UPDATE CITY BLOGGING

City Spot #3: Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας


17 Αυγούστου 2014

greek_gastronomy_museum-47.jpg
Η Αυγουστιάτικη βόλτα μας στο κέντρο της Αθήνας έκρυβε πολλούς θησαυρούς. Και ενώ είχαμε χαθεί στα σοκάκια της συνοικίας του Ψυρρή, συναντήσαμε μια ευχάριστη έκπληξη που μας κέντρισε το ενδιαφέρον... το Μουσείο Ελληνικής Γαστρονομίας! Και φυσικά δε χάσαμε την ευκαιρία να το επισκεφτούμε.

greek_gastronomy_museum (1)Η παλιά λατέρνα στο κέντρο της πλατείας σε μεταφέρει σε νοσταλγικές δεκαετίες!

greek_gastronomy_museum (47)

Σε ένα υπέροχο νεοκλασικό στο νούμερο 13 της Αγίου Δημητρίου συναντά κανείς την είσοδο του Μουσείου Ελληνικής Γαστρονομίας. Μόλις μπήκαμε μας υποδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Ματσουρδέλης, ένας από τους ιδρυτές του Μουσείου και προσφέρθηκε να μας ξεναγήσει.

Το Μ.Ε.Γ., όπως μας είπε, αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, η οποία ξεκίνησε στις αρχές του 2013. Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους προερχόμενους από διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς που τους συνδέει η κοινή αγάπη για την ελληνική παράδοση και γαστρονομία. Η δημιουργία του Μουσείου στηρίχτηκε στην εθελοντική δράση, η οποία συνεχίζει να αποτελεί τη βάση της λειτουργίας του. Δείτε το βίντεο για το πως ξεκίνησε η ομάδα πατώντας εδώ.

Το Μουσείο φιλοξενεί κατά καιρούς διαφορετικές εκθέσεις και projects σχετικά με την διατροφή και την ελληνική γαστρονομία. Παράλληλα λειτουργεί και θεματικό εστιατόριο που τώρα το καλοκαίρι στεγάζεται στην υπέροχη αυλή του νεοκλασικού κτιρίου, ενώ το χειμώνα θα φιλοξενείται στον πρώτο όροφο.

greek_gastronomy_museum (30)

Από τις αρχές Ιουνίου βρίσκεται σε λειτουργία η πρώτη έκθεση του Μουσείου με τίτλο «Μοναστηριακή Διατροφή, παραδοσιακές πρακτικές – διαχρονικές αξίες». Στα μοναστήρια ξέρουν να μαγειρεύουν νόστιμα και με τα πιο ταπεινά υλικά, πάντα με επιμέλεια, αγάπη και διάθεση προσφοράς. Μια λιτή και υγιεινή κουζίνα που βασίζεται στα λαχανικά, τα χόρτα, τα όσπρια και τα θαλασσινά. Τα ψάρια αποτελούν κυρίαρχο φαγητό. Μαγειρεμένα με ποικίλους και ευφάνταστους τρόπους, που πάντα διατηρούν τις ρίζες τους στην παράδοση, αποτελούν εορταστικό φαγητό για τους μοναχούς. Ο οψοποιός (μάγειρος ) "μαγειρεύει" με προσευχή και ευλογία˙ σταυρώνει την κατσαρόλα πριν και μετά το μαγείρεμα, ραντίζει σταυροειδώς το φαγητό με λάδι, ανάβει τη φωτιά της κουζίνας με φλόγα από το καντήλι της Παναγίας και σε αυτό εναποθέτει τη νοστιμιά του φαγητού!

Το εστιατόριο λοιπόν για αυτή την περίοδο εμπνέεται από την έκθεση και μετατρέπει το γεύμα σε μια εμπειρική τελετουργία. Οργανώνονται γκρουπ/παρέες που ακολουθούν τον σεφ στην Βαρβάκειο αγορά, όπου ψωνίζουν φρέσκα ψάρια και μπαχαρικά και επιστρέφουν στο εστιατόριο για να μαγειρέψουν από κοινού τις νοστιμιές.Tip: Μη φοβάστε, για τους τεμπέληδες υπάρχει και η εναλλακτική να γευματίσουν απλά στο εστιατόριο!

greek_gastronomy_museum (6)Στη δεκαετία 1950-1960, όταν κορυφώθηκε η εσωτερική μετανάστευση και συγκεντρώθηκε ο αγροτικός πληθυσμός στα αστικά κέντρα, ο τρόπος ζωής άλλαξε και μαζί μ' αυτόν οι διατροφικές συνήθειες.  Τα μοναστήρια, διάσπαρτα στον ελληνικό χώρο, εξακολούθησαν να καλλιεργούν με τους παραδοσιακούς τρόπους και να παράγουν για τη συντήρηση της μοναστικής κοινότητας προϊόντα που εξαφανίστηκαν από την υπόλοιπη εξωμοναστηριακή κοινωνία. Έτσι συντήρησαν και διέσωσαν ποικιλίες σπόρων και φυτών που εξαφανίστηκαν αλλού και παρέμειναν εστίες διαφύλαξης της διαχρονικής γαστρονομικής κληρονομιάς μέσα από την γραπτή και βιωματική γνώση, παραδεδομένη με ευλάβεια από γενιά σε γενιά.

[gallery-369443] Για πληροφορίες  επισκεφθείτε το επίσημο site του Moυσείου Ελληνικής Γαστρονομίας: gastronomymuseum.gr ή την σελίδα τους στο facebook.com/MuseumofGreekGastronomyΚάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα.