UPDATE

Μίκι Μάους: Η Disney έχασε τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης εκδοχής του στις ΗΠΑ


JTeam

2 Ιανουαρίου 2024

Μίκι Μάους: Η Disney έχασε τα πνευματικά δικαιώματα της πρώτης εκδοχής του στις ΗΠΑ
Pexels/Bo shou
Η Disney προειδοποίησε ότι οι πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκι εξακολουθούν να καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα

Έληξαν, μετά από 94 χρόνια τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας Steamboat Willie στις ΗΠΑ, με τις πρώτες εκδοχές του Μίκι και της Μίνι Μάους. Από την 1η Ιανουαρίου 2024, αυτές τις συγκεκριμένες πρώιμες αποδόσεις είναι διαθέσιμες για δημόσια χρήση χωρίς άδεια ή πληρωμή.

Πλέον, ο καθένας μπορεί να αναδημιουργεί και να επαναχρησιμοποιεί νόμιμα τις παραλλαγές του 1928 των εμβληματικών χαρακτήρων. Βέβαια, η Disney προειδοποίησε ότι οι πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκι εξακολουθούν να καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα. «Θα συνεχίσουμε, φυσικά, να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας στις πιο σύγχρονες εκδόσεις του Μίκι Μάους και σε άλλα έργα που εξακολουθούν να υπόκεινται σε πνευματικά δικαιώματα», δήλωσε η εταιρεία.

Η αμερικανική νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων αναφέρει ότι τα δικαιώματα σε χαρακτήρες μπορούν να διατηρηθούν για 95 χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι χαρακτήρες αναμενόταν για πρώτη φορά να περάσουν στον δημόσιο τομέα το 1984, ωστόσο το Κογκρέσο παράτεινε τη διάρκεια κατά 20 χρόνια. Πριν από την επόμενη ημερομηνία λήξης το 2004, ψηφίστηκε άλλη μια παράταση 20 ετών.

Σύμφωνα με το BBC, η Τζένιφερ Τζένκινς, διευθύντρια του Κέντρου Duke για τη μελέτη του δημόσιου τομέα, σημείωσε ότι αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα «βαθιά συμβολικό και πολυαναμενόμενο» γεγονός. «Αυτό σημαίνει για εμάς ότι από το 2024, ο καθένας θα είναι ελεύθερος να αντιγράψει, να μοιραστεί και να αξιοποιήσει αυτά τα πρωτότυπα κινούμενα σχέδια του 1928 και τους χαρακτήρες μέσα σε αυτά».

Όπως συμπλήρωσε η Τζένιφερ Τζένκινς, η Disney εξακολουθεί να κατέχει τα δικαιώματα για το εμπορικό σήμα του Μίκι Μάους. Το παραπάνω γεγονός συνεπάγεται ότι θα υπάρχουν ακόμα όρια στον τρόπο με τον οποίο κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις εκδοχές. Η ίδια, εξήγησε ότι αυτό που δεν μπορεί να κάνει κάποιος είναι «να αρχίσει να φτιάχνει τα ίδια είδη προϊόντων που πουλάει η Disney».