UPDATE

Fairytale gone true: 7 ιστορίες αγάπης μεταξύ γαλαζοαίματων και κοινών θνητών


Χριστίνα Κατσαντώνη

8 Ιουνίου 2024

Βασιλικοί έρωτες
Γαλαζοαίματοι, που απαρνήθηκαν τίτλους και προνόμια για να καταφέρουν να παντρευτούν τον “κοινό θνητό” που αγάπησαν, έστω κι αν δεν τους βγήκε σε καλό

Η ανακοίνωση του γάμου του Χιου Γκρόβενορ, 7ου Δούκα του Γουεστμίνστερ, βαφτισιμιού του βασιλιά Καρόλου, νονού του πρίγκιπα και διαδόχου Τζορτζ, ισχυρότερου γαιοκτήμονα της Βρετανίας και περιζήτητου γαμπρού στις τάξεις των ανύμφευτων royals, άφησε πολλές υποψήφιες νύφες αριστοκρατικής καταγωγής στα «κρύα του λουτρού».

Χιού Γκρόβερνορ
Χιού Γκρόβερνορ © Getty Images/ Max Mumby/Indigo

Στην κατεξοχήν χώρα των “γαλαζοαίματων”, τη Βρετανία, ο περιζήτητος δούκας, η περιουσία του οποίου φτάνει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δεν επέλεξε νύφη βασιλικής ή έστω αριστοκρατικής καταγωγής, αλλά μια γυναίκα που δεν έχει ίχνος αριστοκρατικών καταβολών: την Ολίβια Χένσον, η οποία εργάζεται ως υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων σε εταιρεία βιολογικών τροφίμων -και περιγράφεται στον αγγλικό Τύπο ως μια «απλή γυναίκα που πατάει γερά στη γη».

Με αφορμή τον γάμο του πλέον περιζήτητου Βρετανού Δούκα που έγινε στις 7 Ιουνίου, ας θυμηθούμε άλλες ιστορίες “γαλαζοαίματων” που δεν άφησαν μόνο σύξυλες υποψήφιες νύφες βασιλικής καταγωγής, αλλά που απαρνήθηκαν ακόμα και τα ίδια τα βασίλεια τους για τον έρωτα. Κι η ιστορία ας κρίνει, αν -και κατά πόσο- τους βγήκε σε καλό...

Ιστορίες αγάπης μεταξύ γαλαζοαίματων και κοινών θνητών

Βασιλιάς Εδουάρδος VIII και Γουόλις Σίμπσον
Βασιλιάς Εδουάρδος VIII και Γουόλις Σίμπσον © Getty Images/ Cecil Beaton

Βασιλιάς Εδουάρδος VIII (Ηνωμένο Βασίλειο)

Η διασημότερη και πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή όχι απλώς ενός διαδόχου ή μέλους βασιλικής οικογένειας, αλλά του ίδιου του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Εδουάρδου του Η’, ο οποίος εγκατέλειψε το θρόνο για να παντρευτεί την αγαπημένη του και ήδη δύο φορές διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.

Ο Εδουάρδος έμεινε λιγότερο από χρόνο στη θέση του βασιλιά. Τον Δεκέμβριο του 1936 παραιτήθηκε από τα καθήκοντα και τα προνόμιά του -ανοίγοντας το δρόμο για την ανιψιά, βασίλισσα Ελισάβετ- καθώς η Εκκλησία της Αγγλίας δεν επέτρεπε τον γάμο ύστερα από διαζύγιο.

«Το βρίσκω αδύνατο να φέρω σε πέρας με υπευθυνότητα τα καθήκοντα μου ως βασιλιάς χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη της γυναίκας που αγαπώ», εξήγησε στην ανακοίνωση της παραίτησής του. Κόντρα στις επιθυμίες της αγγλικής Εκκλησίας και κυβέρνησης, το ζευγάρι παντρεύτηκε κι εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου έζησαν ως celebrities, με λαμπερά πάρτι και ταξίδια ανά την υφήλιο. Δεν απέκτησαν παιδιά, αλλά παρέμειναν μαζί μέχρι που τους χώρισε ο θάνατος του Εδουάρδου το 1972 -κι είναι ενταφιασμένοι δίπλα δίπλα στο Κοιμητήριο του Ουίνδσορ.

