UPDATE

Ποιο βιβλίο να διαβάσεις όταν έχει ζέστη, για να κάνεις οτιδήποτε άλλο


Δήμητρα Πραντάλου

16 Αυγούστου 2024

Ποιο βιβλίο να διαβάσεις όταν έχει ζέστη, για να κάνεις οτιδήποτε άλλο
Σου προτείνουμε τέσσερα βιβλία. Ποιο θα διαλέξεις;

Δεν υπάρχει ωραιότερη στιγμή από αυτή που κρατάς στα χέρια σου ένα καλό βιβλίο. Που γίνεσαι κομμάτι της υπόθεσης και η επιπλέον ηρωίδα που παρατηρεί τα γεγονότα και τα πλάθει όπως εκείνη θέλει. Αν κάτι έχει καλό ο Αύγουστος είναι ακριβώς αυτό: ο περισσότερος ελεύθερος χρόνος, άρα και περισσότερη ανάγνωση.

Ειδικά όταν η ζέστη γίνεται ανυπόφορη (μετράμε κιόλας ήδη δύο μήνες συνεχόμενης ζέστης), οπότε το μόνο που θέλεις να κάνεις είναι να μείνεις σπίτι, με τον ανεμιστήρα και το κλιματιστικό να σε δροσίζουν, και να διαβάζεις ένα βιβλίο. Ένα χαλαρό, που δεν θα σε ταλαιπωρήσει και θα σου φτιάξει τη διάθεση.

Αν θέλεις μια βοήθεια, τότε σου προτείνω τα ακόλουθα:

Χαρούμενο μέρος

Jenny.Gr

Αγαπημένη Έμιλι Χένρι που επέστρεψε με νέο βιβλίο, εξίσου υπέροχο. Το χαρούμενο μέρος έχει 512 σελίδες που φεύγουν χωρίς να το καταλάβεις. Η ιστορία επικεντρώνεται στην Χάριετ και τον Γουίν, ένα τέλειο ζευγάρι. Ταιριάζουν σαν το αλάτι με το πιπέρι, το μέλι με το τσάι, τον αστακό με τα ψωμάκια. Μόνο που τώρα πια, δεν είναι μαζί.

Χώρισαν πριν από πέντε μήνες και ακόμα δεν το έχουν πει σε κανέναν. Να γιατί καταλήγουν να μένουν στο ίδιο δωμάτιο σε ένα εξοχικό στο Μέιν, που είναι ο τόπος απόδρασης της παρέας τους κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Το ετήσιο διάλειμμά τους από τον κόσμο, όπου για μία έντονη βδομάδα ευδαιμονίας αφήνουν πίσω τους την καθημερινή ζωή τους. Καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες τυριού, κρασιού και θαλασσινών. Και απολαμβάνουν την αλμυρή θαλασσινή αύρα με τους ανθρώπους που τους καταλαβαίνουν καλύτερα.

Μόνο που φέτος η Χάριετ και ο Γουίν λένε τρελά ψέματα, ενώ προσπαθούν να μη δίνουν σημασία στο πόσο απελπισμένα θέλουν ακόμα ο ένας τον άλλον. Γιατί το εξοχικό είναι προς πώληση κι αυτή η βδομάδα είναι η τελευταία που θα περάσουν όλοι μαζί σ’ αυτό το μέρος. Δεν αντέχουν να ραγίσουν τις καρδιές των φίλων τους και έτσι θα παίξουν τους ρόλους τους. Η Χάριετ θα είναι η ειδικευόμενη γιατρός που ποτέ δεν ξεκινάει καβγάδες και ο Γουίν ο χαλαρός γόης που δεν αφήνει ποτέ να φανούν οι αδυναμίες του.

