UPDATE

Η σημασία του να είναι η Brigitte Macron Πρώτη Κυρία της Γαλλίας


Χριστίνα Κατσαντώνη

9 Μαΐου 2017

abaca-braa20170508-030.jpg

Η αλήθεια βέβαια είναι πως ειδικά στην αρχή υπήρξαν αρκετές. Από τη στιγμή που η Brigitte Trogneux εμφανίστηκε δημοσίως στο πλευρό του ακόμα Υπουργού Οικονομικών συζύγου της, Emmanuel Macron ο γαλλικός, αργότερα και ο διεθνής Τύπος εστίασαν -με κοροϊδευτική διάθεση- στην πιο κραυγαλέα -όχι απαραίτητα και πιο σημαντική- διάσταση της σχέσης τους: στη διαφορά ηλικίας που φτάνει σχεδόν τα 25 χρόνια.

Και γιατί έχει τόση σημασία η διαφορά ηλικίας θα μπορούσε να απορήσει κανείς, αν σκεφτούμε ότι στην πολιτική και δη στην γαλλική πολιτική σκηνή δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. Στην περίπτωση του François Hollande και της Julie Gayet φτάνει τα 17 χρόνια, ενώ γύρω στα 13 χωρίζουν τον Nicolas Sarcozy και την Carla Bruni.

Κι αν βγούμε από τα σύνορα της Γαλλίας, το πρώτο τρανό και τρανταχτό παράδειγμα που έρχεται στο μυαλό είναι αυτό του Donald Trump και της συζύγου, Melania, που τους χωρίζει μια διαφορά ηλικίας που φτάνει επίσης τα 25 χρόνια και ουδόλως ενόχλησε. Αντιθέτως, για τον ίδιο τον πρόεδρο Trump και τους οπαδούς του, συγκαταλέγεται στα υπέρ του ότι έχει δίπλα του μια γυναίκα νέα κι όμορφη -που εκπροσωπεί στο έπακρο το κλισέ “σύζυγος τρόπαιο”.

Μόνο που στην περίπτωση των Macron, το νεότερο σε ηλικία σκέλος του ζευγαριού είναι ο σύζυγος. Κι ούτε τα προσόντα, ούτε η δυναμική προσωπικότητα της δραστήριας και διανοούμενης, πρώην καθηγήτριας Brigitte Macron είναι αυτά που κέρδισαν το ενδιαφέρον των media, που από την αρχή εστιάστηκαν στο ότι είναι μεγαλύτερη κατά 25 χρόνια από τον σύζυγό της.

Στην προκειμένη περίπτωση μια κοινωνική νόρμα που εντάσσει στο πλαίσιο του φυσιολογικού τα ζευγάρια της πολιτικής που έχουν διαφορά ηλικίας, αρκεί πάντα ο σύζυγος να είναι ο μεγαλύτερος (με το απλοϊκό αλλά ακόμα στιβαρό και μοιρολατρικό επιχείρημα “έτσι είναι οι άντρες”!) παραβιάζεται. Μια συνθήκη που ορίζει ότι ο σύζυγος είναι ο μεγαλύτερος -έως πολύ μεγαλύτερος- σε ηλικία, ανατρέπεται θεαματικά -κι αυτά είναι καλά νέα. Στον χώρο της σόουμπιζ έχει ήδη σε μεγάλο ποσοστό ανατραπεί και ουδείς πια ασχολείται με το γεγονός ότι η Shakira είναι μεγαλύτερη από τον Piqué και η Eva Mendes από τον Ryan Gosling.

Ο Macron εμφανίζεται στη Γαλλία ως αναμορφωτής παλιών πολιτικών συνηθειών και η μαντάμ Macron είναι στο πλευρό του όχι μόνο για διακοσμητικούς λόγους -όπως συμβαίνει μέχρι στιγμής τουλάχιστον με το ζεύγος Trump- αλλά για να έχει συγκεκριμένο ρόλο κι επίσημη δουλειά να κάνει. Κι η πρώτη ανατροπή παλιών στερεοτύπων γίνεται και μόνο με την παρουσία της δίπλα του, που όχι απλά δεν έβλαψε, αλλά ευνόησε την προεκλογική εκστρατεία του και ενίσχυσε την εκλογή του.

Ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε πως θα της αναθέσει -αμμισθί πάντα- πολύ συγκεκριμένες αρμοδιότητες, πέρα από αυτές που έχει ήδη στην πολιτική ζωή του -είναι αυτή που διορθώνει τις ομιλίες του, διαχειρίζεται τις επαφές του με τον Τύπο κι όπως έχει πει η ίδια, είναι η πρόεδρος του fan club του.

Κι είναι και κάτι πιο σημαντικό, κάτι ιδιαίτερα κολακευτικό που θα μπορούσε να πει ένας σύζυγος για τη γυναίκα του κι ο νέος Γάλλος Πρόεδρος το έχει πει καθαρά για εκείνη: “Η Brigitte είναι πάντα δίπλα μου, περνάει μεγάλο μέρος του χρόνου της μαζί μου, όχι μόνο γιατί υπολογίζω στη γνώμη της, αλλά και γιατί συμβάλλει στη δημιουργία μιας ατμόσφαιρας που είναι πολύ σημαντική. Όταν είμαστε ευτυχισμένοι μπορούμε και να δουλέψουμε πολύ καλά και η Brigitte με κάνει ευτυχισμένο”. (Κι εδώ προφανώς δεν χωράει αντίρρηση καμία...)