UPDATE

Αυτός είναι ο πιο τρομακτικός ήχος στον κόσμο - Αντέχεις να τον ακούσεις;


JTeam

23 Νοεμβρίου 2024

Αυτός είναι ο πιο τρομακτικός ήχος στον κόσμο - Αντέχεις να τον ακούσεις;
Pexels
Πρόκειται για μια διαπεραστική, απόκοσμη κραυγή που θυμίζει τον θρήνο χιλίων ψυχών

Ο ήχος που προέρχεται από τη "σφυρίχτρα του θανάτου" των Αζτέκων δεν είναι σε καμία περίπτωση συνηθισμένος.

Αντίθετα περιγράφεται ως ο "πιο τρομακτικός στον κόσμο" – μια διαπεραστική, απόκοσμη κραυγή που θυμίζει τον θρήνο χιλίων ψυχών.

Ήταν το τελευταίο που άκουγαν τα θύματα πριν από τις τελετουργικές θυσίες στους αρχαίους πολιτισμούς των Αζτέκων.

Ο ήχος που στοιχειώνει ακόμα και σήμερα

Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης έδειξε ότι αυτή η φρικιαστική κραυγή παραμένει εξίσου τρομακτική για τους σύγχρονους ανθρώπους, όσο ήταν και πριν από 500 χρόνια.

Όταν επιστήμονες έπαιξαν τον ήχο σε εθελοντές, κατέγραψαν έντονες αντιδράσεις: Φόβος, αγωνία, ακόμα και πανικός.

Οι εγκεφαλικές σαρώσεις αποκάλυψαν ότι ο ήχος ενεργοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με έντονα συναισθήματα, όπως η οργή, η θλίψη και η αγωνία.

Jenny.Gr
Pexels

Ο καθηγητής Sascha Frühholz εξηγεί: "Ο ήχος αυτός, υψηλής συχνότητας και τραχύς, είναι εγγενώς αποκρουστικός. Δεν είμαστε... προγραμματισμένοι να αντέχουμε τέτοιους ήχους χωρίς να αισθανθούμε δυσφορία".

Τι είναι οι Σφυρίχτρες του Θανάτου

Αυτά τα ιδιαίτερα αντικείμενα, που μοιάζουν με κρανία, βρέθηκαν σε αρχαιολογικούς χώρους και χρονολογούνται από το 1250 έως το 1521 μ.Χ.

Το ανατριχιαστικό μυστικό τους αποκαλύφθηκε όταν ένας αρχαιολόγος φύσηξε σε μια από αυτές, προκαλώντας τον χαρακτηριστικό τρομακτικό ήχο.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι σφυρίχτρες χρησιμοποιούνταν είτε για να σπείρουν τον τρόμο στους εχθρούς κατά τη διάρκεια μαχών είτε σε τελετουργικές θυσίες, όπου ο ήχος προοριζόταν να προκαλέσει φόβο τόσο στα θύματα όσο και στους θεατές.

Πώς αντέδρασαν οι σύγχρονοι ακροατές

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι συμμετέχοντες άκουσαν ηχογραφήσεις αυθεντικών σφυριχτρών, αντίγραφα, αλλά και άλλους τεχνητούς ήχους.

Περιέγραψαν τον ήχο ως "ανατριχιαστικό και αφύσικο", με συχνές συγκρίσεις να παραπέμπουν σε ανθρώπινες κραυγές ή μηχανικά θορυβώδη αντικείμενα όπως αλυσοπρίονα και τρένα.

Ο τρόμος στο επίκεντρο των τελετουργιών

Οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι ο συγκεκριμένος ήχος ίσως χρησιμοποιούνταν για να "παγώσει" το κοινό, ενισχύοντας τη φρίκη των τελετουργιών ανθρωποθυσίας.

Σε ορισμένους ναούς, οι σφυρίχτρες βρέθηκαν στα χέρια των θυμάτων, ενισχύοντας τη σύνδεση με τις θυσίες.

Επιπλέον, τα σύμβολα του κρανίου, που συνδέονται με τις σφυρίχτρες, παραπέμπουν στον Mictlantecuhtli, τον θεό του Κάτω Κόσμου των Αζτέκων, ενδυναμώνοντας τη θεωρία ότι είχαν θρησκευτική και συμβολική σημασία.

Το μυστήριο πάντως γύρω από τη χρήση τους συνεχίζει να γοητεύει και να προκαλεί δέος, θυμίζοντάς μας τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ιστορίας και την ικανότητα των ήχων να προκαλούν ακραίες αντιδράσεις.