ΣΤΙΛ

Mother Hats: Τα πιο ανατρεπτικά καπέλα της πόλης, από τα χέρια μιας μαμάς


Μάρθα Κουμπάνη

30 Οκτωβρίου 2021

Mother Hats: Τα πιο ανατρεπτικά καπέλα της πόλης, από τα χέρια μιας μαμάς
Mother Hats: Μια οικογένεια απ'τη Μύκονο φτιάχνει τα πιο στιλάτα καπέλα του Instagram: «Θέλουμε να μάθουμε στον Ελληνα να φοράει καπέλο all season»

Θυμάμαι να είμαι ξαπλωμένη σε μια πολύχρωμη αιώρα, κάτω από μια παχιά σκιά από πεύκα στην πίσω μεριά ενός νησιού. Ήταν εκείνες οι μέρες που η ζέστη ήταν αφόρητη και όπου κι αν πήγαινα φορούσα ένα καπέλο. Ξαπλώμενη όπως ήμουν είχα καλύψει με αυτό το πρόσωπο μου και σχεδόν με είχε πάρει ο ύπνος. Αποφάσισα να διακόψω για λίγο τη ραστώνη και μηχανικά τα δάχτυλά μου ξεκίνησαν το σκρολάρισμα στο Instagram. Τότε ήταν που στα μάτια μου έπεσε μια εικόνα ενός πραγματικά εντυπωσιακού καπέλου. Ένα panama hat ζωγραφισμένο με μαύρες, ακανόνιστες κηλίδες που στα εκπαιδευμένα μάτια μου έμοιαζε με cow print. Aποθήκευσα την φωτογραφία, η οποία ήταν αρκετή για να συνθέσει στο μυαλό, εικόνες ενός σύγχρονου rodeo.

Ολόκληρη η μόδα του 2021 και 2022 περιστρέφεται γύρω από το εν λόγω άθλημα, με δεκάδες αναφορές στην pop κουλτούρα να συνθέτουν το νέο καουμπόικο στιλ: από το video της Dua Lipa για το τραγούδι Love Again, στη συνεργασία της Beyonce με την adidas και σε εκατοντάδες φωτογραφίες και video της Gen Z σε Instagram και Tik Tok.

Έπρεπε λοιπόν να μάθω περισσότερα για το καπέλο με το cow print της φωτογραφίας. Μετά από λίγη έρευνα και  και πολλά ακόμα εντυπωσιακά σχέδια με boheme αισθητική, έμαθα πως πρόκειται για ένα ελληνικό brand, το Μother Hats. Συγκεκριμένα, μια εληνική οικογένεια φτιάχνει τα καπέλα που είναι ήδη δημοφιλή στα κοινωνικά δίκτυα και τα φορούν μερικές από τις πιο στιλάτες Ελληνίδες influencers.

Mε αφορμή τη νέα χειμερινή συλλογή Mother Hats, η οποία περιλαμβάνει εκπληκτικά καουμπόικα καπέλα σε μια σειρά από δροσερές και fun αποχρώσεις, μίλησα με έναν από τους δημιουργούς του brand, τον Γιώργο Πανόπουλο.

jenny.gr

Κάτι που ίσως δε φαντάζεται κανείς για εκείνον, ακριβώς επειδή δεν του ταιριάζει όπως λέει, είναι ότι έχει πτυχίο λογιστικής. Ήταν μια βιαστική και safe επιλογή που έκανε μικρός, καθώς τα πήγαινε πολύ καλά με τους αριθμούς αλλά δεν ήξερε με τι ακριβώς ήθελε να ασχοληθεί. Στην ηλικία εκείνη τον απασχολούσε περισσότερο η πυγμαχία, στην οποία έκανε πρωταθλητισμό. Αν γυρνούσε πίσω το χρόνο, τώρα ξέρει πως θα επέλεγε το marketing. 

