REAL LIFE TRUE STORIES

Οι κυρίες της STEM: 3 CEOs που φέρνουν την ισότητα στο χώρο της τεχνολογίας


The Jennettes

15 Ιουνίου 2021

Οι κυρίες της STEM: 3 CEOs που φέρνουν την ισότητα στο χώρο της τεχνολογίας
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, θα χρειαστεί να περάσουν 135,6 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στη ισότητα – πάνω από ένας αιώνας, δηλαδή. Αυτές οι CEOs, ανοίγουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν πολλές. Κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους ώστε οι αριθμοί να αλλάξουν και οι γυναίκες να «ανθίσουν», σε έναν τομέα που αυτήν τη στιγμή είναι από τους πλέον αφιλόξενους. 

Παρά τις δυσκολίες που έφερε η πανδημία στην οικονομία, ο χώρος της τεχνολογίας ανθίζει – μέσα στο πρώτο κιόλας τρίμηνο του 2021, οι παγκόσμιες επενδύσεις σε επιχειρήσεις της STEM άγγιξαν τα 125 δισεκατομμύρια δολάρια. Κάτι, όμως, λείπει από την εξέλιξη αυτή: Οι γυναίκες.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά του Global Gender Gap, θα χρειαστεί να περάσουν 135,6 χρόνια μέχρι να φτάσουμε στη ισότητα – πάνω από ένας αιώνας, δηλαδή. Οι παρακάτω CEOs, ανοίγουν το δρόμο που θα ακολουθήσουν πολλές. Κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους ώστε οι αριθμοί να αλλάξουν και οι γυναίκες να «ανθίσουν», σε έναν τομέα που αυτήν τη στιγμή είναι από τους πλέον αφιλόξενους. 

Amena Ali, CEO, Airside

jenny.gr

«Έμαθα πως η δημιουργία μίας επιχείρησης και η ανάπτυξή της δε γίνονται “μια και καλή”. Τα εμπόδια είναι αναμενόμενα, είτε πρόκειται για αντιπαραθέσεις με πελάτες, είτε με συνεργάτες, είτε με την ίδια σου την ομάδα. Προκειμένου να μάθεις να ελίσσεσαι και να επανέρχεσαι δυναμικά, πρέπει να μιλάς με τους ανθρώπους που σε περιβάλλουν. Μόνο έτσι θα κατοχυρώσεις τη μακροβιότητα και την ανθεκτικότητα της επιχείρησης, κι ως ηγέτης, θα δίνεις παλμό στον οργανισμό. Κατά κάποιον τρόπο, νιώθω πως οι γυναίκες έχουν τα μέσα για να καθοδηγήσουν την ομάδα όταν έρχονται οι δυσκολίες», είπε στο World Economic Forum.

Luan Cox, ιδρύτρια και CEO της Finmkt.io

jenny.gr

«Όλα ξεκινούν από την ενημέρωση των νέων, τη σωστή μόρφωση ώστε να μην κατηγοριοποιούν ή να χαρακτηρίζουν τον επιτυχημένο επιχειρηματία με βάση το φύλο του. Αν οι νεαροί άνδρες μάθουν από νωρίς πως οι γυναίκες μπορούν να ηγηθούν και να γίνουν δυναμικές επιχειρηματίες, θα είναι πιο υποστηρικτικοί και θα αναγνωρίζουν ευκολότερα την επιτυχία. Οι νέες γυναίκες πρέπει να μάθουν ότι είναι ισότιμες με τους άνδρες, ότι μπορούν και πρέπει να κάνουν μεγάλα όνειρα – να γνωρίζουν ότι μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες από τους άνδρες, ειδικά στον χώρο της τεχνολογίας», εξήγησε στο World Economic Forum.

Μόνο όταν πραγματικά πιστέψει στον εαυτό της, μία γυναίκα προχωρήσει μπροστά. Κι όταν προχωρήσει μπροστά, πολλές θα βρουν το θάρρος να την ακολουθήσουν.

Mikela Druckman, Συνιδρύτρια και CEO, GreyParrot

jenny.gr

Για τη Mikela Druckman, αυτό που πρέπει να γίνει πρώτα, είναι το τέλος των συγκρίσεων διαφορετικών ανθρώπων με τα ίδια κριτήρια. «Πολλές γυναίκες θα διστάσουν να ιδρύσουν την εταιρεία τους, επειδή κυριαρχεί η προκατάληψη για το συνδυασμό επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Το στερεότυπο του εργασιομανή ιδρυτή μίας startup πρέπει να καταρριφθεί. Στην πραγματικότητα, ένας καλός ηγέτης μπορεί να υιοθετήσει συνήθειες που του επιτρέπουν να χτίσει την εταιρεία του σταδιακά, με περιθώριο δεκαετίας».

«Η κουρασμένη, με μαύρους κύκλους, εργασιομανής φιγούρα που έχουμε στο νου μας, όταν σκεφτόμαστε την επιτυχία, πρέπει να αλλάξει. Χρειαζόμαστε περισσότερες γυναίκες σε ηγετικές θέσεις, σε κορυφαίες εταιρείες, για μία πιο ισορροπημένη, φιλόξενη  κοινότητα», πρόσθεσε.

 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr