CELEBRITIES

Maria Grazia Chiuri: Πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται πόσο τις επηρεάζει η πατριαρχία


The Jennettes

15 Ιουνίου 2021

Maria Grazia Chiuri: Πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται πόσο τις επηρεάζει η πατριαρχία

Αν οι δημιουργίες της Maria Grazia Chiuri μπορούσαν να μιλήσουν, σίγουρα θα εκφωνούσαν έναν φεμινιστικό λόγο. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior – και πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτήν τη θέση – ξεκαθάρισε από νωρίς πως η γυναικεία ενδυνάμωση, αποτελεί προτεραιότητά της. Στην πρώτη της κιόλας συλλογή, το Σεπτέμβριο του 2016, τα μοντέλα της φόρεσαν μπλουζάκια με τις λέξεις WE SHOULD ALL BE FEMINISTS (όλοι θα έπρεπε να είμαστε φεμινιστές). Στη συνέχεια, προσπάθησε να δώσει «βήμα» σε καλλιτέχνιδες, συγγραφείς και ακαδημαϊκούς. 

«Γεννήθηκα στη Ρώμη το 1964, και κατά τη διάρκεια των ‘70s το φεμινιστικό κίνημα ήταν πολύ έντονο στην Ιταλία. Θυμάμαι πόσο μάλωναν η μητέρα και ο πατέρας  μου. Δε γίνονταν αμβλώσεις, κανείς δεν έπαιρνε διαζύγιο τότε, εξαιτίας της δύναμης της καθολικής εκκλησίας. Εγώ στάθηκα τυχερή, καθώς ποτέ δε με θεώρησα γυναίκα, αλλά Maria Grazia. Οι γονείς μου μού έλεγαν “Πρέπει να διαβάσεις. Πρέπει να είσαι ανεξάρτητη”. Κανείς δε μου είπε “Πρέπει να παντρευτείς, να κάνεις παιδιά”. Και ήμουν τυχερή γιατί μία από τις πρώτες μου δουλειές ήταν στο Fendi, όπου πέντε αδελφές ήταν υπεύθυνες για όλα. Όταν σχεδιάζω τα ρούχα μου, δεν προσπαθώ να επιβάλλω μία άποψη. Η ιδέα είναι να την εντάξω στο προσωπικό σας στιλ», είπε σε συνέντευξή της στο αμερικανικό Harper’s Bazaar.

Μίλησε για την έννοια της «ιδιοφυίας», η οποία σχεδόν πάντα αποδίδεται σε άνδρες. «Δεν ξέρω γιατί», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος που επιμένω στο επιχείρημα πως αυτού του είδους οι δημιουργίες, τα υφάσματα, τα κεντήματα που φτιάχνουν οι γυναίκες στα σπίτια τους, είναι τέχνη. Πολύ σπάνια την αντιμετωπίζουν έτσι, ωστόσο, επειδή θεωρείται “οικιακά”».

Η Maria Grazia Chiuri εμπνέεται από γυναίκες. Με γυναίκες συνεργάζεται, δίνοντάς τους την ευκαιρία να δείξουν σε όλους το ταλέντο τους. Τους δίνει τη φωνή που πολλοί τους στερούν. «Δεν πρέπει να μιλάμε. Αν το κάνουμε, μας χαρακτηρίζουν υπερβολικές».

«Πολλοί με κατακρίνουν επειδή μιλώ για το φεμινισμό. Πιστεύω ότι, πολλές φορές, ακόμη κι οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται πόσο η πατριαρχική κουλτούρα τις έχει επηρεάσει», είπε. 

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Getty/Ideal Images

 

Δείτε ακόμη: Τα πιο εντυπωσιακά φορέματα του Dior στα Oscars

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και συντονιστείτε στον παλμό της διεθνούς showbiz, με συνεχή updates γύρω από την ποπ κουλτούρα και τους αγαπημένους σας celebrities.