image
Photo credit: Δώρα Δημητρίου
ΣΤΙΛ

Παρασκευάς Μπουμπουράκας: Το διεθνώς καταξιωμένο μοντέλο πίσω από το πιο Boho βιντατζάδικο της Αθήνας


Παρασκευάς Μπουμπουράκας: Το διεθνώς καταξιωμένο μοντέλο πίσω από το πιο Boho βιντατζάδικο της Αθήνας (το οποίο μεγάλωσε)
Μάρθα Κουμπάνη

22 Δεκεμβρίου 2021

Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα το Boho Vintage Clothing στην Αθήνα. Μεγάλωσα στη γειτονιά και σίγουρα θα μου προκάλεσε την περιέργεια, ένα τόσο δα μαγαζάκι γεμάτο πολύχρωμα ρούχα, τα περισσότερα στολισμένα με κεντήματα και διαφόρων ειδών σιρίτια. Τόσο περίτεχνα ήταν που την πρώτη φορά που κοιτάζει κανείς τη βιτρίνα του, ίσως σκεφτεί ότι πρόκειται για κατάστημα με παραδοσιακές φορεσιές. Κάποια από αυτά είναι όντως παραδοσιακά, σπάνιας ομορφιάς ενδύματα από την Ινδία, αλλά το Boho είναι πολλά περισσότερα.

Έλεγα λοιπόν ότι δεν θυμάμαι πότε πήρα την απόφαση να περάσω την πόρτα του και να χαζέψω τα δεκάδες μοναδικά κομμάτια στριμωγμένα στα ράφια του, θυμάμαι όμως πολύ καλά ότι έγινε η αιτία να αγαπήσω το vintage. Θυμάμαι επίσης ότι από την πρώτη μου επίσκεψη, μου έκανε εντύπωση ο ιδιοκτήτης του, ο Παρασκευάς, ένας ψηλός, μακρυμάλλης, μποέμ τύπος με φιλική διάθεση και εγκάρδιο χαμόγελο.

Tότε αφέθηκα στην παρόρμησή μου και συνέχισα να ψαχουλεύω τα ρούχα με τις ώρες (πήγα και στο υπόγειο και στο παταράκι του Boho), γιατί δεν γνώριζα ακόμα ποιος είναι ο Παρασκευάς.

Ούτε γνώριζα ότι, λίγα χρόνια και πολλούς vintage θησαυρούς στην ντουλάπα μου αργότερα, θα επέκτεινε το μαγαζί του στην Ηπείρου 8 και θα μου έδινε συνέντευξη για το #jennygr, στην οποία θα μου αφηγούνταν τη γεμάτη περιπέτειες ζωή του. Ακριβώς, δηλαδή, όπως την ονειρεύτηκε.

image

Ο Παρασκευάς είναι διεθνώς καταξιωμένο μοντέλο που έχει συνεργαστεί με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της βιομηχανίας της μόδας. Έχει περπατήσει για τους κορυφαίους οίκους μόδας, όπως Αrmani, Galliano, Jean Paul Gaultier, Maison Margiela, Trussardi, Brioni, Missoni, Dolce & Gabbana, έχει κάνει καμπάνιες για τους Lanvin και Calvin Klein και έχει φωτογραφηθεί από θρυλικούς φωτογράφους μόδας όπως ο Peter Lindbergh, ο Steven Meisel και ο Jean Baptiste Mondino, ενώ κάνει παρέα με τη Laetitia Casta και την Gisele.

«Για τον Armani έχω δουλέψει 9 φορές» μου λέει χαρακτηριστικά.

 

 

image
Photo credit: Δώρα Δημητρίου

Όμως τίποτα από αυτά δεν προδίδεται από το ντύσιμο και το παρουσιάστικό του, τον τρόπο που σε κοιτάζει, αλλά και τον τρόπο και τον τόπο που έχει επιλέξει να ζει. Θα περίμενε κανείς από έναν άνθρωπο με τόσο εντυπωσιακή καριέρα να περιφέρεται με έπαρση, να ζει σε κάποιο πλούσιο προάστιο, να κινείται στην πόλη με ένα χλιδάτο αμάξι. Για τον Παρασκευά, όπως δηλώνει ο ίδιος «το modeling ήταν μόνο το εισιτήριο για τα ταξίδια μου, για νέες εμπειρίες».

Αντίθετα, αυτό που αντανακλάται περισσότερο στην όψη του είναι η μοναχικότητα και η γαλήνη, όπως την ζει στο Άγιο Όρος που επισκέπτεται συχνά και για μεγάλα διαστήματα.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή.

image
Photo credit: Δώρα Δημητρίου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Τύρναβο, είναι το μεσαίο παιδί μιας παραδοσιακής οικογένειας, η οποία τον στήριξε σε κάθε του απόφαση. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια ως χρόνια ελευθερίας, με πολλά παιχνίδια και πολύ volley.

Όταν μεγάλωσε ο Παρασκευάς πήγε πρώτα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει οδοντοτεχνίτης και αργότερα ήρθε στην Aθήνα. Και στις δύο πόλεις εργάστηκε στα μεγαλύτερα bars και νυχτερινά μαγαζιά της εποχής.

