UPDATE CITY BLOGGING

#CityBlogging: Στην οδό Μητροπόλεως αναβιώνει η παλιά Αθήνα


Αμαλία Κυπαρίσση

31 Μαρτίου 2017

serselafam.jpg

Η έκφραση προέρχεται από το μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Δουμά «Οι Μοϊκανοί των Παρισίων» του 1854. Η πρώτη εμφάνισή της στο μυθιστόρημα είναι η εξής: «Cherchez la femme, pardieu ! cherchez la femme!», ενώ επαναλαμβάνεται αρκετές φορές μέσα στο ίδιο έργο.

Εγώ πάλι αλλού τη βρήκα. Στην οδό Μητροπόλεως 46! Εδώ αναβιώνει η παλιά Αθήνα, η αστική πλευρά της Αθήνας. Σε αυτό το καφενείον όπως αυτοχαρακτηρίζεται το Σερσέ λα Φαμ κρύβεται και ένα μικρό γαλλικό μπιστρό. Αυτά τα παλιά με τα τραπέζια από πράσινο μάρμαρο, το μωσαϊκό στο πάτωμα, τους πολυελαίους, τις μικρές διακοσμητικές λεπτομέρειες όπως τα διάφορα φωτιστικά που κρέμονται αλλά και κάδρα με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει άπλετο το φως, ένα μεγάλο μπαρ και μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά, όπως τα φρέσκα τριαντάφυλλα στα βαζάκια επάνω σε κάθε τραπέζι. Η ταπετσαρία με τις φυλλωσιές θυμίζει κάτι από αρτ ντεκό, αυτή τη διακοσμητική τέχνη που ευδοκίμησε στα χρόνια του μεσοπολέμου. Καθώς ο λόγος για τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. θα σταθώ στο τσάι αλλά και στον ελληνικό καφέ που ψήνουν στη χόβολη με τον παραδοσιακό τρόπο. Και τα δύο σερβίρονται με λουκούμια από τη Σύρο.

Στον κατάλογο το μενού επιμελείται ο Αντρέας Λαγός ενώ στην κουζίνα εκτελεί ο Κωνσταντίνος Τζουβάρας. Και εδώ ο στόχος είναι η γευστική αναβίωση αλλοτινών χρόνων. Γι’ αυτό και στον κατάλογο συνυπάρχουν διαφορετικές γεύσεις που κάτι θυμίζουν από την κουζίνα της μαμάς ή της γιαγιάς: σουπιά μαγειρευτή με μελάνι (8 ευρώ), κεφτεδάκια με δυόσμο και σταφίδες (6,5 ευρώ), καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πετιμέζι (5,5 ευρώ), μαιντανοσαλάτα (3,8 ευρώ), τυροκροκέτες με κύμινο (5 ευρώ), χορτόπιτα και παστουρμαδόπιτα (4 & 6), αυγά μάτια με σουτζούκι (3,8) συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια (7), χοιρινή τηγανιά με μαραθόσπορο (5,5), σουτζουκάκια σχάρας με σάλτσα μαυροδάφνης (7,2).

Προσφέρουν πολλά ελληνικά αποστάγματα αλλά και φρέσκους φυσικούς χυμούς που συνδυάζουν φρούτα με αρωματικά όπως η κανέλα ή ο δυόσμος ακόμη και με σταφίδες. Με εντυπωσίασαν τα σπιτικά αναψυκτικά όπως μανταρινάδα, βυσσινάδα, κανελάδα…

Και στα γλυκά κυριαρχούν παραδοσιακές γεύσεις όπως τα γλυκά κουταλιού, ο σιμιγδαλένιος χαλβάς, το κωκ και η ινδοκαρυδόπιτα.

Εδώ μπορείς να ξεκινήσεις από το πρωί με καφέ και να καταλήξεις το βράδυ για παλαιωμένα τσίπουρα και μεζέδες.

Όπως κάθομαι στο μαρμάρινο τραπέζι και απολαμβάνω το τσάι μου με τα συριανά λουκούμια ο παριζιάνικος αέρας που έχει αυτό το μέρος μου φέρνει στο νου κάτι που είχε πει ένας μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ “Είμαστε υπεύθυνοι για αυτό που επιλέγουμε αλλά και γι’ αυτό που απορρίπτουμε”. Υπεύθυνα σας λέω ότι εάν έρθετε στο σερσε λα φαμ θα κάνετε μια καλή επιλογή! Εδώ στα αυτιά σας θα ηχήσουν και όμορφες μουσικές όπως αυτό το υπέροχο ντουέτο του Φράνκ Σινάτρα με την κόρη του Νάνσυ...”Say something stupid like I love you”, απολύτως εναρμονισμένο με τη ρομαντική διάθεση που αποπνέει το Σερσέ λα φαμ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα