ΣΤΙΛ

Dame Vivienne Westwood: H «επαναστάτρια» της μόδας γίνεται 80 ετών


Μάρθα Κουμπάνη

8 Απριλίου 2021

Dame Vivienne Westwood: H «επαναστάτρια» της μόδας γίνεται 80 ετών

Vivienne Westwood.

Μπορούμε να γράψουμε σελίδες ολόκληρες ή να μιλάμε για ώρες για αυτή την γυναίκα ζωντανό θρύλο της μόδας, η οποία κλείνει σήμερα τα 80 της χρόνια.

Η Dame Vivienne Westwood είναι υπεύθυνη για τη σύγκλιση της μόδας και του ρεύματος της punk. Kαι τι ποιο cool από αυτό;

H Vivienne Westwood έδωσε στη μόδα χρώμα, τη χρωμάτισε με ιδεολογία, της έδωσε ρυθμό, την έβαλε στην πρίζα του ενισχυτή, σαν κιθάρα από εκείνες των Sex Pistols με τους οποίους συνδέθηκε η δουλειά της. Και μετά έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα από τον καθένα: Ρόκαρε. Έτσι, απλά και αβίαστα. Μετέτρεψε στην μόδα σε μουσική, στον γκρινιάρικο ήχο που παράγουν χορδές που ταλαντώνονται την ώρα ενός εξαιρετικού solo.

jenny.gr

Από την μία το είχε στο χαρακτήρα της, το ταπεραμέντο, στο άστρο της βρε παιδί μου. Από την άλλη αφέθηκε να την παρασύρουν τα κινήματα της εποχή της. Kαι απογειώθηκε.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην γιορτάσει τα 80α της γενέθλια της με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο. Αυτός περιλαμβάνει μια σειρά από κοινωνικές και περιβαλλοντικές προειδοποιήσεις και μια ταινία μικρού μήκους, στην οποία τραγουδά μια νέα έκδοση του "Without You" από το μιούζικαλ "My Fair Lady".

Το πάθος της παραμένει ίδιο στα 80 της χρόνια, όπως και η αφοσίωση της στον ακτιβισμό, η αποφασιστικότητά της να αμφισβητήσει το status quo - και η έμφυτη κομψότητά της. 

H Vivienne  Isabel Swire γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1941 στην πόλη Glossop του Derbyshire. Ο πατέρας της ήταν τσαγκάρης και η μητέρα της εργαζόταν σε μια τοπική βιοτεχνία επεξεργασίας βαμβακιού.

H επαναστάτρια της βρετανική μόδας, όπως την αποκαλούν, σε μικρή ηλικία μετακόμισε στο Λονδίνο και αργότερα έγινε δασκάλα, τελικά όμως ακολούθησε καριέρα στον κόσμο της μόδας. Το 1969 άνοιξε κατάστημα με την ονομασία «Let it Rock» στην Κίνγκς Ρόουντ του Λονδίνου, το οποίο ταυτίστηκε με το κίνημα της πανκ. Από εκεί ξεκίνησαν όλα.

Παντρεύτηκε πρώτα τον χορευτή της rock & roll Derek Westwood.

Ο δεύτερος της γάμος ήταν με τον Malcolm McLaren manager των Sex Pistols, γεγονός που ενίσχυσε την φήμη και των δύο. Χρησιμοποιούσε ρούχα από δεύτερο χέρι και ακόμα και σήμερα, δεν θυμάται την ακριβή στιγμή που ήρθε η αναγνώριση και επιτυχία. Πάντα όμως ήθελε να είναι στο προσκήνιο, γιατί πάντα είχε πράγματα να πει.

To σχέδιο της "mini-crini" φούστας, ενός μίνι κρινολίνου καλυμμένου από βαμβακερό και tweed έκανε ντεμπούτο ως μέρος της συλλογής της για την άνοιξη/καλοκαίρι του 1985 και αποτέλεσε το σημείο 0. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες δημιούργησε συλλογές εμπνευσμένες από κλασικές πηγές, ιδίως τους πίνακες των Jean-Honoré Fragonard, François Boucher και Thomas Gainsborough, καθώς και το στιλ φορεμάτων του 18oυ και 19ου αιώνα.

jenny.gr
jenny.gr

Καλεί στο runway τα πιο διάσημα μοντέλα της εποχής, από την Kate Moss και τη Naomi Campbell μέχρι τη Linda Evangelista και την Carla Bruni και κάθε της show είναι πολλά παραπάνω από μια απλή επίδειξη ρούχων.

Η ταραχώδης ζωή και εκκεντρική της έκφραση της προκαλεί εντύπωση. Όπως και το γεγονός ότι παραμένει ανεξάρτητη και διαχειρίζεται την punk αυτοκρατορία της μόνη.

Η προσφορά της στη βιομηχανία της μόδας είναι τεράστια, για αυτό και δεν προκαλεί εντύπωση που έλαβε τον τίτλο της Dame από την Μεγάλη Βρετανία το 2006. Ιδίως όταν νωρίτερα, το 1992 η Westwood έλαβε από τη Βασίλισσα τον τίτλο OBE.Tότε βγαίνοντας από το παλάτι του Buckingham, εκείνη δεν δίστασε να σηκώσει τη φούστα της, αποκαλύπτοντας ότι δεν φορούσε εσώρουχο.

Συνέχισε μάλιστα να προκαλεί, λέγοντας: "Άκουσα ότι η Βασίλισσα διασκέδασε ιδιαίτερα με τη φωτογραφία”.

jenny.gr

Πλέον είναι παντρεμένη με τον πρώην μαθητή της στη μόδα, Andreas Kronthaler, ο οποίος είναι ο αφανής ήρωας των πρόσφατων συλλογών της, την ώρα που εκείνη συμμετέχει ένθερμα σε συζητήσεις, δράσεις και διαμαρτυρίες για το κλίμα.

Η Vivienne Westwood θέλει να αλλάξει τον κόσμο και η αλήθεια είναι πως σε μεγάλο βαθμό το καταφέρνει. Όχι μόνο με τις τολμηρές δημιουργίες και τα shows της, αλλά και με την ακτιβιστική της δράση.

Η ίδια έχει πει: «Αγοράστε λιγότερα, επιλέξτε σωστά». Είναι ευαισθητοποιημένη και ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο της βιομηχανίας σε θέματα της κλιματικής αλλαγής. Η σχεδιάστρια έχει επίσης παρουσιάσει διάφορες συλλογές διαμαρτυρίας με ισχυρά μηνύματα όπως: "Επανάσταση του Κλίματος". Το 2011 συνεργάστηκε με την People Tree, μια εταιρεία ένδυσης ethical εμπορίου και ξεκίνησε μια συλλογή 100% οργανική με τελικό στόχο να προσελκύσει την προσοχή των ανθρώπων στην ευαίσθητη κατάσταση των τροπικών δασών σε όλο τον κόσμο.

"Ακροβατεί και ισορροπεί με έναν απίστευτο τρόπο ανάμεσα στο mainstream και το αναπάντεχο"

Από την μία ντύνει την νύφη Carrie Bradshaw στο Sex & The City, από την άλλη συλλαμβάνεται από αστυνομικούς σε διαμαρτυρίες. H Vivienne ήρθε σε αυτό τον κόσμο για ένα σκοπό: Για να ταράξει τα νερά της μόδας. Και αυτό κάνει. Τόσο απλά.

Φωτογραφίες Getty/Ideal Image

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.