UPDATE

Jacinda Ardern: Το BBC απολογείται για τον σεξιστικό τίτλο σε άρθρο για την παραίτηση της


JTeam

21 Ιανουαρίου 2023

Jacinda Ardern: Το BBC απολογείται για τον σεξιστικό τίτλο σε άρθρο για την παραίτηση της
Splash News
«Η Jacinda Ardern παραιτείται: Μπορούν οι γυναίκες να έχουν πάντα;» έγραψε το BBC

Την στιγμή που όλα δείχνουν πως η παραίτηση της πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, ήταν μια απόφαση που πάρθηκε ύστερα από πολύ μίσος, κριτική και σχόλια για τη θέση της, το ΒΒC έρχεται με έναν τίτλο, να επιβεβαιώσει την λάθος αντιμετώπιση που επικρατεί σχετικά με το θέμα.

Παραδέχτηκε λοιπόν σήμερα, ότι ήταν λάθος από πλευρά τους να γράψουν για την παραίτηση της Jacinda Ardern από την πρωθυπουργία της Νέας Ζηλανδίας, συνοδεύοντας την είδηση με τον σεξιστικό τίτλο «Μπορούν οι γυναίκες να έχουν πάντα;»

Η είδηση, που από τότε έχει διαγραφεί, αναρτήθηκε την Πέμπτη στο Twitter με link, το οποίο παρέπεμπε σε άρθρο του BBC World.

Οργισμένοι οι χρήστες επέκριναν τον τρόπο που παρουσιάστηκε το ζήτημα συγκρίνοντάς το με την κάλυψη θεμάτων με άνδρες πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του Boris Johnson, του τρεις φορές παντρεμένου πατέρα επτά παιδιών που παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία της Βρετανίας πέρυσι.

Άλλοι σχολίασαν το άρθρο με την Jacinda Ardern ως «απόλυτο σεξισμό», ενώ άλλοι κατηγόρησαν το BBC για «μισογυνισμό».

Ο τίτλος του άρθρου άλλαξε στη συνέχεια σε «Η αποχώρηση αποκαλύπτει πιέσεις για την θέση του πρωθυπουργού».

Το άρθρο παρουσίαζε τη ζωή της Ardern ως εργαζόμενη μητέρα ενός μικρού παιδιού.

Jenny.Gr
@splash news

«Άμεσα αναγνωρίσαμε ότι ο αρχικός τίτλος δεν ήταν κατάλληλος για την ιστορία και τον αλλάξαμε ανάλογα. Διαγράψαμε επίσης το σχετικό tweet», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του BBC.

Η 42χρονη Jacinda Ardern που ηγήθηκε της Νέας Ζηλανδία εν μέσω φυσικών καταστροφών, πανδημίας και της χειρότερης στην ιστορία της χώρας, τρομοκρατικής επίθεσης, ανακοίνωσε την παραίτησή της καθώς όπως είπε έχει πάθει burnout, αφήνοντας την ηγεσία των Εργατικών.

Η ίδια ωστόσο, ενώ δεν απέφυγε να συζητήσει τα δεινά της εξουσίας, έχει σπεύσει να καταρρίψει τις σεξιστικές γραμμές.

Τον Νοέμβριο, σε μία κοινή συνέντευξη τύπου με την Φινλανδή πρωθυπουργό Sanna Marin, ερωτήθηκαν και οι δύο από έναν άνδρα δημοσιογράφο αν η συνάντησή τους έγινε επειδή και οι δύο είχαν «παρόμοια ηλικία και γενικά κοινά πράγματα».

Η Ardern, απάντησε άμεσα με αναφορά στους πρώην ηγέτες των ΗΠΑ και της Νέας Ζηλανδίας, και αναρωτήθηκε αν ποτέ «ρώτησε κανείς τον Barack Obama και τον John Key αν συναντήθηκαν επειδή ακριβώς είχαν την ίδια ηλικία».