FASHION

Όταν ο Louis Réard λάνσαρε το «επαναστατικό» και σκανδαλώδες μπικίνι στο Παρίσι το 1946


ΑΝΘΙΑ ΦΙΛΙΠΠΗ

5 Ιουλίου 2025

Όταν ο Louis Réard λάνσαρε το «επαναστατικό» και σκανδαλώδες μπικίνι στο Παρίσι το 1946
Getty Images
Στην καρδιά του Παρισιού, εκεί που η μόδα καινοτομεί και εμπνέει, τον μακρινό Ιουλίου του 1946 στις 5 του μήνα, παρουσιάστηκε ένα fashion item που έμελλε να αλλάξει για πάντα τα δεδομένα της μόδας, το μπικίνι

Γεννημένος στις 10 Οκτωβρίου του 1896, ο Louis Réard ήταν μηχανικός αυτοκινήτων και αφού ανέλαβε την επιχείρηση εσωρούχων της μητέρας του το 1940, με έδρα το Παρίσι, έκανε τη μεγαλύτερη εφεύρεση του αιώνα.

Η έμπνευση πίσω από τον σχεδιασμό του μπικίνι

Το μαγιό που σχεδίασε ήταν τόσο αποκαλυπτικό για την εποχή, που κανένα μοντέλο δεν δέχτηκε να το παρουσιάσει. Άφηνε ακάλυπτο τον αφαλό, κάτι που θεωρούνταν ιδιαίτερα σκανδαλώδες για εκείνη την εποχή, ήταν στρίνγκ και, η έμπνευση του Louis ήρθε αφού είχε δει πολλές γυναίκες στις παραλίες του Σεν Τροπέ να διπλώνουν τις άκρες του έως τότε deux pieces μαγιό τους για να μαυρίσουν και στην κοιλιά. Όσο για την παρουσίαση του επαναστατικού μπικίνι με το print εφημερίδας, έγινε στη δημόσια πισίνα Piscine Molitor στο Παρίσι με τη 18χρονη εξωτική χορεύτρια Micheline Bernardini να είναι η μοναδική που δέχεται να το φορέσει.

Πριν από το 1946 τα μαγιό δύο τεμαχίων που έκαναν τις πρώτες τους εμφανίσεις τη δεκαετία του ’30 κάλυπταν τον αφαλό και έμοιαζαν περισσότερο με σορτσάκια ενώ αξίζει σε αυτό το σημείο να πούμε πως ο Jacques Heim είχε επιχρίσει να λανσάρει το δικό του μαγιό με την ονομασία «Atome», ένα παρόμοιο σχέδιο με εκείνο του Louis, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη αίσθηση.

Από σκανδαλώδες item, το πιο πολυφορεμένο του 20ου αιώνα

Ο Réard ονόμασε το fashion item που δημιούργησε «μπικίνι», εμπνευσμένος από τις πυρηνικές δοκιμές που μόλις είχαν ξεκινήσει στην Ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού. Ήθελε το όνομα της δημιουργίας του, όπως αναφέρεται στο History, να φέρει μια «έκρηξη» στη σκηνή της μόδας – και τα κατάφερε.

Το μαγιό του σε πολλές χώρες –όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Αυστραλία– απαγορεύτηκε στις παραλίες, όμως η δημοσιότητα ήταν τόσο μεγάλη, που όπως λέγεται η Bernardini λάμβανε 50.000 γράμματα από θαυμαστές μέσα σε λίγες εβδομάδες ενώ ο Réard συνέχιζε να διαφημίζει το σχέδιό του λέγοντας ότι «δεν είναι αληθινό μπικίνι αν δεν χωράει να περάσει μέσα από μια βέρα».

Από τη Brigitte Bardot στο σήμερα

Σιγά-σιγά, το μπικίνι άρχισε να κατακτά τις παραλίες της Μεσογείου και παρά τις αντιδράσεις, η μόδα άλλαζε. Η αποδοχή ήρθε κυρίως μέσα από τον κινηματογράφο και τις σταρ της εποχής: η Brigitte Bardot, η Marilyn Monroe και αργότερα τα «Bond girls» αλλά και τα εξώφυλλα του Sports Illustrated, έδωσαν στο μπικίνι την αποδοχή που του άξιζε.

Στην Αμερική, έγινε μόδα από τη δεκαετία του ’60 και μετά, όταν το κλίμα απελευθέρωσης των νέων άρχισε να αλλάζει τις κοινωνικές αντιλήψεις και σχεδόν 80 χρόνια μετά, το μπικίνι δεν είναι απλώς ένα μαγιό, είναι ταυτόχρονα σύμβολο θηλυκότητας, προσωπικής ελευθερίας και αυτοπεποίθησης. Και αν και υπάρχουν ακόμα πολιτισμοί και κοινωνίες όπου το μπικίνι θεωρείται ακατάλληλο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί το γεγονός ότι το μπικίνι είναι ένα από τα πιο επαναστατικά κομμάτια της ιστορίας της μόδας.

Brigitte Bardot
Brigitte Bardot

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.