«Η αλήθεια είναι πως ανήκω στην κατηγορία των παιδιών της γενιάς μου που δεν μας καθορίζει ένα μόνο επάγγελμα, αλλά ασχολούμαι με πολλά πράγματα ταυτόχρονα και έτσι δεν ορίζεται απόλυτα η επαγγελματική μου ταυτότητα. Αρχικά, η αγάπη μου για δημιουργία με οδήγησε να φτιάξω τα Mother Hats, επομένως είμαι απο τη μία hat designer. Απο την άλλη, διοργανώνω τα Yucatan, μεγάλα μουσικά events σε διάφορα μέρη και σημεία της χώρας, και τέλος μόλις ανοίξαμε το Copal, ενα all day bar στο Ψυρρή, στην καρδιά της Αθήνας. Η βάση μου είναι η Αθήνα, αλλά μου αρέσει πολύ να ταξιδεύω και κυρίως να κάνω μεγάλα και μακρινά ταξίδια και θέλω να γυρίσω οσα περισσότερα μέρη του κόσμου μπορώ», μου λέει.

Ποια ήταν η έμπνευση πίσω από το brand;

Η ιστορία ξεκίνησε κάπως έτσι: η μητέρα μου μόλις είχε σταματήσει να δουλεύει και της άρεσε πολύ η ζωγραφική, οπότε είχε αρχίσει να περνάει αρκετό χρόνο ζωγραφίζοντας. Εμένα μου άρεσε πάντα να φοράω καπέλα και έτσι της ζήτησα μια μέρα να μου ζωγραφίσει ενα σκέτο καπέλο, ώστε να είναι ξεχωριστό. Το καπέλο έκλεψε τις εντυπώσεις και ξαφνικά άρχισε κόσμος να με ρωτάει που το πήρα ή μέχρι και να του το πουλήσω. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιδέα που τελικά έγινε πραγματικότητα και ονομάστηκε Mother Hats -γιατί είναι της μαμάς.

Ουσιαστικά το όνομα είναι εμπνευσμένο απο την αληθινή ιστορία του brand. Με τη μητέρα μου φτιάχνουμε οι 2 μας ολα τα καπέλα και είναι φτιαγμένα με την αγάπη της μαμάς. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν να τους δώσω το όνομά της, γιατί χάρη σε αυτήν ξεκίνησαν ολα!

Ποια είναι η φιλοσοφία σας ως brand;

Η φιλοσοφία μας δεν έχει όρια. Θέλουμε ο καθένας να φοράει αυτό που τον εκφράζει. Οφείλει στον εαυτό του να τολμάει. Στην Ελλάδα ο κόσμος δεν είναι συνηθισμένος να φοράει καπέλα και οι περισσότεροι «ντρέπονται», κυρίως το χειμώνα, επειδή θεωρούν ότι είναι υπερβολή ή ότι δε μπορούν να το υποστηρίξουν. Όμως, το καπέλο είναι ενα αξεσουάρ τόσο γοητευτικό, που δίνει τύπο και σε κάνει να ξεχωρίζεις, όταν το επιλέξεις σωστά. Στόχος μας είναι το κοινό μας να αγαπήσει το καπέλο και να το τολμήσει. Τα καπέλα δεν είναι μόνο για τους πολύ στιλάτους ή τους extravagant τύπους. Είναι για όλους και εμείς θέλουμε να μάθουμε τον Έλληνα να φοράει καπέλο all season! 

Tι υλικά και χρώματα χρησιμοποιείτε;

Χρησιμοποιούμε κυρίως ακρυλικά, δέρματα, τρέσες, φτερά, ακόμα και πολύτιμους λίθους, ασήμι και χρυσό στις πιο premium σειρές μας. Το χειμώνα επικεντρωνόμαστε στο 100% wool και το καλοκαίρι σε ψάθα και panama hats.

jenny.gr

Πώς αισθάνεστε που τα καπέλα σας έχουν κατακτήσει το Instagram;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι για αυτό, αλλά έχουμε πολλά ακόμα να δείξουμε. Έρχονται καινούργια πράγματα και ανυπομονούμε να τα μοιραστούμε μαζί σας! Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις πως κάτι που κάνεις με αγάπη και με τα χέρια σου έχει ανταπόκριση. Μας αρέσει πολύ ακόμα και το γεγονός πως βλέπουμε συνέχεια ακριβείς αντιγραφές των σχεδίων μας. Από το πρωταγωνιστικό best seller καινούργιο σχέδιο της καλοκαιρινής μας συλλογής, το cow hat -aka καπέλο αγελάδα- που το είδαμε σε πάρα πολλές εκδοχές, μέχρι και πιο σύνθετα σχέδιά μας που είναι εμπνεύσεις της στιγμής, κυκλοφορούν ολόιδια  στα social media, χωρίς βέβαια την αγάπη και το χέρι της μαμάς. Αυτό μας δείχνει πως πράγματι κάτι κάνουμε σωστά και μας δίνει κίνητρο για ακόμα περισσότερες δημιουργίες!

