
Εάν ποτέ έφυγες από μια συζήτηση και σκέφτηκες «ουάου, νιώθω πιο έξυπνος μόνο και μόνο που βρέθηκα σε εκείνο το δωμάτιο», πιθανότατα συνομίλησες ή συνάντησες ευφυείς ανθρώπους ή ανθρώπους που σκέφτονται λίγο διαφορετικά. Και αυτοί οι άνθρωποι δεν κυριαρχούν σε μια συζήτηση χάρη στο λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν ή τα στοιχεία που παραθέτουν. Αντιθέτως, καθοδηγούν τους άλλους με προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις και ανοίγουν χώρο για πιο καθαρή σκέψη.
Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούν μερικές φράσεις που λειτουργούν καλά — όχι επειδή είναι εντυπωσιακές, αλλά επειδή προσκαλούν τη σκέψη, ενισχύουν την κατανόηση και προάγουν τον διάλογο. Παρακάτω είναι 8 από αυτές — φράσεις που δεν τραβούν την προσοχή με θεατρινισμούς, αλλά φράσεις με ουσία. Δεν πρόκειται για «έξυπνες ατάκες», αλλά για εργαλεία σκέψης.
- «Πες μου περισσότερα γι' αυτό»
Οι ευφυείς άνθρωποι επιθυμούν να γνωρίζουν το πλαίσιο, πριν κρίνουν κάτι. Οι ψυχολόγοι το ονομάζουν αυτό «στάση αναζήτησης πληροφοριών» - μια συνήθεια που συνδέεται με καλύτερη συλλογιστική και χαμηλότερη προκατάληψη. Η περιέργεια ενεργοποιεί τόσο τον ιππόκαμπο (κέντρο μνήμης) όσο και το κύκλωμα ανταμοιβής του εγκεφάλου, καθιστώντας τη μάθηση πιο αποτελεσματική και ευχάριστη. Αντί να βιαστούν να απαντήσουν, κάνουν μια παύση και ρωτούν: «Μπορείς να μου πεις περισσότερα για αυτό;».
- «Πώς κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα;»
Αυτό το ερώτημα αναδεικνύει τη διαδικασία πίσω από μια γνώμη - δεδομένα, υποθέσεις, λογική. Η πνευματική ταπεινότητα σημαίνει ότι οι άνθρωποι γίνονται λιγότερο αμυντικοί μπροστά σε πολλά πράγματα. Οι έξυπνοι άνθρωποι, αντί να απορρίπτουν κατηγορηματικά κάτι, ρωτούν τους άλλους πώς κατέληξαν σε αυτό το αποτέλεσμα, για μια πιο πλούσια συζήτηση.
- «Τι μπορεί να μας διαφεύγει;»
Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αυτήν τη φράση, ειδικά σε ομάδες, δημιουργούν πιο δημιουργικές λύσεις και κάνουν λιγότερα δαπανηρά λάθη. Εκτός της δουλειάς, αυτό το ερώτημα είναι χρήσιμο και σε συναισθηματικά φορτισμένες συζητήσεις με άλλους ανθρώπους. Γιατί τελικά, είναι εκπληκτικό το πόσο συχνά αυτό που σου διαφεύγει δεν είναι ένα γεγονός, αλλά ένα συναίσθημα.
- «Ποια στοιχεία θα σου άλλαζαν γνώμη;»
Εάν κανένα στοιχείο δεν μπορεί να επηρεάσει έναν άνθρωπο, τότε η πεποίθηση —όχι η γνώση— είναι αυτή που καθορίζει την κατάσταση. Οι ευφυείς άνθρωποι παραμένουν κινητικοί επειδή βασίζονται σε δεδομένα, όχι στο εγώ τους. Αυτή η φράση, είναι κατάλληλη και για εσωτερική χρήση: Κάθε φορά που νιώθεις ασυνήθιστα άκαμπτος σχετικά με μια απόφαση, ρώτα τον εαυτό σου με ειλικρίνεια για να διακρίνεις τη διαφορά μεταξύ αυτοπεποίθησης και πείσματος.
- «Ας διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τις ερμηνείες»
Οι άνθρωποι συχνά συνδέουν παρατηρήσεις και ιστορίες τόσο πολύ που ξεχνούν ποια είναι ποια. Ξεχνούν ποια είναι η αλήθεια, και ποια η απόδοση της αλήθειας. Το να τις διαχωρίσεις είναι το παν. Μελέτες συνδέουν αυτήν την δεξιότητα με καλύτερη επίλυση προβλημάτων και μειωμένη συναισθηματική αντιδραστικότητα.
- «Μπορεί να κάνω λάθος, βλέπεις κάποιο ελάττωμα εδώ;»
Αντιφατικό αλλά ισχυρό. Η παραδοχή πιθανού λάθους μειώνει την απειλή για το κύρος των ακροατών, ενθαρρύνοντάς τους να ασκούν κριτική στις ιδέες αντί να υπερασπίζονται την επικράτειά τους. Στον Βουδισμό αυτό απηχεί το μυαλό ενός αρχάριου — προσεγγίζοντας κάθε στιγμή με φρέσκο τρόπο, απαλλαγμένο από ανωτερότητα.
- «Μπορούμε να κάνουμε ένα πείραμα;»
Οι έξυπνοι άνθρωποι μετατρέπουν τη διαφωνία σε δεδομένα. Η πρόταση ενός πειράματος μετατοπίζει το πλαίσιο από το «ποιος έχει δίκιο» στο «τι είναι αλήθεια». Βασίζονται σε αυτό συνεχώς.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.