UPDATE

The Apprentice: Στο biopic για τον Ντόναλντ Τραμπ το μόνο που αξίζει είναι οι ερμηνείες


Δήμητρα Πραντάλου

21 Οκτωβρίου 2024

The Apprentice: Στο biopic για τον Ντόναλντ Τραμπ το μόνο που αξίζει είναι οι ερμηνείες
Imdb
Είδαμε το The Apprentice και απορούμε γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήθελε να κυκλοφορήσει αυτή η ταινία

Τον περασμένο Μάιο, λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της ταινίας «The Apprentice» στο Φεστιβάλ Καννών, οι δικηγόροι του Ντόναλντ Τραμπ έστειλαν επιστολή στους παραγωγούς, ζητώντας (ή καλύτερα απαιτώντας) να μην κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες. Τελικά, το biopic του υποψήφιου για την προεδρία των ΗΠΑ, για δεύτερη φορά, κυκλοφόρησε κανονικά, κάνοντας όλους εμάς που την είδαμε να αναρωτιόμαστε τι πραγματικά ήταν αυτό που ενόχλησε τον Τραμπ και γιατί ακόμα την χαρακτηρίζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ως μια «πολιτικά αηδιαστική δουλειά», δεδομένου ότι τίποτα σπουδαίο δεν αποκαλύπτεται.

Δεν είναι ένα biopic δηλαδή που θα μπορούσε να του κάνει «κακό» στις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές, μιας και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, σχεδόν όλα όσα αφηγείται η ταινία, είναι γνωστά. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν είναι μια ταινία που θα μπορούσε να προκαλέσει ντόρο, μιας και ο Αλί Αμπάσι, προς απογοήτευση όλων, περπάτησε σε ασφαλή μονοπάτια.

Για να σε βάλουμε στο κλίμα, το «The Apprentice» επί της ουσίας αφηγείται το ταξίδι του Ντόναλντ Τραμπ, από τότε που ήταν ο «μικρός Ντόνι», μέχρι την εποχή που έγινε φαινόμενο. Σημειώνεται πως η ταινία πήρε το όνομα της από το τηλεοπτικό ριάλιτι του NBC που βοήθησε να εδραιωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ και να γίνει αργότερα πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η ταινία ρίχνει ξεκάθαρα το βάρος στον Ρόι Κον, ο οποίος έγινε σταδιακά μέντορας του Τραμπ. Για την ακρίβεια, ο φιλόδοξος νεαρός βρήκε μια πατρική φιγούρα στο πρόσωπο του Κον, που κινούσε κυριολεκτικά τα νήματα. Ήταν εκείνος που διαμόρφωσε την προσωπικότητα του ανθρώπου που γνωρίζουμε σήμερα, που φυσικά δεν δίστασε να τον εξοστρακίσει όταν πια είχε αγγίξει την κορυφή.

Στο «The Apprentice» παρακολουθούμε αυτή την εξέλιξη του Ντόναλντ Τραμπ που κάθε του νίκη τροφοδοτούσε τις φιλοδοξίες του. Κυνήγησε τη δόξα και τα πλούτη, δημιουργώντας τη βιτρίνα ενός ανθρώπου που ήθελε ένα χρυσό μέλλον για την Νέα Υόρκη. Γνώρισε επίσης και παντρεύτηκε την Ιβάνα, την οποία κακοποίησε με διάφορους τρόπους στην πορεία του γάμου τους.

Αν σε κάτι κερδίζει σίγουρα το «The Apprentice» αυτό είναι οι ερμηνείες. Ο Σεμπάστιαν Σταν, στον ρόλο του Τραμπ, τον μιμείται εξαιρετικά, οριακά είναι ίδιος. Ο Τζέρεμι Στρονγκ ως Ρόι Κον είναι τρομερός και αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, κουβαλά όλη την ταινία πάνω του.

Από την άλλη, ο ιρανικής καταγωγής Αλί Αμπάσι που υπογράφει το «The Apprentice», είχε δημιουργήσει προσδοκίες που δεν έφερε εις πέρας. Το γεγονός πως δεν είναι Αμερικανός, αλλά και το ότι δεν είναι γνωστός για τη λεπτότητα του, απογοήτευσε τους θεατές που ήθελαν να ασχοληθεί περισσότερο με τις γκροτέσκες και ακραίες πτυχές της εξέλιξης του Τραμπ.

Ίσως το biopic του Ντόναλντ Τραμπ να ήταν καλύτερο να κυκλοφορήσει σε κάποια streaming πλατφόρμα εξαρχής, παρά σε κινηματογραφική αίθουσα. Θα την βλέπαμε πιο ευχάριστα από τον καναπέ του σπιτιού μας.