ΣΤΙΛ

Kansai Yamamoto: Ποιος ήταν ο "Kurosawa" της μόδας


Μάρθα Κουμπάνη

2 Αυγούστου 2020

Kansai Yamamoto: Ποιος ήταν ο "Kurosawa" της μόδας

Ο Kansai Yamamoto γεννήθηκε το 1944 στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και από μικρή ηλικία τον ενθουσίαζαν οι τέχνες. Η Ιαπωνική κουλτούρα του προσέφερε άλλωστε "τροφή" για να χρωματίσει τη φαντασία του με ζωηρές αποχρώσεις και σχήματα.

Το 1971 έγινε ο πρώτος Ιάπωνας σχεδιαστής που παρουσίασε τη συλλογή του στο Λονδίνο, προσελκύοντας ταυτόχρονα διασημότητες όπως ο Stevie Wonder, Elton John και, κυρίως, ο θρυλικός David Bowie.

H καριέρα του απογειώθηκε χάρη στα εκκεντρικά “Super shows” στα οποία συνδύαζε τη μόδα με τη μουσική και τον χορό. Στα συγκεκριμένα shows συμμετείχαν πάνω από 100.000 άτομα παγκοσμίως.

Οι συλλογές του χαρακτηρίζονταν από έναν συνδυασμό έργων τέχνης με έντονα χρώματα, ιδιαίτερα prints και φουτουριστικές σιλουέτες. Ήταν εκείνος που μετέτρεψε τα κιμονό σε avant-garde σχέδια που μοιάζουν με ζωντανά γλυπτά.

Η λέξη κλειδί στην καριέρα του είναι BASARA, η ιαπωνική φιλοσοφία γύρω από την οποία έχτισε το όραμα του. Σημαίνει ενδυματολογική ελευθερία με έντονο το στοιχείο της πολυτέλειας. Η λέξη έρχεται σε αντίφαση με την ιαπωνική αισθητική wabi-sabi, η οποία υποτιμάται από τον ίδιο. “Αυτό που επιδιώκω στα ρούχα μου είναι η πολυχρωμία και το στοιχείο του εκκεντρισμού, που βρίσκεται στην καρδιά του σχεδίου μου”, είχε δηλώσει παλαιότερα στην παρουσίαση της συλλογής “Fashion in Motion” στο μουσείο V&A.

O David Bowie μαζί με τον Yamamoto

Ανέλαβε όλες τις εμφανίσεις του Βοwie στην περιοδεία του ως Ziggy Stardust, το 1972 και αργότερα, στην περίοδο του Aladdin Sane. “Όταν τον γνώρισα ήταν ο νούμερο ένα σταρ που αναδείχθηκε μέσα από τη μουσική του. Εγώ ήθελα να καταφέρω το ίδιο, να είμαι νούμερο ένα στη μόδα που δημιουργώ.”

Ο Bowie εκτιμούσε το ταλέντο του Yamamoto προτού ακόμα συνεργαστούν, αγοράζοντας πολλά ρούχα του από ένα κατάστημα στο Kings Road.

Η μακροχρόνια καλλιτεχνική του συνεργασία με τον Bowie ενέπνευσε και εξακολουθεί να επηρεάζει πολλούς νεότερους σχεδιαστές μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Jean Paul Gaultier, Hedi Slimane και Raf Simons και αποτέλεσε σημείο αναφοράς της σύγχρονης μόδας που δεν γνωρίζει όρια και αψηφά το φύλο.

Νωρίτερα φέτος, ο Yamamoto ανακοίνωσε ότι πάσχει από οξεία μυελογενή λευχαιμία από την οποία και πέθανε στις 21 Ιουλίου. Η κηδεία του έγινε σε στενό οικογενειακό κύκλο ενώ τα δυσάρεστα νέα ανακοινώθηκαν από την κόρη του, την ηθοποιό Mirai Yamamoto εκ των υστέρων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.