήμερα το ζει στην Πάτμο! Τι θα συμβούλευε όμως, ένα νέο κορίτσι που πρόκειται να ξεκινήσει τώρα την καριέρα της;

«Είτε κορίτσι είτε αγόρι, ο καθένας μας οφείλει στον εαυτό του να βρει εκείνο που την/τον κάνει ευτυχισμένο μέσα από τη δουλειά του. Άλλωστε, αυτός που αγαπάει αυτό που κάνει, δεν χρειάζεται να δουλέψει ποτέ στη ζωή του...». 

jenny.gr

Κλείνοντας, η Δήμητρα μού εκμυστηρεύτηκε μία από τις πιο αστείες και ταυτόχρονα περίεργες στιγμές που έχει ζήσει σε σχέση με τη δουλειά της στο παρελθόν και θα θυμάται για πάντα. 

«Είχα πάει στο Αστυνομικό τμήμα της Πάτμου να ανανεώσω το διαβατήριο μου. Και όταν ήρθε η ώρα για το σκανάρισμα των δακτυλικών μου αποτυπωμάτων, υπήρχε πρόβλημα... Από την πολλή δουλειά στο εργαστήριο μου και συγκεκριμένα από τα πολλά γυαλόχαρτα, το μηχάνημα δεν μπορούσε να αναγνωρίσει κανένα δαχτυλικό μου αποτύπωμα, γιατί είχαν εξαφανιστεί. Χρειάστηκε να ξαναπάω άλλες 2 φορές, για να βρεθεί ένας αστυφύλακας που ήξερε κάτι κόλπα για να διαβάσει επιτέλους το μηχάνημα το δάχτυλό μου...».
 
Όσο για το κινητό της, μένει συνέχεια ανοικτό. Έτσι κι αλλιώς δεν ξέρει από που κλείνει. Αλήθεια....

Tourlou, Σκάλα Πάτμου, τηλ 2247 034280