Εκδόσεις Διόπτρα

Όλα όσα ξέρω για την αγάπη

Jenny.Gr

H Ντόλι Άλντερτον έγραψε την αυτοβιογραφία της σε ένα βιβλίο που έγινε best seller. H δημοσιογράφος και πρώην αρθρογράφος των Sunday Times τα έχει δει και τα έχει δοκιμάσει όλα.Στην αυτοβιογραφία της αφηγείται γλαφυρά το πώς ερωτεύτηκε, πώς βρήκε δουλειά, πώς μέθυσε, πώς την παράτησαν, πώς συνειδητοποίησε ότι ο Ιβάν από το ψιλικατζίδικο στη γωνία μπορεί να είναι ο μόνος αξιόπιστος άντρας στη ζωή της και ότι κανείς, σε τελική ανάλυση, δεν μπορεί να συγκριθεί με τις καλύτερες φίλες της.

Το Όλα Όσα Ξέρω για την Αγάπη μιλά για τα κακά ραντεβού, τις καλές φίλες και κυρίως για τη συνειδητοποίηση πως είσαι αρκετή. Με ευφυΐα και διορατικότητα, συναίσθημα και χιούμορ, η Ντόλι Άλντερτον υφαίνει τις προσωπικές της ιστορίες, σαρκάζει κι αυτοσαρκάζεται, δίνοντάς μια σειρά από λίστες, συνταγές και συμπεράσματα, που θα αγγίξουν και τις πιο ευαίσθητες χορδές κάθε γυναίκας, κάθε ηλικίας.

Εκδόσεις Key Books

Πριν αποκαλυφθεί η αλήθεια

Jenny.Gr

Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο του Τοσικάζου Καβαγκούτσι, μετά το συγκλονιστικό συγγραφικό ντεμπούτο του με το «Πριν κρυώσει ο καφές». Τώρα, ο Καβαγκούτσι μας ταξιδεύει συστήνει τέσσερις νέους χαρακτήρες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο παρελθόν για να βρουν ένα αγαπημένο τους πρόσωπο: έναν άνθρωπο που αναζητά τον καλύτερό του φίλο του οποίου την κόρη μεγάλωσε ως δική του, τον γιο που δεν επέστρεψε στο σπίτι για την κηδεία της μητέρας του, τον εραστή που θέλησε να δει το κορίτσι που δεν μπόρεσε να παντρευτεί και τον ηλικιωμένο ντετέκτιβ που δεν κατάφερε να σώσει την ίδια του τη γυναίκα.

Οι κανόνες παραμένουν ίδιοι: Οι πελάτες πρέπει να καθίσουν στη σωστή θέση, να δεχτούν τον καφέ που τους προσφέρουν και, προπάντων, πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν στο παρόν πριν κρυώσει ο καφές. Ένα βιβλίο που εξερευνά το πώς μας επηρεάζει το παρελθόν που κουβαλάμε μέσα μας και μέχρι πού είμαστε διατεθειμένοι να φτάσουμε για να συναντήσουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε, έστω και για μία τελευταία φορά.

Εκδόσεις Κλειδάριθμος

Οι επιβάτες της αποβάθρας 5

Jenny.Gr

H Κλερ Πούλεϊ είναι ιδανική για να διαβάσεις κάτι ανάλαφρο, συγκινητικό και απόλυτα εθιστικό. Το βιβλίο, Οι επιβάτες της αποβάθρας 5, είναι ακριβώς που ζητάς. Η δράση μας επικεντρώνεται στο τρένο. Κάθε πρωί στις 8:05, η Αϊόνα Άιβερσον παίρνει το τρένο για να πάει στη δουλειά. Κάθε μέρα, βλέπει τους ίδιους ανθρώπους και κάνει εικασίες γι’ αυτούς – τους δίνει ακόμα και παρατσούκλια. Ποτέ όμως δεν μιλάνε. Προφανώς. Γιατί ως έμπειρη στις μετακινήσεις ξέρει πως υπάρχουν κανόνες που πρέπει όλοι να ακολουθούν.

Μέχρι που μία μέρα, ένα απρόοπτο περιστατικό θα φέρει κοντά μια ετερόκλητη ομάδα ανθρώπων, που ως τότε το μόνο που κοινό που είχαν ήταν πως έπαιρναν κάθε πρωί το ίδιο τρένο. Και τότε όλοι συνειδητοποιούν πως οι εικασίες που κάνουμε για τους άλλους δεν συμβαδίζουν με την πραγματικότητα.

Εκδόσεις Μεταίχμιο