LIFE NOW

Γυναίκες μηχανικοί (επιτέλους) επανασχεδίασαν τον κολπικό διαστολέα, 180 χρόνια μετά τη δημιουργία του από άντρα


JTeam

23 Ιουλίου 2025

κολποσκόπιο
IG @idetudelft
Σε λίγα χρόνια, ίσως καμία γυναίκα δεν φοβάται πια να πάει στον γυναικολόγο

Περίπου το 30-35% των γυναικών αισθάνεται φόβο και ανασφάλεια (εξαιτίας τους πόνου) όταν πηγαίνει στον γιατρό για γυναικολογικές εξετάσεις. Είμαστε γυναίκες και το επιβεβαιώνουμε. Και πολλές φορές, έχουμε σκεφτεί ότι η σύγχρονη ιατρική θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν ζούσαμε σε μια πατριαρχική κοινωνία. Αν άντρες δεν σχεδίαζαν ιατρικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται ευρέως στον κόσμο για τα σώματα των γυναικών. Όπως ο κολπικός διαστολέας.

Ο κολπικός διαστολέας δεν έχει αλλάξει από το 1845. Αναπτύχθηκε από τον Αμερικανό γιατρό Τζέιμς Μάριον Σιμς, πριν από 180 χρόνια, και δοκιμάστηκε σε σκλάβες χωρίς άδεια. Σήμερα, δεν είναι κάποια μεσαιωνική συσκευή βασανιστηρίων, αλλά παραμένει ένα εργαλείο που συχνά συνδέεται με δυσφορία και φόβο. Τώρα, δύο γυναίκες μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο του Ντελφτ στην Ολλανδία, επαναπροσδιορίζουν τον σχεδιασμό αυτού του ιατρικού εργαλείου, με στόχο να το κάνουν λιγότερο τρομακτικό για τις γυναίκες.

Μία από τις μηχανικούς που έχει αναλάβει το έργο είναι η Ταμάρα Χόβελινγ, η οποία δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι εμπειρίες της με τον κολπικό διαστολέα είναι πολλές και άσχημες. «Ποτέ δεν το είδα ως κάτι ευχάριστο και πάντα αναρωτιόμουν γιατί μοιάζει έτσι», σημείωσε. Η ιστορία πίσω από τη δημιουργία του εργαλείου, ήταν αυτό που την παρακίνησε περισσότερο στο να αναλάβει την αλλαγή του. Η Χόβελινγκ συνεργάστηκε με την Αριάντνα Ιζκάρα Γκουάλ, η οποία τότε έκανε το μεταπτυχιακό της στη μηχανική βιομηχανικού σχεδιασμού στο Ντελφτ. Οι δύο τους προσπάθησαν να αναζητήσουν σχήματα που μπορεί να σχετίζονται με τα αναπαραγωγικά όργανα, όπως για παράδειγμα το λουλούδι, που επίσης ανοίγει. Το αποτέλεσμα της έρευνάς τους ήταν ένα πρωτότυπο που ονομάστηκε Lilium –πήρε το όνομά του από το λουλούδι του κρίνου.

Το Lilium έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τις ασθενείς, αλλά ικανοποιεί επίσης τις ανάγκες των γιατρών. Το τρίπλευρο άνοιγμά του εμποδίζει την κατάρρευση των τοιχωμάτων του κόλπου, επιτρέποντας καλύτερη ορατότητα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Φυσικά, βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, καθώς απαιτούνται περαιτέρω εργονομικές δοκιμές και έρευνα υλικών για τη βελτίωση του πρωτοτύπου, ενώ οι ερευνήτριες πρέπει να εξασφαλίσουν πιστοποιήσεις ασφάλειας, να διεξάγουν δοκιμές σε ανθρώπους και να λάβουν κανονιστική έγκριση προτού το προϊόν φτάσει στις κλινικές.

Ο κόσμος, όμως, θέλει πραγματικά αλλαγή κι αυτό φαίνεται. Για να χρηματοδοτήσουν την επόμενη φάση, οι δύο ερευνήτριες ξεκίνησαν μια εκστρατεία crowdfunding που γρήγορα τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στην Ολλανδία. Μέσα σε μόλις δύο ημέρες, η καμπάνια συγκέντρωσε 100.000 ευρώ – ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες.

Σε λίγα χρόνια, ίσως καμία γυναίκα δεν φοβάται να πάει στον γυναικολόγο.