REAL LIFE WORKING GIRL

Η Νο1 συνήθεια στη δουλειά που απειλεί την υγεία - Αυξάνει κατά 16% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2024

Η Νο1 συνήθεια στη δουλειά που απειλεί την υγεία - Αυξάνει κατά 16% τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου
Pexels/ fauxels
Η καθιστική δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν διαπιστώσει τον συσχετισμό ανάμεσα στην καθιστική ζωή και τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Τώρα, όμως, έρχεται ακόμα μια νέα έρευνα η οποία απέδειξε πως οι άνθρωποι που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της εργάσιμης ημέρας καθιστοί, έχουν 16% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, σε σύγκριση με όσους κάνουν μη καθιστική δουλειά.

Στη μελέτη, που διεξήχθη στην Ταϊβάν, συμμετείχαν 481.688 εργαζόμενοι, 20 ετών και άνω (μέση ηλικία 39 ετών), οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περίπου 13 χρόνια. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε διάγνωση καρδιαγγειακής νόσου όταν εντάχθηκε στην ομάδα μελέτης. Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο δρ. Τσι Πανγκ Γουέν, του Εθνικού Ινστιτούτου Ερευνών Υγείας στο Zhunan της Ταϊβάν. Στην έρευνα, συλλέχθηκαν δεδομένα για τη σωματική δραστηριότητα των συμμετεχόντων, καθώς και πόσες ώρες ήταν καθιστοί στη δουλειά, ενώ τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό JAMA Network Open.

Jenny.Gr
Pexels/ Canva studio

Τι έδειξε η έρευνα

Αρχικά, η μελέτη κατέληξε στο γεγονός πως όσοι εργαζόμενοι κάθονταν περισσότερες ώρες στη δουλειά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα. Αυτός ο κίνδυνος εμφανιζόταν κατά 21% στις γυναίκες και κατά 13% στους άνδρες. Παράλληλα, ένα ακόμα συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως για όσους κάθονται κατά κύριο λόγο στην εργασία τους, ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα (CVD) ήταν 34% υψηλότερος από ό,τι για όσους δεν κάθονται. Ωστόσο, εκείνοι των οποίων η εργασία περιλάμβανε συνδυασμό χρόνου καθιστής εργασίας και κίνησης, δεν αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές, επισήμαναν ότι η άσκηση εκτός των ωρών εργασίας μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Ωστόσο, σε γενικό επίπεδο, τα ευρήματα της μελέτης «συμβάλλουν στην ενίσχυση των ολοένα και αυξανόμενων στοιχείων που συνδέουν την καθιστική ζωή με τους κινδύνους για την υγεία», σημείωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές, πρότειναν πως ευεργετικές αλλαγές στον χώρο εργασίας, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου, θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την προσθήκη τραπεζιών όρθιας στάσης, χώρους εργασίας που επιτρέπουν τη δραστηριότητα, συχνότερα διαλείμματα για τους εργαζόμενους, ομαδικές δραστηριότητες που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία και παροχές συνδρομής στο γυμναστήριο.