Ubol Ratana
Πριγκίπισσα Ubolratana © Getty Images/ James McCauley/Variety/Penske Media

Πριγκίπισσα Ubolratana (Ταϋλάνδης)

Μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι αυτή της πριγκίπισσας Ubolratana Rajakanya της Ταϋλάνδης, πρωτότοκης κόρης του βασιλιά Bhumibol Adulyadej και της βασίλισσας Sirikit. Ερωτεύτηκε τον συμφοιτητή της, Πίτερ Λαντ Τζένσεν, κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο MIT στη Βοστώνη κι όσο κι αν οι γονείς της αντιτάχθηκαν στο ειδύλλιο, απαρνήθηκε όλους τους τίτλους της για να τον παντρευτεί το 1972.

Ύστερα από 26 χρόνια κοινού βίου στις Ηνωμένες Πολιτείες -με το όνομα Τζούλι Τζένσεν- και τρία παιδιά, η πρώην πριγκίπισσα και ο σύζυγός της πήραν διαζύγιο. Η Ubolratana επέστρεψε στην Ταϋλάνδη, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα το 2001, κι αν και παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις της βασιλικής οικογένειας, δεν έλαβε ποτέ πίσω τον τίτλο της. Ξεκίνησε, όμως, μια νέα καριέρα ως ηθοποιός με συμμετοχές σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, ενώ απέκτησε και το δικό της τηλεοπτικό τοκ σόου με τίτλο “Talk to the princess”.

Η τραγωδία τη χτύπησε τον Δεκέμβριο του 2004, όταν ο 21χρονος αυτιστικός γιος της χάθηκε στο τσουνάμι, που χτύπησε την περιοχή, γεγονός που την οδήγησε στην ίδρυση κέντρου υποστήριξης αυτιστικών παιδιών στη μνήμη του.

Tο 2019, επιχείρησε να αναμιχθεί ενεργά στην πολιτική, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητα της για τη θέση του πρωθυπουργού, που όμως αποσύρθηκε άμεσα όταν ο μικρός αδερφός της και βασιλιάς Ράμα ο 10ος ανακοίνωσε ότι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ακόμα και χωρίς τίτλο, δεν μπορούν να συμμετέχουν στην πολιτική.

Πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο και πριγκίπισσα Μάμπελ
Πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο και πριγκίπισσα Μάμπελ © Getty Images/ Pascal Le Segretain

Πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο (Ολλανδίας)

Τον Οκτώβριο του 2003, ο δεύτερος στη διαδοχή του θρόνου της Ολλανδίας, πρίγκιπας Γιόχαν Φρίζο ανακοίνωσε την απόφαση του να παραιτηθεί των δικαιωμάτων του στο θρόνο, προκειμένου να παντρευτεί τη γυναίκα που αγαπούσε, παρά το ότι η κυβέρνηση δεν ενέκρινε το γάμο του (και για να μπει νέο μέλος στη βασιλική οικογένεια, χρειαζόταν η έγκριση της κυβέρνησης).

Ο Ολλανδός πρίγκιπας, ο οποίος ήταν γνωστός και ως “Prince Brilliant” λόγω των εξαιρετικών τίτλων σπουδών του στη μηχανική και την οικονομία, ερωτεύτηκε τη Μάμπελ Βίσε Σμιτ, η οποία έτυχε θερμής υποδοχής στη βασιλική οικογένεια από τη μητέρα του, βασίλισσα Βεατρίκη.

Όταν όμως διέρρευσε στα media ότι η Μάμπελ είχε στο παρελθόν ένα ειδύλλιο με τον διαβόητο βαρώνο ναρκωτικών τη δεκαετία του ‘90, Κλάας Μπρούινσμα, το σκάνδαλο που ξέσπασε δεν άφησε στον τότε Ολλανδό πρωθυπουργό, Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε άλλη επιλογή παρά να αρνηθεί να εγκρίνει τον γάμο. Ο δημοφιλής πρίγκιπας δεν πτοήθηκε, παραιτήθηκε της θέσης του από την αλυσίδα διαδοχής και παντρεύτηκε την αγαπημένη του τον Απρίλιο του 2004.

