Η νοστιμότερη φοκάτσα

Πέμπτη 30 Ιούνιος 2016
b7c4f28ddd6d6bb13f2b7c560cae1b29.jpg

Το σπιτικό ψωμί σε όποια παραλλαγή, κάνει το σπίτι να μοσχομυρίζει και μας δίνει μια cozy αίσθηση ξυπνώντας μνήμες της γιαγιάς που φούρνιζε. Σήμερα προτείνουμε μια υπέροχη εκδοχή, αυτή της focaccia που μπορεί να έχει άπειρα topics ή γεμίσεις.

Υλικά

  • 500 γρ. για όλες τις χρήσεις
  • 2 γεμάτες κουτ. του γλυκού ξερή μαγιά
  • 1 φλιτζάνι του ελληνικού ελαιόλαδο
  • 1 κοφτό κουτ. γλ. αλάτι
  • 1 κοφτό κουτ. γλ. ζάχαρη
  • 1 νεροπότηρο χλιαρό νερό περίπου

Προαιρετικά υλικά για εμπλουτισμό της φοκάτσα

  • Βασιλικό ξερό
  • Λιαστές ντομάτες ή τοματίνια
  • Ελιές
  • Χαλούμι ή μαστέλο
  • Μυρωδικά όπως δεντρολίβανο ή φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να ζυμώνουμε με το γάντζο. Ρίχνουμε σιγά σιγά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Εάν δεν έχετε μίξερ, μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία με τα χέρια χωρίς να αλλάξει το αποτέλεσμα. Βάζουμε τη ζύμη σε μια λεκάνη που το έχουμε αλευρώσει και την σκεπάζουμε με μια πάνινη πετσέτα. Την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες για να φουσκώσει. Στη συνέχεια την τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί  με λαδόκολλα και την απλώνουμε σαν ζυμάρι πίτσας. Την τρυπάμε με τα δάχτυλα και την αφήνουμε να φουσκώσει πάλι για 1 ακόμα ώρα. Έπειτα την αλείφετε με ελαιόλαδο και βάζετε από πάνω ό,τι θέλετε. Μια ωραία ιδέα είναι να την χωρίσετε σε 4 ή 6 μέρη και να βάλετε από πάνω διαφορετικά topics. Ψήνετε για 25 λεπτά στους 190 βαθμούς.

 

TRENDING ARTICLES