Η ιστορία πίσω από τα ψηλά τακούνια: Πώς μία Δούκισσα του 16ου αιώνα έκανε μόδα την αγαπημένη τάση των γυναικών
Έλενα Κρητικού
20 Αυγούστου 2020
Ανοίγοντας το κεφάλαιο των παπουτσιών, οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να ομολογήσουμε ότι τουλάχιστον μία φορά στην παιδική μας ηλικία, υποδυθήκαμε ότι κάνουμε πασαρέλα πάνω σε εκείνα τα πολυπόθητα και αξιοζήλευτα τακούνια, που φυσικά είχαμε προμηθευτεί κρυφά από τη ντουλάπα της μαμάς. Κι όσο, εμείς κάναμε τη «δασκάλα με τα ψηλά τακούνια», ο μικρότερος ή μεγαλύτερος αδερφός την έστηνε πίσω από την πόρτα, για να κρυφογελάσει με την ησυχία του, απολαμβάνοντας δωρεάν θέαμα μίας μάλλον κακής ισορροπίας.
Ο καιρός πέρασε, οι εποχές άλλαξαν, όπως και τα νούμερα των παπουτσιών, με αποτέλεσμα, οι «κόθορνοι», με τα τότε παιδικά μάτια, να μετατραπούν σε άκρως σαγηνευτικά και καλοφτιαγμένα, ψηλοτάκουνα γοβάκια.
Η ιστορία πίσω από την εμμονή για ψηλοτάκουνα
Για την εμμονή μας με τα ψηλοτάκουνα, πολλοί ρίχνουν τα βάρη στην επί 15 ετών, επιρροή του Sex And The City και της Carrie Bradshaw, που δεν μπορούσε να κάνει μακριά από τα αγαπημένα της Manolo Blahnik.
Ωστόσο, αναζητώντας τη βαθύτερη αιτία, η ιστορία μας πάει πολύ πίσω… Τόσο που πρέπει να φτάσουμε στον 16ο αιώνα, όταν η Αικατερίνη των Μεδίκων, την ημέρα του γάμου της με τον Δούκα της Ορλεάνης και για να καλύψει το χαμηλό της ύψος, έκοψε ένα κομμάτι από την ξύλινη σκάλα και το έβαλε ως εξωτερικό πάτο στο παπούτσι της. Η κίνηση αυτή κατέληξε να γίνει μόδα στους ευρωπαϊκούς βασιλικούς κύκλους, από γυναίκες, αλλά και άντρες ως ένδειξη υπεροχής όσων κατείχαν την εξουσία.
Τα παπούτσια μιας άλλης εποχής, γνωστά ως "latchets"/ Πηγή φωτογραφίας: Northampton Museums and Art Gallery
Ο Λουδοβίκος ο 14ος μάλιστα, κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, είχε τέτοια εμμονή με τα τακούνια που, εκτός του ότι τα δικά του παπούτσια είχαν τακούνι 13 εκατοστών σε σχήμα κλεψύδρας, είχε απαγορεύσει σε όλους τους κοινούς θνητούς υπηκόους του να φορούν τακούνια, επιβάλλοντας ως τιμωρία, τον θάνατο. Η μετάβαση από τον 18ο αιώνα στη σύγχρονη εποχή συνδέεται με την εφεύρεση του στιλέτο. Και όταν λέμε στιλέτο, εννοούμε ότι όλο το βάρος του σώματος ισορροπεί πάνω σε ένα καρφί ύψους 10-15 εκατοστών. Ουσιαστικά, η ιστορία του ξεκινάει από τα 30's, όταν ένας Γάλλος κατασκευαστής παπουτσιών, ο Andre Perugia έφτιαξε ένα ζευγάρι τέτοια παπούτσια για μια διάσημη τραγουδίστρια της Όπερας, όπως φημολογείται.
Ο ίδιος έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία που παρατηρείται, ανοίγει τον οίκο υποδημάτων Padova, διαθέτοντας τα διάσημα πλέον υποδήματά του στο κατάστημα Saks στη Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Αυτά τα παπούτσια είχαν προπομπό τους, ιστορικές φυσιογνωμίες που φόρεσαν ή ποδοπατήθηκαν από τακούνια στον μεσαίωνα έως τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως η Μαρία Αντουανέτα, ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι, ο Λουδοβίκος ο 14ος, η βασίλισσα Βικτώρια, ο Leopold Von Sacher Masoch, (από τον οποίο ονομάστηκε ο μαζοχισμός).
Ωστόσο, η ανακάλυψη του στιλέτο με τη σημερινή μορφή έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και με την καθοριστική συμβολή της Marilyn Monroe , ως προς την εδραίωσή του ως υπόδημα- φετίχ. Όπως είχε πει άλλωστε η ίδια, Δεν ξέρω ποιος εφηύρε τα ψηλοτάκουνα αλλά οι γυναίκες χρωστούν πολλά στον δημιουργό τους".
Τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και κυρίως οι γόβες στιλέτο, καθιερώνονται ως ιδανικά για τις βραδινές κοσμικές εμφανίσεις, από τον Roger Vivier, αντιπρόσωπο του οίκου Dior και τον Salvatore Ferragamo. Μετέπειτα, ο λόγος γύρω από τα τακούνια συμπυκνώθηκε σε μία λέξη, τη λατρεία. Όλοι πλέον, τα αναγνώριζαν ως το ιδανικό υπόδημα που συμπληρώνει και τελειοποιεί μία γυναικεία εμφάνιση.
Ο Hugh Hefner τη δεκαετία του ’60, κάνει τα τακούνια 10 εκατοστών μέρος της στολής, που φορούσαν τα κουνελάκια του Playboy. Τη δεκαετία του ’70, η μουσική Disco εμφανίζει τις πανύψηλες πλατφόρμες, που φοριούνται ανά τον κόσμο από άντρες και γυναίκες, ενώ τη δεκαετία του 1980, το στιλέτο επανέρχεται δριμύτερο όταν οι γυναίκες το συνδυάζουν με φορέματα με βάτες και έντονα χρώματα στα αξεσουάρ, δίνοντας όγκο στα μαλλιά τους.
Αργότερα, ο Manolo Blahnik αναδεικνύει το στιλέτο σε μικρό έργο τέχνης. "Πίστευα πάντα ότι υπάρχουν στιγμές μέσα στη μέρα που τα ίσια παπούτσια φαίνονται πανέμορφα, αλλά για το βράδυ προτιμώ αυστηρά ψηλά τακούνια. Μάλιστα, όσο πιο ψηλά, τόσο καλύτερα", σημειώνει ο διάσημος σχεδιαστής μόδας. Η ανερχόμενη τάση ενισχύθηκε φυσικά, όπως προαναφέρθηκε, από την αγαπημένη σειρά Sex And The City, όταν ξεκίνησε να προβάλλεται το 1998.
Το πάθος για ψηλά τακούνια έγινε ο συνειρμός για glamour εμφανίσεις με αποτέλεσμα οι ντουλάπες των νεαρών κοριτσιών να γεμίσουν από παπούτσια, που θεωρούνται μέχρι σήμερα, συνώνυμο της γοητείας του γυναικείου φύλου. Το μόνο που απαιτείται, είναι λίγη παραπάνω προσοχή για να αποφεύγονται ατυχήματα, σαν αυτό της Carrie!
Πηγή φωτογραφίας: Instagram/ carriebradshawsc
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.