Σε τι πιστεύεις οφείλεται η επιτυχία τους;

Κυρίως στο ότι φτιάχνονται με αγάπη. Την αγάπη της μαμάς και του παιδιού. Απο τα χέρια μας. Κάθε λεπτομέρεια είναι ξεχωριστή και κάθε καπέλο είναι μοναδικό. Είναι original και κανένα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Αυτό τα ξεχωρίζει.

Ποιο είναι το δικό σου αγαπημένο καπέλο;

Δεν ξέρω αν μπορώ να διαλέξω ενα. Νομίζω θα πω το cow hat, γιατί είναι το πρώτο που σχεδιάστηκε καταλάθος και τελικά έκανε τις περισσότερες πωλήσεις από οποιοδήποτε άλλο καπέλο μας. Ουσιαστικά μου έπεσε καταλάθος μεγάλη ποσότητα απο μαύρο χρώμα σε ενα λευκό καπέλο και άρχισα να ζωγραφίζω. Πίστευα ότι θα το πετάξω και απλά έκανα μουτζούρες, αλλά τελικά οχι. Έγινε best seller, το φτιάξαμε σε παραλλαγές με πολλά χρώματα και γινόταν συνεχώς sold out. 

jenny.gr

Πώς μπορεί ο Έλληνας να εξοικειωθεί με το καπέλο και ως χειμερινό αξεσουάρ;

Σίγουρα το καλοκαίρι τολμάμε περισσότερο, αλλά οι συνεχείς εικόνες, τα social media & η επαφή με το εξωτερικό πιστεύω θα μας φέρουν πιο κοντά χρόνο με τον χρόνο.

Μίλησε μου για την νέα συλλογή με τα καουμπόικα καπέλα και τις υπέροχες αποχρώσεις τους.

Η νέα μας συλλογή θα είναι αρκετά διαφορετική φέτος. Έχουμε πολύ χρώμα, πολλά διαφορετικά σχέδια, όπως και απλά minimal καπέλα. Επιπλέον, θα δείτε και μια premium σειρά με πολλές εκπλήξεις. Θα τα δείτε ολα πολύ σύντομα στα social media μας, όταν λανσάρουμε επίσημα τη νεα συλλογή!

Πώς θα πρότεινες σε κάποιον/καποια να τα φορέσει; Σε μια casual ή formal περίσταση και με τι ντύσιμο.

Τα καπέλα μας μπορούν να φορεθούν από το πρωι μέχρι το βράδυ. Και σε casual, αλλά και σε formal περιστάσεις, καθώς έχουμε μεγάλο range σε σχέδια, πιο απλά και πιο extra. Σε μια casual περίσταση θα μπορούσες να τα φορέσεις με ενα στιλάτο wide leg jean και λευκό t-shirt ή ένα πουκάμισο. Σε μια πιο formal μια κοπέλα θα μπορούσε να φορέσει ενα Mother Hat με ενα φόρεμα και μπότες ή με ενα δερμάτινο σύνολο. Αντίστοιχα, ένας άντρας θα μπορούσε να το φορέσει με total black ή total white look και δερμάτινο μπουφάν ή bomber jacket. Εγώ τα φοράω μέχρι και με all star μποτάκια και απλά t-shirts.

jenny.gr

Ποιον διάσημο σταρ θα ήθελες να δεις να φορά καπέλο Mother Hats;

Θα ταίριαζαν πάρα πολύ στον Johnny Depp και στη Rihanna!

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον;

Να εξελίξουμε το brand μας και να δημιουργούμε συνέχεια πρωτοποριακά, αυθεντικά σχέδια, με χρώμα και έμπνευση. Να κάνουμε το κοινό να τολμήσει το καπέλο και να γίνει ενα must have αξεσουάρ στην Ελλάδα. Να συνεργαστούμε με μεγάλα international online fashion retailers.

INFO

Mother Hats

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.