Παρέμειναν μαζί μέχρι τον θάνατο του τον Αύγουστο του 2013 σε ηλικία μόλις 44 ετών, ύστερα από ένα σοβαρό ατύχημα στην Αυστρία, όταν κάνοντας σκι καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα κι έμεινε σε κώμα για 18 μήνες.

Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ και Σαμάνος Ντούρεκ Βέρετ
Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ και Σαμάνος Ντούρεκ Βέρετ © Getty Images/ Momodu Mansaray

Πριγκίπισσα Μάρθα Λουίζ (Νορβηγία)

Ιδιαιτερότητες έχει η ιστορία της πολυσυζητημένης πριγκίπισσας Μάρθας Λουίζ της Νορβηγίας και της σχέσης της με τον Σαμάνο και ανοιχτά bi-sexual πνευματικό καθοδηγητή και θεραπευτή, Αμερικανό Ντούρεκ Βέρετ.

Τον Αύγουστο του 2019 η κόρη του Βασιλιά Χάραλντ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τίτλο της σε ό,τι αφορά το κομμάτι των επαγγελματικών δραστηριοτήτων της με τον αγαπημένο της (έκαναν σεμινάρια με τίτλο “Η πριγκίπισσα και ο Σαμάνος”). Το 2022 έκανε ένα βήμα παραπάνω εγκαταλείποντας τα βασιλικά της προνόμια αλλά και τις εργασιακές της υποχρεώσεις ως μέλος της βασιλικής οικογένειας, ώστε να θέσει -όπως διευκρίνισε- ένα ξεκάθαρο όριο ανάμεσα στις επαγγελματικές επιλογές της -που είναι η εναλλακτική ιατρική- και στο ρόλο της ως μέλος της βασιλικής οικογένειας. Ύστερα από επιθυμία του βασιλιά, διατηρεί τον τίτλο της πριγκίπισσας, ωστόσο απέχει από τα καθήκοντά της.

Η σχέση των δύο προκάλεσε σκάνδαλο στη Νορβηγία, ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση απόψεων του Βέρετ όπως ότι “ο καρκίνος είναι μια επιλογή”. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε δημοσκόπηση που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2022, το 17% των Νορβηγών ανέφεραν ότι η περίπτωση της πριγκίπισσας και του Σαμάνου τους έκανε να έχουν χειρότερη γνώμη για τη βασιλική οικογένεια.

Όχι πως αυτό πτόησε το ζευγάρι. Ο γάμος της 53χρονης διαζευγμένης με τρία παιδιά, πριγκίπισσας αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο, στο χωριό Γκεϊράνγκερ, σε ένα παραμυθένιο γαμήλιο τριήμερο, που περιλαμβάνει διάφορα events (όπως κρουαζιέρα στα φιορδ). Η βασιλική οικογένεια έχει ήδη ανακοινώσει ότι καλωσορίζει τον γαμπρό, ωστόσο δεν πρόκειται να του δοθεί κανένας τίτλος.

Πρίγκιπας Λέναρτ Μπερναντότ και Κάριν Νίσβαντ
Πρίγκιπας Λέναρτ Μπερναντότ και Κάριν Νίσβαντ © Getty Images/ General Photographic Agency

Πρίγκιπας Λέναρτ Μπερναντότ (Σουηδία)

Ο Σουηδός πρίγκιπας, Λέναρτ Μπερναντότ έχασε το δικαίωμα του στη διαδοχή (όπως και τα ανάλογα δικαιώματα των απογόνων του) το 1932, εξαιτίας του γάμου του με την “κοινή θνητή”, Κάριν Νίσβαντ. Οι γονείς του, που ήταν αντίθετοι σε αυτό το γάμο, δεν έδωσαν στο ζευγάρι την ευχή τους, του παραχώρησαν όμως ένα ιδιωτικό νησάκι, ώστε να ζήσει τον υπόλοιπο βίο του έξω από τη βασιλική οικογένεια.

Ο πρίγκιπας μετέτρεψε το νησί Μαϊνάου σε ένα βοτανικό παράδεισο για την σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους, ωστόσο η σχέση κατέληξε σε διαζύγιο. Ακολούθησε ένας δεύτερος γάμος με τη Σόνια Ανίτα Χάουνζ, με την οποία έζησε αρμονικά στο νησί του μέχρι το θάνατό του σε ηλικία 95 ετών.

