Ο Κλοντ Μοντανά, ο ιδιοφυής σχεδιαστής που καθόρισε τη μόδα των 80s έφυγε από τη ζωή στα 76 του χρόνια
Μάγκυ Πετροπούλου
24 Φεβρουαρίου 2024
Ο Κλοντ Μοντανά, ο Γάλλος υπερταλαντούχος σχεδιαστής δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας. Έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι, στα 76 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα εμβληματικό έργο που πάντα θα αποτελεί σημείο αναφοράς στο χώρο της πιο γρήγορα ανακυκλώσιμης τέχνης, της μόδας.
Το δυσάρεστο αυτό γεγονός, που μεταδόθηκε αρχικά από το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, επιβεβαίωσε και η Fédération de la Haute Couture et de la Mode -πρόκειται για τη γαλλική Ομοσπονδία Υψηλής Ραπτικής και Μόδας.
Claude Montana, the French designer whose extreme silhouettes defined the ’80s, has died, according to reports. https://t.co/Beq5mFTFHs pic.twitter.com/jYK8CwZgMu
— Vogue Runway (@VogueRunway) February 23, 2024
Γιατί θα θυμόμαστε πάντα τον Μοντανά
Λάτρευε να ανεβάζει στην πασαρέλα δημιουργίες από εκκεντρικά πατρόν, με τονισμένες σιλουέτες που του έδωσαν μάλιστα το παρατσούκλι, «King of the Shoulder Pad» -βασιλιάς της βάτας δηλαδή.
Χρησιμοποίησε αριστοτεχνικά το δέρμα και απογείωσε το χρώμα -τα αγαπημένα του ήταν το navy blue, το φούξια, το σμαραγδία και το κοβάλτιο και καθιερώθηκε σε όλο τον πλανήτη για την υψηλή ραπτική του -αναφέρομαι στο διάστημα που συνεργάστηκε με τον οίκο Lanvin για δύο χρόνια, από το 1990 έως το 1992.
Μαζί με τους Τιερί Μιγκλέρ και Ζαν Πολ Γκοτιέ αντιπροσώπευε την avant -garde αισθητική στο Παρίσι.
Ο τελευταίος μάλιστα όταν πληροφορήθηκε το θάνατό του, σημείωσε το εξής: «Ο Κλοντ Μοντανά ήταν ένας υπέροχος σχεδιαστής που διοργάνωσε υπέροχα και ασυνήθιστα σόου. Ήταν απαράμιλλος στη χρήση του δέρματος, που ήταν το βασικό υλικό των συλλογών του».
Η επιτυχημένη πορεία του Μοντανά
Ο Μοντανά γεννήθηκε στο Παρίσι και μετακόμισε στο Λονδίνο στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Εκεί άρχισε να φτιάχνει κοσμήματα, που σύντομα προσέλκυσαν το ενδιάφερον των editors της βρετανικής Vogue.
Σύντομα επέστρεψε στο Παρίσι και άρχισε να σχεδιάζει για την MacDouglas Leathers πριν συστήσει τη δική του εταιρεία το 1979.
Στην αρχή, οι δημιουργίες του έγιναν αντικείμενο τρελής συζήτησης, αφού ήταν πρωτόγνωρες και... άκρως επιθετικές. Σιγά σιγά όμως όλοι υποκλίθηκαν στο ταλέντο και το μεγαλείο του, κάνοντας κάθε επίδειξή του το πιο hot γεγονός όχι μόνο της πόλης αλλά και του πλανήτη.
Ο Μοντανά δανείστηκε πολλά στοιχεί από την ανδρική γκαρνταρόμπα και είχε μεγάλη αγάπη στις στολές των αεροπόρων, των πεζοναυτών, των εργατών κτλ.
Μέσα σε δέκα μόλις χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία που εκτός από ρούχα περιλάμβανε αξεσουάρ, όπως κασκόλ, γραβάτες, γυαλιά αλλά και το άρωμα -σήμα κατατεθέν του, το Montana Pour Femme που υπήρχε σε κάθε σπίτι -ναι, ήταν αυτό με τις μεγαλύτερες πωλήσεις την εποχή εκείνη.
Η μούσα του και το τραγικό τέλος της
Το ανδρόγυνο μοντέλο από τις ΗΠΑ, Γουόλις Φράνκεν, έγινε η μούσα του. Με αυτήν μάλιστα παντρεύτηκαν το 1993 αλλά ο γάμος τους είχε τραγική κατάληξη, αφού η ίδια, τρία χρόνια μετά αυτοκτόνησε, πέφτοντας από το παράθυρο του διαμερίσματός τους.
Πολλά γράφτηκαν εκείνη την εποχή για τη σχέση τους. Κάποιοι μάλισταν έριξαν όλες τις ευθύνες για αυτό στον σχεδιαστή μόδας, κατηγορώντας τον πως ευθυνόταν για το θάνατό της.
Ο ίδιος δεν μίλησε ποτέ για το θέμα αυτό, προτιμώντας να κρατά πάντα μια σιωπηλή στάση. Τι είναι αλήθεια και τι όχι, αν οι κατηγορίες για σωματική και συναισθηματική κακοποίηση είχαν ισχύ ή ήταν απλά... αστικοί μύθοι κ.α. κλείστηκαν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.
Η πορεία προς την καταστροφή
Στα χρόνια που ακολούθησαν ο Μοντανά άρχισε να χάνει έδαφος και να βλέπει όσα είχε καταφέρει μέχρι τότε να εξαφανίζονται ως διά μαγείας από μπροστά του. Τι είχε συμβεί;
Πολλοί έκαναν λόγο πως είχε σπαταλήσει όλο το ταλέντο του. Ο Yves Saint Laurent σε συνέντευξή του είχε πει για τον σχεδιαστή ότι ήταν ο μόνος εν ζωή εκείνη την εποχή με «ταλέντο και δύναμη», αλλά δεν μπορούσε να ξεφύγει από την εξάρτησή του από ουσίες.
«Ήταν ο μόνος που είχε εύρος. Πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια ακόμη και από τον Γκαλιάνο. Πιο μοντέρνο. Πιο σύγχρονο. Έκαψε όμως τον εγκέφαλό του με ναρκωτικά και είναι ανίκανος να κάνει τίποτα σήμερα. Είχε όμως πραγματικό ταλέντο. Ένα ταλέντο που ήταν σύγχρονο, νέο, προκλητικό», είχε δηλώσει στο WWD.
Ο Οίκος του πουλήθηκε δύο φορές σε δύο χρόνια και εκείνος αναγκάστηκε να ζητήσει προστασία από τους πιστωτές το 1997.
Αποσύρθηκε από τα φώτα το 2002 με μια τελευταία επίδειξη, όμως επανήλθε το 2013, σχεδιάζοντας τρία look για τη φθινοπωρινή συλλογή του Eric Tibusch, όμως αύτο δεν του ήταν κάτι εύκολο.
«Ήταν δύσκολο να ξαναβυθιστείς σε όλη αυτή την ιστορία», τόνισε και κατόπιν πρόσθεσε: «Ήθελα οπωσδήποτε να επιστρέψω, αλλά ίσως δεν συνέβη στις ιδανικές συνθήκες που θα μπορούσαμε να φανταστούμε».
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.