ΣΤΙΛ

Oscar de la Renta: Από την Αudrey Hepburn στη Μελίνα Μερκούρη, αυτός ήταν ο gentleman που αγάπησαν οι πιο σπουδαίες γυναίκες


Μάρθα Κουμπάνη

20 Οκτωβρίου 2020

Oscar de la Renta: Από την Αudrey Hepburn στη Μελίνα Μερκούρη, αυτός ήταν ο gentleman που αγάπησαν οι πιο σπουδαίες γυναίκες

Γεννήθηκε ως ο μοναδικός γιος μιας εύπορης οικογένειας επτά παιδιών. Στα 1950, μόλις 18 ετών μετακόμισε στη Μαδρίτη, για να σπουδάσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών. Έπιασε την πρώτη του δουλειά στο χώρο της υψηλής ραπτικής σαν μαθητευόμενος στον Οίκο Cristobal Balenciaga. Xαζεύοντας κανείς εικόνες σε μεγάλα φωτογραφικά πρακτορεία μόδας, δεν μπορεί παρά να ξεχωρίζει την αριστοκρατική παρουσία του και την καλή πάστα ανθρώπου, ενός άνδρα από άλλη εποχή ενός αληθινού gentleman. Ενός άνδρα που αγαπούσε τις γυναίκες και δημιούργησε για αυτές.

jenny.gr

 O Oscar de la Renta έφυγε από την ζωή σαν σήμερα το 2014, σε ηλικία 82 ετών στο σπίτι του στο Connecticut, των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα από 10ετή μάχη με τον καρκίνο.

Στο πλάι του η σύζυγός του Annette στενοί συγγενείς αλλά και οι αγαπημένοι του σκύλοι, όπως ανακοίνωσαν στην ιστοσελίδα της εταιρείας του η θετή του κόρη Ελάιζα Ριντ-Μπόλεν και ο σύζυγός της Αλεξ Μπόλεν, διευθύνων σύμβουλος του οίκου.

Ο σχεδιαστής που συνδύαζε το λατινοαμερικανικό ταπεραμέντο, τη ζωή στην Ευρώπη αλλά και το αμερικάνικο επιχειρείν,  αγαπήθηκε από τη βιομηχανία της μόδας και του θεάματος όσο λίγοι. Οι δημιουργίες του βρέθηκαν αμέτρητες φορές στο κόκκινο χαλί από γυναίκες του βεληνεκούς της θρυλικής Αudrey Hepburn μέχρι τη σημερινή γενιά.

jenny.gr

 

Γεννημένος στον Αγιο Δομίνικο το 1932, ο Oscar de la Renta μαθήτευσε δίπλα στον «αρχιτέκτονα» της μόδας, Κριστόμπαλ Μπαλενσιάγκα, και δούλεψε στους γαλλικούς οίκους Lanvin και Balmain πριν ιδρύσει τον δικό του στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του 1960. Το 1967 παντρεύτηκε τη Φρανσουάζ ντε Λανκλάντ, διευθύντρια της γαλλικής Vogue, η οποία πέθανε από καρκίνο το 1983. Το 1989 παντρεύτηκε την Ανέτ Ενγκελχαρντ. Για εκείνον  κάθε λεπτομέρεια μετρούσε από την πρώτη στιγμή που έπιασε στα χέρια του το μολύβι. Από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να σχεδιάζει οτιδήποτε του κινούσε το ενδιαφέρον: όμορφα τοπία, τα ντελικάτα ρούχα της μητέρας του, τα  αποικιακά σπίτια της χώρας του.

 Στη Μαδρίτη οι εικόνες που τον επηρέασαν πολλές. Τα φορέματα των τσιγγάνων έγιναν από τα αγαπημένα του θέματα. Εκεί έμαθε να χορεύει και έγινε ο καλύτερος καβαλιέρος. Γνώρισε πολύ καλά τις γυναίκες.

«Το μόνο που χρειάζεται άλλωστε μια γυναίκα είναι έρωτας για τα πάντα. Αν ερωτευτεί θα κάνει τα πάντα για να αποκτήσει το αντικείμενο του πόθου της. Δεν είναι θέμα χρημάτων αλλά απόφασης κι αυτό είναι που πρέπει να εμπνεύσεις σε μια γυναίκα». Κι έτσι τους χάρισε το δικό τους όνειρο, ραμμένο με τούλια και ταφτάδες.

jenny.gr

 

Από την Jackie Kennedy στην Αmal Alamoudin και την Μελίνα Μερκούρη, οι πιο σπουδαίες γυναίκες τον αγάπησαν.

Ήξερε πάντα να κάνει τις σωστές επιλογές την κατάλληλη στιγμή και με τον ιδανικότερο τρόπο - βλέποντας τις διαφορετικές ανάγκες σε διαφορετικές πλευρές του πλανήτη. Όταν στο τέλος της δεκαετίας του ’60 μετακόμισε από το Παρίσι στην Αμερική, ήξερε ότι εκεί βρισκόταν το ευρύ και διάσημο αγοραστικό κοινό του. 

Η αλήθεια είναι ότι ο Oscar de la Renta, αντιπαθούσε τις υπερβολές και τους πειραματισμούς, ήταν όμως οραματιστής. Δεν είχε σκοπό να ανατρέψει αλλά να ανοίξει δρόμους στον τρόπο που το κλασικό, το ωραίο, το φινετσάτο, η ποιότητα και η πολυτέλεια θα συνδέονται με την υψηλή ραπτική και την τέχνη. 

Δείτε τα ωραιότερα runway looks που δημιούργησε.

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.