UPDATE CITY BLOGGING

Όλα όσα είδαμε στην έκθεση "The World Of Banksy" στην Τεχνόπολη


Χριστίνα Γουδρούπη

1 Μαρτίου 2019

banksy-thumb-large1.jpg

O Banksy είναι με διαφορά ο διασημότερος street artist της εποχής μας, αν όχι και γενικότερα. Πρόκειται για έναν καλλιτέχνη που επισήμως έχει παραμείνει ανώνυμος για σχεδόν 30 χρόνια, αν και υπάρχουν αρκετές υποθέσεις γύρω από το πραγματικό όνομα και την ταυτότητά του.

Δεν ξέρουμε πολλά για τον άνθρωπο πίσω από τον Banksy, πέραν του ότι πιθανότατα κατάγεται από το Bristol, και είναι περίπου 45 ετών πλέον. Ξέρουμε όμως πάρα πολλά για την τέχνη του, καθώς ο Banksy εμφανίστηκε στις αρχές των '90s κι έγινε ιδιαίτερα γνωστός στις αρχές της δεκαετίας των '00s μέσα από τα προκλητικά stencils του.

Διαβάστε επίσης: O street artist Banksy αιχμαλωτίστηκε από τον φωτογραφικό φακό για δεύτερη φορά σε 20 χρόνια

Αν και εκτιμώ την streetart γενικώς, ο Banksy κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά μου από τα εφηβικά μου χρόνια. Όταν έμαθα ότι πραγματοποιείται στην Αθήνα η έκθεση The World Of Banksy, στην οποία τα έργα του με διαδραστικά στοιχεία, δεν μπορούσα παρά να πάω από την πρώτη μέρα της.

Στην είσοδο της έκθεσης φιγουράρει το απολύτως σαρκαστικό "If graffiti changed anything it would be illegal" (αν το γκραφίτι άλλαζε κάτι θα ήταν παράνομο), το οποίο προετοιμάζει τους επισκέπτες για τα κύματα σαρκασμού που πρόκειται να ακολουθήσουν.

Το πρώτο πράγμα που τραβάει την προσοχή του επισκέπτη, είναι το iconic πλέον "κορίτσι με το μπαλόνι", το οποίο καταλαμβάνει έναν ολόκληρο τοίχο. Μπροστά σε αυτόν υπάρχει τοποθετημένο ένα μπαλόνι καρδιά, με το οποίο μπορεί κανείς να φωτογραφηθεί. Πρόκειται για το έργο που απεικονίζεται και στον πίνακα που αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πώληση του σε δημοπρασία έναντι 1,4 εκατ. δολαρίων.

Η έκθεση περιλαμβάνει πολλά από τα έργα του Banksy, από τα παλαιότερα έως και τα πιο σύγχρονα, με τα οποία οι επισκέπτες μπορούν να συνδιαλλαγούν και να "παίξουν".

Όσο κανείς περιηγείται στην έκθεση, μπορεί να καταλάβει γιατί ο Banksy έχει καταφέρει να κάνει όλο τον κόσμο να μιλάει για αυτόν. Αιρετικός, βάνδαλος, κι ακτιβιστής, καταφέρνει να προσεγγίσει μια ευρεία θεματολογία, από την οποία ξεχωρίζει η έντονη κριτική του στον πόλεμο, τον καταναλωτισμό, την απληστία και τις φιγούρες εξουσίας. Ο Banksy υμνεί την αγάπη και την ειρήνη, με τον ίδιο καυστικό τρόπο με τον οποίο σατιρίζει την αστυνομία και τη βασιλική οικογένεια.

Στα stencils του παρελαύνουν παιδιά, αρουραίοι, στρατιώτες και πρόσωπα της επικαιρότητας, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έχει δημιουργήσει ολόκληρα installations, τα οποία μεταφέρονται αυτούσια και πωλούνται για εξωφρενικά ποσά. Ίσως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές στιγμές του ήταν όταν ζωγράφισε εννιά εικόνες πάνω στο τείχος του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη, ένα τείχος που οι Ισραηλινοί θεωρούν προστασία από την τρομοκρατία, και οι Παλαιστίνιοι ένα ρατσιστικό διαχωρισμό που θυμίζει απαρτχάιντ.

Το τείχος αυτό έχει αναπαραχθεί στην έκθεση της Τεχνόπολης μαζί με μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του Βanksy, όπως ο διαδηλωτής με το μπουκέτο και το κορίτσι με τα μπαλόνια.

Ως άνθρωπος που έχει πραγματικά μεγαλώσει θαυμάζοντας κι εκτιμώντας την ιδιοφυΐα του "enfant terrible" από το Bristol, ήταν μια πραγματικά υπέροχη εμπειρία για εμένα το να μπορώ να διαδράσω με την τέχνη του.

Ανεξαρτήτως της καυστικότητας ή της "δυσκολίας" που μπορεί να έχουν ορισμένα έργα, η street art είναι η πιο pop μορφή τέχνης που μπορεί κανείς να δει, αφού δημιουργείται κατεξοχήν για να είναι προσβάσιμη και προσιτή στο κοινό, και δε θα μπορούσε να ταιριάξει πουθενά καλύτερα από ό,τι στο urban περιβάλλον της Τεχνόπολης.

Δείτε επίσης: Tα καλύτερα memes για τον πίνακα του Banksy που αυτοκαταστρέφεται

*Όλα τα κέρδη της έκθεσης διατίθενται προς ενίσχυση του σπουδαίου έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ημερομηνίες: Από 27 Φεβρουαρίου μέχρι 26 Μαρτίου 2019

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα: 13:30 – 23:00
Τρίτη: 13:30 – 23:00
Τετάρτη: 13:30 – 23:00
Πέμπτη: 13:30 – 23:00
Παρασκευή: 13:30 – 23:00
Σάββατο: 10:00 – 23:00
Κυριακή: 10:00 – 23:00