UPDATE

Οι γάτες ανέπτυξαν 276 εκφράσεις στο πρόσωπο από τη συνύπαρξη τους με ανθρώπους


JTeam

27 Οκτωβρίου 2023

Οι γάτες ανέπτυξαν 276 εκφράσεις στο πρόσωπο από τη συνύπαρξη τους με ανθρώπους
Σε σύγκριση με τον άνθρωπο που διαθέτει μόνο 44 εκφράσεις

Οι γάτες επικοινωνούν τις εχθρικές ή φιλικές προθέσεις τους χρησιμοποιώντας έως και 276 εκφράσεις προσώπου, που πιθανώς εξελίχθηκαν στα περισσότερα από 10.000 χρόνια συνύπαρξης με τον άνθρωπο.

Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες τις μέτρησαν αναλύοντας βίντεο που καταγράφηκαν σε ένα CatCafè, ένα μέρος όπου οι θαμώνες έχουν την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν (ακόμα και να κάνουν γιόγκα) με δεκάδες αιλουροειδή. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Processes, γεννήθηκε από μια ιδέα της Lauren Scott, μιας φοιτήτριας ιατρικής όπου για ένα ολόκληρο ακαδημαϊκό έτος, βιντεοσκοπούσε τις εκφράσεις του προσώπου που έκαναν οι γάτες σε ένα CatCafè.

Από το πείραμα προέκυψαν 194 λεπτά εγγραφών βίντεο, τις οποίες η ερευνήτρια εξέτασε στη συνέχεια με τη βοήθεια της εξελικτικής ψυχολόγου Brittany Florkiewicz. Προσπάθησαν να κωδικοποιήσουν όλες τις κινήσεις των μυών του προσώπου των αιλουροειδών, εξαιρουμένων εκείνων που σχετίζονται με την αναπνοή, το μάσημα, το χασμουρητό και άλλες παρόμοιες ενέργειες.


Προέκυψε ότι οι γάτες έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου, πολλές περισσότερες από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως (λαμβάνοντας υπόψη ότι τα εξαιρετικά κοινωνικά ζώα όπως οι χιμπατζήδες έχουν 357). Κάθε έκφραση συνδυάζει περίπου τέσσερις από τις 26 μοναδικές κινήσεις του προσώπου που μπορούν να κάνουν οι γάτες, όπως σφιγμένα χείλη, χαμηλωμένη γνάθο, διεσταλμένες ή συσταλμένες κόρες, βλεφαρίδες, γλείψιμο μύτης, οι κινήσεις στα μουστάκια και διάφορες θέσεις αυτιών. Συγκριτικά, οι άνθρωποι έχουν 44 μοναδικές κινήσεις του προσώπου, ενώ οι σκύλοι έχουν 27.

Τι σημαίνουν οι συνηθίστερες εκφράσεις των αιλουροειδών;

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκφράσεων της γάτας που κινηματογραφήθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης ήταν σαφώς φιλικές (45%) ή επιθετικές (37%), ενώ το υπόλοιπο 18% ήταν διφορούμενες. Η έννοια των εκφράσεων των αιλουροειδών δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά:

  • οι γάτες συνήθως τείνουν να μετακινούν τα αυτιά και τα μουστάκια τους προς μια άλλη γάτα κατά τη διάρκεια φιλικών αλληλεπιδράσεων και μακριά από αυτές σε εχθρικές αλληλεπιδράσεις.
  • Οι στενές κόρες των ματιών και το γλείψιμο των χειλιών χαρακτηρίζουν επίσης τις συναντήσεις μεταξύ των αντιπάλων.