image
JennyGr
ΣΤΙΛ

Best of Fashion: Οι καλύτερες στιγμές στη μόδα το 2021


Μάρθα Κουμπάνη

28 Δεκεμβρίου 2021

2021. Τι χρονιά! Ακόμα κι αν δεν έφερε την οριστική μας απελευθέρωση από την πανδημία όπως ελπίζαμε, κατάφερε να μας χαρίσει μερικές πολύ δυνατές στιγμές μόδας. Kάθε ανασκόπηση φέρνει και νοσταλγία και κοιτώντας πίσω σε αυτή την γεμάτη ανάμεικτα συναισθήματα χρονιά υπό το πρίσμα της μόδας, καθώς συναντάμε σημαντικές πρωτιές, δυσβάσταχτες απώλειες και red carpet εμφανίσεις που άφησαν εποχή.

Με τα εμβόλια να διανέμονται σε όλον τον κόσμο και την επιστροφή των εκδηλώσεων με φυσική παρουσία, ήρθε και η πολυαναμενόμενη επιστροφή της Εβδομάδας Μόδας, του Met Gala, των απονομών βραβείων και άλλων red carpet events.

Όλα αυτά αποτέλεσαν την καλύτερη αφορμή για τις πιο λαμπερές προσωπικότητες της βιομηχανίας της μόδας και του θεάματος να μας χαρίσουν εμφανίσεις που έγραψαν ιστορία. Μοντέλα, καλλιτέχνες αλλά και πολιτικοί - η Πρώτη Κυρία της Αμερικής και η Αντιπρόεδρος που έκανε ντεμπούτο με δημιουργία ενός ανερχόμενου Αμερικανού σχεδιαστή.

Έχουμε ακόμη περισσότερα να περιμένουμε το 2022. Μέχρι τότε όμως, διαβάστε παρακάτω τις στιγμές που διαμόρφωσαν την μόδα του 2021.

image

H χρονιά ξεκίνησε δυναμικά, με την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου, αλλά και της Πρώτης Γυναίκας Αντιπροέδρου στην ιστορία των Η.Π.Α .

Jenny.Gr

Η Dr. Jill Biden και η Αντιπρόεδρος Kamala Harris έδειξαν την υποστήριξή τους στους νεαρούς Αμερικανούς σχεδιαστές με τιρκουάζ Markarian και βιολετί Christopher John Rogers, αντίστοιχα, ενώ η νεαρή ποιήτρια Amanda Gorman έδωσε μια συγκινητική ομιλία φορώντας κίτρινο παλτό και κόκκινη σατέν στέκα Prada. Ήταν μια καλή μέρα για την Αμερική, για τις γυναίκες και για τη μόδα.

image

O oίκος Gucci γιόρτασε τα 100 χρόνια από την δημιουργία του με ένα iconic -αν και ψηφιακό- show. Για την συλλογή Gucci Aria ο creative director του οίκου Alessandro Michele συνεργάστηκε με ένα άλλο κορυφαίο luxury brand που ανήκει στην ομπρέλα της Kering Group, τον οίκο Balenciaga. 

Jenny.Gr

Συνδύασε σιλουέτες και λογότυπα Balenciaga με τα δικά του signatures -glitter, κοστούμια της δεκαετίας του '70, φτερά. Αργότερα μέσα στο έτος, ακολούθησε η συνεργασία του Fendi και του Versace (ή Fendace), με ένα εντυπωσιακό cast μοντέλων όπως οι Naomi Campbell, Kate Moss, Amber Valletta. Το μεγάλο ερώτημα για το 2022: Ποιοι θα συνεργαστούν στη συνέχεια;

Toν περασμένο Ιούνιο τα βλέμματα του κόσμου της μόδας στράφηκαν στην Αθήνα και το Καλλιμάρμαρο στάδιο, όπου ο εμβληματικός γαλλικός οίκος Dior παρουσίασε την Cruise 2022 συλλογή του. Η Maria Grazia Chiuri εμπνεύστηκε από την αρχαία ελληνική ομορφιά και τις γυναικείες μορφές της ελληνικής μυθολογίας για την συλλογή της. Το 2021 συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από την τελευταία φωτογράφιση του Monsieur Dior στην Αθήνα την οποία και η ομάδα του οίκου αναδημιούργησε.

image

Ήταν τον Ιούλιο του 2021, όταν ο creative director του Balenciaga, Demna Gvasalia, παρουσίασε την πρώτη haute couture από τότε που ο Cristóbal Balenciaga έκλεισε τις πόρτες της επιχείρησής του το 1968 (λέγοντας μάλιστα την γνωστή του φράση «δεν έμεινε κανείς να ντυθεί»).

