UPDATE

Rizz: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης - Τι σημαίνει


JTeam

4 Δεκεμβρίου 2023

Rizz: Η λέξη της χρονιάς για το λεξικό της Οξφόρδης - Τι σημαίνει
Unsplash/ Houcine Ncib
Ήρθε η στιγμή να βάλεις στη ζωή σου τη λέξη «rizz» 

Η λέξη «rizz» επιλέχθηκε ως η λέξη της χρονιάς για το 2023 από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τι σημαίνει; Πολύ απλά, και όπως εξηγεί το Oxford University Press, που εκδίδει το Λεξικό της Αγγλικής της Οξφόρδης, πρόκειται για μια λέξη που περιγράφει τη γοητεία, την έλξη και την ικανότητα του να ελκύει κάποιος έναν ερωτικό σύντροφο.

Χρησιμοποιείται κυρίως από τα παιδιά της Gen Z, προφανώς είναι μια διαδικτυακή αργκό για τη γοητεία, και θα τη βρεις στα χάσταγκς του TikTok. Ο όρος θεωρείται σύντμηση της λέξης «charisma» (ris – rizz) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρήμα (rizz up), που σημαίνει «προσελκύω».

Η χρήση της εκτοξεύτηκε μετά τον Ιούνιο, όταν ο πρωταγωνιστής του Spider Man, Τομ Χόλαντ, τη χρησιμοποίησε σε συνέντευξή του. «Εγώ δεν έχω καθόλου rizz. Έχω πολύ περιορισμένο rizz» είχε σημειώσει τότε ο ηθοποιός, και εξήγησε τον τρόπο που κέρδισε τη σύντροφό του, Ζεντάγια.

Οι συνυποψήφιες λέξεις

Η λέξη «rizz» είναι η λέξη της χρονιάς για το 2023, αλλά ποιες ήταν οι άλλες λέξεις που «πάλεψαν» για αυτή τη θέση; Σύμφωνα με το BBC, αυτές οι 7 λέξεις ήταν συνυποψήφιες:

  • Beige Flag: ένα στοιχείο του χαρακτήρα ενός ερωτικού συντρόφου που θεωρείται εξαιρετικά χαρακτηριστικό, χωρίς να είναι απαραίτητα καλό ή κακό.
  • Heat dome: Ένα επίμονο καιρικό σύστημα υψηλής πίεσης πάνω από μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, που παγιδεύει μάζες θερμού αέρα.
  • Swiftie: «Τρελός» θαυμαστής της Taylor Swift
  • De-influencing: Η πρακτική της αποθάρρυνσης των ανθρώπων από την αγορά συγκεκριμένων προϊόντων, ιδιαίτερα μέσω των social media.
  • Prompt: Μια εντολή που δίνεται σε ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, αλγόριθμο, η οποία καθορίζει ή επηρεάζει το περιεχόμενο που παράγει.
  • Parasocial: Η ψευδής αίσθηση ενός θαυμαστή ή οπαδού ότι γνωρίζει το είδωλό του και είναι φίλοι.
  • Situationship: Μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση που δεν θεωρείται επίσημη.