Paris Fashion Week: Οι καλύτερες στιγμές ως τώρα - Ο minimal θρίαμβος του Saint Laurent και η ελπίδα του Dior

Η κομψότητα και η -σχετική- λιτότητα ήταν παντού

Saint Laurent FW 2023

Ο Anthony Vaccarello, στη συλλογή του για το FW 2023, πολύ απλά και λιτά, ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Σε μια πασαρέλα φωτισμένη από περίτεχνους πολυελαίους, που θύμιζε πάρα πολύ το ballroom του InterContinental Hotel όπου ο Yves Saint Laurent παρουσίαζε τις συλλογές του, ο creative director του οίκου μας έδειξε πώς γίνεται να δημιουργήσεις μια συλλογή που «φωνάζει», χωρίς να κάνει θόρυβο. «Ίσως η κομψότητα είναι κάτι που δεν καταλαβαίνουμε σήμερα. Ίσως δεν μας αφορά. Ίσως έχει κάποιο άλλο νόημα ή ίσως δεν έχει κανένα νόημα. Αλλά ήθελα πραγματικά να φέρω την ιδέα του "ντύνομαι κομψά"» είπε ο χαρακτηριστικά ο Anthony Vaccarello στη Vogue, προσθέτοντας ότι προκαλεί τον εαυτό του με τις αρχές του μινιμαλισμού και του κλασικού. Τεράστιοι ώμοι, απίθανα ντραπέ, υψηλή αισθητική, εξαιρετική χρωματική παλέτα και η Catherine De Neve ως μούσα. Προσωπικά το αγαπημένο μου show όλης της σεζόν μέχρι στιγμής.

Dior FW 2023

Για την FW 2023 συλλογή του Dior, η Maria Grazia Chiuri επισκέφτηκε την δεκαετία του ‘50, ώστε να αντλήσει έμπνευση. Με επίκεντρο τις γραμμές του οίκου αυτή τη δεκαετία, η creative director προσπάθησε να εκμοντερνίσει τα σχέδια μέσα από σύγχρονες κατασκευαστικές διαδικασίες. Σικάτες, μονόχρωμες δημιουργίες περπάτησαν στην πασαρέλα, με μερικές εξάρσεις από floral -ως φόρο τιμής στην Catherine Dior, αδερφή του Christian Dior που αγαπούσε πολύ τα λουλούδια. Η μόδα χρησιμοποιήθηκε από τον ιδρυτή του οίκου ως ένα μέσω χαράς και ελπίδας μετά τον τραγικό πόλεμο στην Ευρώπη και αυτό ακριβώς θέλησε να κάνει και η Chiuri, να ανεβάσει το ηθικό των γυναικών σήμερα και να τις ενθαρρύνει. Ωραίος και έξυπνος  παραλληλισμός, μέσα από μια σικάτη συλλογή. 

Dries Van Noten FW 2023

Ο Dries Van Noten ήθελε να δημιουργήσει μια συλλογή που να είναι το αντίθετο του «δείχνομαι», να μιλάει για λεπτομέρειες και απλά πράγματα. Μια συλλογή γύρω από την ιδέα του να δίνουμε ζωή στα ήδη υπάρχοντα ρούχα μας. Αυτό ήταν η πηγή έμπνευσης της συλλογής. Φυσικά και όλα τα ρούχα στην πασαρέλα ήταν καινούργια, αλλά μπορούσες να δεις τις χειροποίητες ραφές, όπως αυτές που κάνεις μόνη σου στο σπίτι. Η ατμόσφαιρα είχε κάτι το βαρύ, κάτι το λιτό, κάτι που ταιριάζει στην εποχή που ζούμε. Πολύ σύγχρονο και relevant show από τον εκφραστή της Βελγικής σχολής σχεδίου μόδας.

Balmain FW 2023

Ο Olivier Rousteing ακολούθησε την καρδιά του και έκανε αξιοσημείωτη μια συλλογή, όπου τα σχέδια θύμιζαν τα σχέδια του ιδρυτή του οίκου, αλλά από την άλλη ήταν εντελώς δικά του. Καπέλα, φιόγκοι, πέρλες, εξαιρετικά αποδομημένες γραμμές, όλα συνηγορούσαν στις αναφορές του Rousteing στον Pierre Balmain, με ένα πολύ  ιδιαίτερο τρόπο. Αρκετά κλασικό και κομψό show, με σύγχρονες πινελιές και μια νότα glam.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τις τάσεις της μόδας, τα τέλεια outfits και τα πιο hot fashion news.