Μετά από 53 χρόνια, επανέφερε με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο, τις γλυπτές τουαλέτες, καμπαρντίνες, haute jeans στο γνωστό σκηνικό της Avenue George V, τα αυθεντικά salons του οίκου. Κάθε λεπτομέρεια ήταν ιστορικά ακριβής, από το ξεθωριασμένο χρώμα των τοίχων μέχρι την παντελή έλειψη μουσικής κατά την διάρκεια του show.

image

Χρυσά ακροδάχτυλα, χρυσοί λοβοί και στήθη. Ακόμα και χρυσά πνευμόνια, όπως αυτά που φορούσε η Bella Hadid στο Φεστιβάλ των Καννών στην πρεμιέρα του Tre Piani σε μια εμφάνιση που απογείωσε ξανά την δημοτικότητα του οίκου Schiaparelli και τοποθέτησε τον Daniel Roseberry ανάμεσα στους αγαπημένους σχεδιαστές των celebrities. 

Jenny.Gr

Τα ρούχα του έντυσαν επίσης τη Lady Gaga στην ορκωμωσία Biden και την Adele στη μοναδική ζωντανή της performance "One Night Only". Στοιχιματίζουμε ότι τα σουρεαλιστικά κοσμήματα και αξεσουάρ θα είναι ακόμα μεγαλύτερη τάση το 2022.

Jenny.Gr
image

Ο Kerby Jean-Raymond έγραψε ιστορία: Έγινε ο πρώτος μαύρος σχεδιαστής στην Paris Haute Couture Week. Στο πολυαναμενόμενο show του,"Wat U Iz", ο σχεδιαστής αποφάσισε τα μοντέλα που περπάτησαν στην πασαρέλα να φορούν τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες εμπνευσμένες από καθημερινά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από μαύρους εφευρέτες.

Jenny.Gr

Zendaya έλαβε το βραβείο Fashion Icon στα CFDA Fashion Awards,της 10ης Νοεμβρίου. Η ηθοποιός και τραγουδίστρια βραβεύτηκε για τον παγκόσμιο αντίκτυπό της στη μόδα. Υπήρξε υποστηρίκτρια τόσο των ανερχόμενων σχεδιαστών όσο και των κορυφαίων οίκων μόδας και έγινε η νεότερη αποδέκτης του βραβείου σε ηλικία 25 ετών.

Jenny.Gr
image

Τον Σεπτέμβριο το Met Gala επέστρεψε μετά από δυόμιση χρόνια απουσίας. Ωστόσο οι διάσημες προσωπικότητες που έδωσαν το «παρών» κατάφεραν να καλύψουν τον χαμένο χρόνο στο κόκκινο χαλί. Η Rihanna και ο A$AP Rocky έγιναν το πιο καλοντυμένο ζευγάρι της βραδιάς, αλλά είναι το μαύρο look Balenciaga της Kim Kardashian που έγινε viral.

Jenny.Gr
image
image

Το μεγάλο φινάλε του fashion month για την σεζόν άνοιξη/καλοκαίρι 2022 χαρακτηρίστηκε από ένα δυνατό show-υπενθύμιση της αγάπης της βιομηχανίας της μόδας για τον Alber Elbaz, ο οποίος ήταν μόλις 59 ετών όταν πέθανε από τον Covid-19 τον περασμένο Απρίλιο.

45 από τους κορυφαίους οίκους και σχεδιαστές άφησαν τον ανταγωνισμό στην άκρη και βρέθηκαν μαζί στο runway για να αποτίνουν φόρο τιμής στον εκλιπόντα δημιουργό με το show «Love Brings Love». Tο super model Amber Valletta, έκλεισε το show ντυμένη με το signature look του σχεδιαστή.

 
image

Mια από τις πιο iconic στιγμές ήταν η κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης ταινίας House of Gucci του Ridley Scott, με την Lady Gaga στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Patrizia Reggiani, της πρώην συζύγου του Maurizio Gucci και εγκεφάλου πίσω από την δολοφονία του. Στην ταινία παρελαύνουν μια σειρά από εντυπωσιακά vintage looks Gucci.

 

image

Η είδηση του θανάτου του μοναδικού Virgil Abloh βύθισε στην θλίψη τον κόσμο της μόδας. Ο δημιουργός του διάσημου fashion brand Off-White και creative director της ανδρικής συλλογής του οίκου Louis Vuitton, έφυγε από τη ζωή στα 41 έπειτα από διετή μάχη με το αγγειοσάρκωμα, μία σπάνια και επιθετική μορφή καρκίνου.

Αμέσως μετά τον θάνατό του, ο οίκος Louis Vuitton ανακοίνωσε πως θα παρουσιάσει στο Μαϊάμι την SS22 menswear collection, για να «αποτίσει φόρο τιμής στη ζωή και την κληρονομιά μιας δημιουργικής ιδιοφυΐας».

image

To reboot του Sex & The City,  And Just Like That ήρθε και έφερε μαζί του τους διάσημους και αγαπημένους χαρακτήρες της iconic σειράς και μαζί εντυπωσιακά looks.