ΣΤΙΛ

Tελικά τα εσώρουχά σας έχουν ημερομηνία λήξης; Ένας ειδικός μικροβιολόγος απαντά


Μάρθα Κουμπάνη

11 Αυγούστου 2020

Tελικά τα εσώρουχά σας έχουν ημερομηνία λήξης; Ένας ειδικός μικροβιολόγος απαντά

Είναι γνωστό ότι τα εσώρουχά μας από τα αγαπημένα μας lingerie στα vintage άνετα και λευκά βαμβακερά, θέλουν ξεχωριστή φροντίδα και καθαριότητα. Πόση είναι η διάρκεια ζωής τους; Έχουν τα εσώρουχα ημερομηνία λήξης; Αυτά και άλλα ερωτήματα, που απασχολούν τις γυναίκες, απαντώνται στο Refinery29. Ο Philip M. Tierno, Ph.D., καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στο New York University School of Medicine και συγγραφέας του βιβλίου “First, Wear A Face Mask: A Doctor’s Guide to Reducing Risk of Infection During the Pandemic and Beyond”, ανέφερε ότι όσο πλένουμε τα εσώρουχα μετά από κάθε χρήση, δεν υπάρχει λόγος να τα πετάξουμε εκτός κι αν υπάρχουν φθορές. Δεν έχουν ημερομηνία λήξης”, λέει ο Tierno. “Όταν ξεφτίσουν ή το λάστιχο χαλαρώσει, θα πρέπει να τα αντικαταστήσετε”.

Από την άλλη, για να καθαριστούν σωστά, πρέπει να τα πλύνετε στο πλυντήριο κατά προτίμηση με απορρυπαντικό που περιέχει υπεροξείδιο, στην πιο ζεστή ρύθμιση που συνιστάται στην ετικέτα του εσωρούχου. Παρ’όλα αυτά, ακόμα και μετά το πλύσιμο τους, πιθανότατα θα έχουν μείνει κάποια βακτήρια στο ύφασμα – υπάρχει περίπου το ένα δέκατο ενός γραμμαρίου στο κάθε εσώρουχο, σύμφωνα με έρευνα του 2001 από το Journal of Infection. “Αλλά η συντριπτική πλειονότητα των βακτηρίων θα εξαλειφθεί με το κατάλληλο πλύσιμο”, λέει ο Dr. Tierno.

“Τα πλυντήρια μπορεί να μην σκοτώνουν όλους τους μικροοργανισμούς, αλλά υπάρχει ένα άλλο φαινόμενο εξίσου επικίνδυνο για την ευαίσθητη περιοχή, το φαινόμενο της μόλυνσης, που προκύπτει όταν υπολειπόμενοι μικροοργανισμοί, που έχουν παραμείνει σε μια επιφάνεια χωρίς να απομακρυνθούν, μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση”, λέει. Το σωστό είναι να απολυμαίνετε το πλυντήριο σε μηνιαία βάση, βάζοντας το σε λειτουργία μόνο με απορρυπαντικό, για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν απομείνει επιπλέον βακτήρια μέσα στον κάδο του.

Έτσι, όπως αποδεικνύεται, τα εσώρουχα δεν χρειάζεται να αντικαθίστανται ετησίως για βακτηριολογικούς λόγους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.