Άλια Γκουάνι: Αποχαιρέτησε το ποδόσφαιρο για να γίνει μητέρα και τύπωσε το βιογραφικό της στη φανέλα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα
JTeam
13 Μαΐου 2025

Τον τελευταίο της αγώνα είχε την Κυριακή, πριν αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο, η πρώην αμυντικός της Ιταλίας, Άλια Γκουάνι. Ένας κύκλος έκλεισε, ένας άλλος ανοίγει. Ή μήπως όχι; Αυτήν ακριβώς την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες μετά την απόσυρσή τους από το άθλημα, θέλησε να αναδείξει με μία συμβολική και έξυπνη κίνηση. Τύπωσε λοιπόν το βιογραφικό της στο μπροστινό μέρος της φανέλας της, γιατί όπως δήλωσε «το να μιλάς είναι το μόνο σωστό».
Η Άλια Γκουάνι κουβαλά μια σπουδαία ποδοσφαιρική καριέρα στις πλάτες της. Έχει κατακτήσει δύο φορές το βραβείο της καλύτερης παίκτριας στη Serie A και έχει σηκώσει το ιταλικό πρωτάθλημα με την Φιορεντίνα, το 2017. Η 37χρονη, η οποία έχει πάνω από 100 συμμετοχές με την Εθνική Ιταλίας, ολοκλήρωσε την καριέρα της στην Κόμο, ομάδα πρώτης κατηγορίας του ιταλικού γυναικείου ποδοσφαίρου.
Όπως γράφει ο Guardian, ο λόγος που αποσύρεται από την ενεργό δράση είναι για να γίνει μητέρα, ενώ εντελώς συμπτωματικά ο τελευταίος της αγώνας συνέπεσε με την Γιορτή της Μητέρας. «Ποτέ δεν ήμουν άνθρωπος που επιζητούσε τα φώτα της δημοσιότητας. Αλλά υπάρχουν στιγμές που το να μιλήσεις είναι το μόνο σωστό - ειδικά όταν μπορεί να βοηθήσει όσες ακολουθούν» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
«Ήμουν τυχερή που είχα ένα σχέδιο, αλλά η ισορροπία ανάμεσα στην προετοιμασία για το μέλλον και τις απαιτήσεις του επαγγελματικού αθλητισμού δεν είναι ποτέ απλή. Η καριέρα στο γήπεδο έχει ημερομηνία λήξης. Το να εξασφαλίσεις ότι υπάρχει μια αρχή μετά από αυτό το τέλος, θα έπρεπε να είναι μέρος της διαδρομής. Γιατί να μην βοηθήσουμε τις πρωταθλήτριες του αύριο να αρχίσουν να χτίζουν το μέλλον τους από σήμερα;».
Για την ιστορία, ο αγώνας της Κυριακής έληξε με νίκη της Κόμο επί της Νάπολι, με την Άλια Γκουάνι να αγωνίζεται για τα πρώτα 52 λεπτά. Με τη σειρά της, η ομάδα της δήλωσε πως ελπίζει το μήνυμα της φανέλας με το βιογραφικό πάνω, να ενθαρρύνει τον διάλογο και να ανοίξει τον δρόμο για αλλαγές στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Επίσης, οι παίκτριες δεσμεύτηκαν να αποδέχονται χορηγούς μόνο αν προσλαμβάνουν τις αθλήτριες μετά το τέλος της αθλητικής τους καριέρας.
Read More
- Bebe Vio: Στα 11 της, έχασε τα χέρια και τα πόδια της. Στα 27 της, έχει κατακτήσει τον κόσμο - Η παγκόσμια πρωταθλήτρια ξιφασκίας που εμπνέει
- Το φαινόμενο Κέιτλιν Κλαρκ: Η 22χρονη που κατέρριψε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και έγινε σύμβολο του γυναικείου μπάσκετ
- Ιλόνα Μάχερ: Η αθλήτρια ράγκπι που έγινε viral για όλους τους σωστούς λόγους - « Όλα τα σώματα είναι όμορφα»