Πρίγκιπας Κάρολος Β' και Έλενα Μάγδα Λουπέσκου
Πρίγκιπας Κάρολος Β' και Έλενα Μάγδα Λουπέσκου © Getty Images/ Hulton-Deutsch/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

Βασιλιάς Κάρολος Β’ (Ρουμανίας)

Μια άλλη ενδιαφέρουσα ιστορία, είναι αυτή του Καρόλου Β’ της Ρουμανίας, ο οποίος απαρνήθηκε το θρόνο και τη νόμιμη σύζυγο πριγκίπισσα Ελένη της Ελλάδας (ο γάμος τους είχε γίνει στην Αθήνα το 1921) για να ζήσει στην εξορία (Γαλλία) με την ερωμένη του, Έλενα Μάγδα Λουπέσκου το 1925.

Το 1930, και ενώ ο γάμος του με την Ελένη είχε ήδη διαλυθεί, επέστρεψε στη Ρουμανία, διεκδίκησε και πήρε τον θρόνο από τον ορισμένο ως διάδοχο γιο του Μιχαήλ, δηλώνοντας μετανοημένος, όμως σύντομα εγκατέστησε την ερωμένη του, Λουπέσκου, πίσω στο Βουκουρέστι. Η βασιλεία του που εξελίχθηκε σε προσωπική δικτατορία έληξε το 1940, όταν υποχρεώθηκε σε παραίτηση από τα βασιλικά δικαιώματα του και αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα, αρχικά για την Πορτογαλία, αργότερα για τη Βραζιλία, όπου τελικά παντρεύτηκε τη Λουπέσκου το 1947.

Πριγκίπισσα Μάκο και Κέι Κομούρο
Πριγκίπισσα Μάκο και Κέι Κομούρο © Getty Images/ SIPA Press/Nicolas Datiche/Pool/Anadolu Agenc

Πριγκίπισσες Μάκο, Αγιάκο, Σαγιάκο (Ιαπωνίας)

Όταν το 2017 η πριγκίπισσα Μάκο της Ιαπωνίας (και μεγαλύτερη εγγονή του τότε αυτοκράτορα Ακιχίτο) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να παραιτηθεί από τον βασιλικό τίτλο και τα δικαιώματά της στη διαδοχή, ώστε να παντρευτεί τον συμφοιτητή της, Κέι Κομούρο, οι αντιδράσεις ήταν τέτοιες και τόσο δυναμικές (έγιναν μέχρι και διαδηλώσεις κατά του επικείμενου γάμου) που το ζευγάρι αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδιά του.

Ύστερα, όμως, από τέσσερα χρόνια αναμονής, παντρεύτηκαν τον Οκτώβριο του 2021 σε μια διακριτική τελετή, με την πρώην πριγκίπισσα να αρνείται να δεχτεί το ποσό του 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, που χορηγούνται στα θηλυκά μέλη της βασιλικής οικογένειας μετά το γάμο τους. “Λυπάμαι πολύ για την αναστάτωση κι είμαι ευγνώμων σε όσους μας στήριξαν” δήλωσε μετά τη λήξη της τελετής, καταλήγοντας: “Για μένα ο Κέι είναι αναντικατάστατος, ο γάμος μαζί του ήταν η μοναδική επιλογή”. Το ζευγάρι ζει σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Κομούρο εργάζεται σε δικηγορική εταιρεία.

Η περίπτωση της πριγκίπισσας Μάκο, είναι η πιο πρόσφατη και μια από τις πλέον συζητημένες, όμως δεν είναι η μόνη στην Ιαπωνία -γεγονός που έχει προκαλέσει προβληματισμό για τη συρρίκνωση της βασιλικής οικογένειας. Το 2005, η πριγκίπισσα Νόρι Σαγιάκο, μοναδική κόρη του αυτοκράτορα Ακιχίτο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τίτλο και όλα τα βασιλικά της προνόμια λόγω του γάμου της με τον Γιοσίκι Κουρόντα. Κάτι αντίστοιχο έκανε και η πριγκίπισσα Αγιάκο (ανιψιά του αυτοκράτορα) το 2018, εγκαταλείποντας τα πάντα, προκειμένου να παντρευτεί τον αγαπημένο της, Κέι Μορίγια, υπάλληλο ναυτιλιακής εταιρείας.