Jenny.Gr

«Μετά από τρία χρόνια πολύ έντονης ζωής, συνάντησα μια booker της Agence η οποία μου πρότεινε να ξεκινήσω το modeling. Ήταν μια ευκαιρία να κυνηγήσω τα όνειρά μου, ο πιο εύκολος τρόπος να ταξιδέψω, να γυρίσω όλον τον κόσμο. Το '99 έκανα το πρώτο μου ταξίδι στην Νέα Υόρκη όπου έμεινα για 6 μήνες, ακολούθησε το Μιλάνο, με πάρα πολλές δουλειές, καταλόγους, καμπάνιες shows και αργότερα το Παρίσι», μου λέει.

image
Photo credit: Δώρα Δημητρίου

Ο ίδιος χωρίζει την καριέρα του σε δύο περιόδους: «Tην εποχή πριν το μούσι» λέει γελώντας και την εποχή μετά από αυτό. «Όταν είσαι 5-6 συνεχόμενες σεζόν on the road στις εβδομάδες μόδας, μετά πρέπει να κάνεις ένα διάλειμμα, δεν γίνεται να έχουν συνεχώς το ίδιο μοντέλο. Αυτό ήρθε πολύ φυσικά για εμένα».

Jenny.Gr

Ήταν την εποχή που ταξίδεψε σε μικρότερες αγορές, στο Tokyo, το Hong Kong και το Los Angeles, στα οποία όμως δεν έμενε παρά μόνο για λίγες ημέρες. Ήταν η εποχή που γνώρισε την σύζυγό του, Kέλλυ, με την οποία έχουν έναν γιο, τον μικρό Σπύρο.

«Το 2010 άφησα μούσι και το έφερα, ας πούμε, στην μόδα. Η περίοδος μέχρι το 2015 ήταν σαν μια αναγέννηση για εμένα, ένα come back, ήμουν σχεδόν σε όλα τα shows».

Μιλώντας μαζί του καταλαβαίνει κανείς από το πρώτο λεπτό ότι έχει πολλά να διηγηθεί, ο λόγος του είναι χειμαρρώδης. Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να δημιουργεί και να καταπιάνεται κάθε φορά με κάτι διαφορετικό. Αυτό αποδεικνύουν και τα δύο βιβλία που έχει στο ενεργητικό του, τα «Για μια υπέροχη ζωή» και «Σεβασμός».

Ο πατέρας του ήταν πάντα το πρότυπό του για αυτό και του αφιέρωσε την ταινία μικρού μήκους που δημιούργησε, «The Father» η οποία προβλήθηκε στο Salento Film Festival. «Ήταν ένας απλός άντρας, βιοπαλαιστής, εργατικός, λιγομίλητος», θυμάται.

Ο Παρασκευάς συμμετείχε επίσης τo 2014 στην ταινία «Hercules» σε σκηνοθεσία Brett Ratner, όπου υποδύθηκε τον Δία, δίπλα στον The Rock, την Irina Shayk, τον Ian McShane και τον John Hurt.

image
Photo credit: Δώρα Δημητρίου

«Πιστεύω στον τρυαδικό Θεό» μου λέει, όταν η κουβέντα πάει στην έκθεση που έκανε πριν μερικά χρόνια, με τίτλο «Ναυαγοί», με γλυπτά καμμάτια ξύλου που ξέβρασε η θάλασσα στην Εύβοια και το Άγιον Όρος.

«Μου άρεσε τόσο πολύ αυτό που έκανα, σαν να συγχρονιζόσουν με το σύμπαν. Κάθε φορά που πήγαινα εκεί, καθάριζε τόσο το μυαλό και η ψυχή μου, που ενώ ήμουν σε κάτι απόμερες παραλίες που δεν πηγαίνει άνθρωπος, με έπαιρναν τηλέφωνο για δουλειά από το εξωτερικό. Κάθε φορά. Δεν μπορώ να στο εξηγήσω», λέει και συμπληρώνει «Το Άγιο Όρος έχει φοβερή ενέργεια, είναι η φύση, είναι η κατάνυξη, η πνευματικότητα, το γεγονός ότι είσαι μόνος σου εκεί, σε γεμίζει, βρίσκεις τον εαυτό σου».

Το 2015 παντρεύτηκε με την γυναίκα του Κέλλυ με την οποία γνωρίστηκε -που αλλού- σε ένα αεροπλάνο και αποφάσισαν να ανοίξουν το μαγαζί. «Ένα concept με πολλή αγάπη και προσωπική δουλειά, σε μια αστική γειτονιά, κάτω από τον αττικό ουρανό» μου λέει. Λίγο αργότερα ήρθε στη ζωή τους και το πρώτο τους παιδί.

Δεν έχουν περάσει παρά μερικές μόλις εβδομάδες από τότε που o Παρασκευάς και η Κέλλυ επέκτειναν το κατάστημα τους. Πλέον οι βιτρίνες είναι δύο και σε ταξιδεύουν στην Ευρώπη και τον κόσμο. Το ζευγάρι εισάγει τα ρούχα από την Ολλανδία, αλλά και από τα διάφορα ταξίδια τους.

Καθόμαστε σε ένα τραπέζάκι έξω από το Boho, μέσα στην βουή της πόλης, και συζητάμε ντυμένοι όλως τυχαίως και οι δύο με πλεκτά πόντσο. Μιλώντας για τη φιλοσοφία του vintage, συμφωνούμε πως τα κομμάτια ξεχωρίζουν γιατί είναι μοναδικά -πολύ σπάνια κάποιος θα φορά το ίδιο με εσένα όπως συμβαίνει με τα fast fashion- και διαχρονικά.

«Κάθε κομμάτι έχει μια ιστορία να διηγηθεί. Έχει ταυτότητα».

Σε ότι αφορά εκείνον και την κινηματογραφική ζωή του καταλήγει πως «κάποια πράγματα είναι γραφτά να συμβούν». Πλέον ζει ήρεμα στην Αθήνα με την οικογένειά του, ασχολείται με τις επιχειρήσεις του και κάνει δουλειές επιλεκτικά, ενώ προσπαθεί να διδάξει στον γιο του αυτά που του έμαθε ο πατέρας του. «Θέλω να γίνει καλός άνθρωπος», μου λέει.

image
Photo credit: Δώρα Δημητρίου