Το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου επιστρέφει στην Αθήνα

The Jennettes
Τετάρτη 12 Ιούνιος 2019
conte_d_ete_1.jpg

Καλοκαίρι σημαίνει θερινός κινηματογράφος, και ειδικά για όσους βρίσκονται στην Αθήνα, μια ιδανική ευκαιρία είναι το Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, το οποίο επιστρέφει στους κήπους της Γαλλικής Σχολής Αθηνών. Το Φεστιβάλ άνοιξε στις 11 Ιουνίου με τις "Αμαρτωλές Σχέσεις" του François Truffaut, και πρόκειται να ακολουθήσουν άλλες τρεις προβολές κάτω από τον έναστρο Αθηναϊκό ουρανό. 

Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις προβολές, ενώ σε περίπτωση κακοκαιρίας οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου.

Πρόγραμμα Προβολών

27.06.2019, 21:30
Η ΚΡΥΦΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ του Luis Buñuel (1972)

Αυτή η προβολή, που οργανώνεται σε συνεργασία με το Athens Open-Air Film Festival, αναδεικνύει μια ταινία από τη «γαλλική » περίοδο του Luis Buñuel. Tα ζευγάρια Thévenot (Paul Frankeur και Delphine Seyrig) και Sénéchal (Jean-Pierre Cassel και Stéphane Audran), βρίσκονται σε ένα δείπνο το οποίο διαρκώς διακόπτεται. Για λόγους τόσο παράλογους όσο και αναπάντεχους, καθυστερούν το δείπνο και βρίσκουν την ευκαιρία ν α μπουν στον εξαιρετικά επικριτικό κόσμο της υψηλής κοινωνίας και του ιδιόρρυθμου σύμπαντος του Buñuel.

16.07.2019, 21:30
CONTE D’ÉTÉ του Éric Rohmer (1996)

Το φεστιβάλ συνεχίζει σε καλοκαιρινή νότα με την ταινία Conte d'été του Éric Rohmer, του οποίου η ποίηση έχει χαρακτηρίσει τον γαλλικό κινηματογράφο. Σε αυτό το ελαφρύ και αυθάδες έργο, ο ήρωας, ο Gaspard, ένας Παριζιάνος κατά την διάρκεια ενός ξεφαντώματος, συναντά μια, στη συνέχεια δύο, έπειτα τρεις τουρίστριες με τις οποίες περνάει ένα ρομαντικό καλοκαίρι.

04.09.2019, 21:30
«Madame de…» του Max Ophüls

Η τελευταία ταινία του 3ου Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου είναι ένα «κόσμημα» κινηματογραφικής τέχνης. Για να πληρώσει τα χρέη της η Madame de… πουλάει σε ένα χρυσοχόο, ένα ζευγάρι σκουλαρίκια που της είχε χαρίσει ο άντρας της στον οποίο λέει ότι τα έχασε. Ο άντρας της ενημερώνεται από τον χρυσοχόο, τα ξαναγοράζει και τα προσφέρει σε μια ερωμένη του που τα πουλάει κι αυτή με τη σειρά της. Ο Βαρόνος Donati τα αποκτά και ερωτευμένος με την Madame de… της τα προσφέρει ως απόδειξη της αγάπης του. Η διαδρομή αυτού το κοσμήματος έχει τελικά δραματικές συνέπειες. O Max Ophüls συμβουλεύοντας την Danielle Darrieux σχετικά με το ρόλο της της είχε πει «Με όπλα την ομορφιά σας, την γοητεία σας και την κομψότητά σας πρέπει να ενσαρκώσετε το απόλυτο κενό, την ανυπαρξία. Να μεταμορφωθείτε στην οθόνη σε σύμβολο κενοδοξίας και να συνεπάρετε τόσο τους θεατές ώστε να μένουν βαθιά συγκινημένοι και γοητευμένοι από αυτήν την εικόνα»

TRENDING ARTICLES