cover
photo credits: Δώρα Δημητρίου
CITY BLOGGING

Η Κυψέλη ξαναζεί: Η επιστροφή της ιστορικής γειτονιάς μέσα από 8 κορυφαία μαγαζιά


Η Κυψέλη επιστρέφει δυναμικά και ξανασυστήνεται. Όχι στους κατοίκους της που τη λατρεύουν σε κάθε συνθήκη, αλλά και σε όλους εμάς που την έχουμε στο μυαλό μας ως τη γειτονιά του κέντρου που δεν θα βρεις ποτέ να παρκάρεις (εντάξει, ψέμα δεν είναι), τα καλά μαγαζιά είναι λίγα και σίγουρα είναι από τις πιο κακόφημες.
Κλέλια Φατούρου

10 Δεκεμβρίου 2021

Στα δικά μου τα μάτια, η Κυψέλη είναι σαν την Κωνσταντινούπολη. Πολύβουη, πυκνοκατοικημένη, πολυπολιτισμική. Εγκαταλελειμμένα σπίτια πλάι στα αρχοντικά, καλά κρυμμένα μαγαζάκια και κουζίνες του κόσμου που συναντιούνται. Βιβλιοπωλεία, καφέ, μπιστρό, ανθοπωλεία και το μαγαζί με το καλύτερο banana bread που έχω φάει.

Ήρθε η ώρα να ανακαλύψουμε την αναγεννημένη Κυψέλη μέσα από καινούρια αλλά και παλιά μαγαζιά που σκορπίζονται στη γειτονιά, αλλά όχι σε μακρινή απόσταση το ένα από το άλλο. Η βόλτα ξεκίνησε από τη Φωκίωνος Νέγρη και το- σήμα κατατεθέν- άγαλμα του σκύλου που δεσπόζει επιβλητικό στο κέντρο της Κυψέλης.


morning sweetie-03.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Η πρώτη στάση ήταν στο καφέ για το οποίο μιλούν όλοι από τον Σεπτέμβριο, που άνοιξε. Με υποδέχθηκε ο Βασίλης, ο ιδιοκτήτης και μου εξήγησε τη φιλοσοφία του Morning Sweetie, ενώ απολάμβανα το carrot cake μου. «Εγώ και η σύντροφός μου ζούμε στην Κυψέλη από το 2004 και ξέρουμε πολύ καλά τη γειτονιά. Πριν το 2000, ήταν στη μόδα, οπότε πέρασε πολύς χρόνος μέχρι να επανέλθει. Αυτό που μας ενδιέφερε περισσότερο, εκτός από το κομμάτι του καφέ, ήταν το παρασκευαστήριο. Να έχουμε δικές μας προτάσεις, που να είναι διαφορετικές και ασυνήθιστες».

morning sweetie-24.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Η Ολίνα ξέρει καλά το κομμάτι της πώλησης και μόδας και έτσι συνδυάσαμε τις ιδιότητές μας. Το cheesecake και το pretzel έχουν φανατικό κοινό από την πρώτη μέρα. Το ίδιο και το carrot cake αλλά και τα βαζάκια με overnight βρώμη. Όσο για τον καφέ, έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον blend, το πρώτο στην αγορά από αφρικανικά single origins. Ένας συνδυασμός 3-4 δυνατών καφέδων. Ο σεφ Γιάννης Μπουροδήμος έχει δημιουργήσει ένα μενού που αλλάζει και θέλουμε να έχουμε φρέσκες και εποχιακές πρώτες ύλες. Είναι ζητούμενο για εμάς. Φεύγοντας, μπορείς να αγοράσεις κούπες, hoodies και διάφορα προιόντα από καλλιτέχνες».

morning sweetie-20.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Ζακύνθου 13, 08.00-19.00

adam&eve-01.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Άνοιξε τον Ιούλιο του 2020 και είναι ένα από τα βασικά hot spots της Κυψέλης. Ο πολυχώρος που περιλαμβάνει καφέ, λιχουδιές, έναν χώρο για shopping. Θα βρεις local brands, όπως τα Ode to Socks και Prigipo και μία έκθεση που αλλάζει. Η φιλοσοφία του μαγαζιού είναι ότι προωθεί την τέχνη και δίνει ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες.

adam&eve-08.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου
adam&eve-11.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

«Οι εκθέσεις δεν χρειάζεται να είναι εμπορικές. Στόχος μας είναι να αλλάζουμε. Επίσης, αν και δεν είμαστε χώρος για να έρθεις να δουλέψεις, μπορείς να το κάνεις. Ανοίξαμε όμως απέναντι έναν μικρό χώρο όπου, ναι, μπορείς να βρεις ησυχία», μου εξηγεί ένας εκ των ιδιοκτητών. Αφού έκανα μία βόλτα στην έκθεση Adam&Eve, έφαγα το banana bread που μου πρότεινε ο φίλος Έλιοτ (και ήταν σίγουρα το καλύτερο ου έχω φάει), αφράτα cookies και ένα matcha latte.

adam&eve-13.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Σποράδων 26, 8.00-21.00

CORTESE-03.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Κάνοντας μία βόλτα στον πεζόδρομο της Αγίας Ζώνης, κάνεις σίγουρα μία στάση στο μπιστρό της Κυψέλης. Το Μεθυσμένο Καράβι, ή Bateau Ivre σερβίρει πρωινό με το δικό του ψωμάκι και γραβιέρα. Εδώ θα βρεις φαγητό, ποτό, ζεστά κοκτέιλ, από τις 9 το πρωί και θα βρεις ένα μαγαζί το οποίο είναι 100% μπιστρό. Δοκίμασα το αλμυρό cheesecake, υπέροχο σεβίτσε και ήπια ένα μεσημεριανό cocktail, λίγο πριν συνεχίσω το tour μου στην Κυψέλη.

CORTESE-09.jpg
CORTESE-04.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Αγίας Ζώνης 8 

παπιγιον-22.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Το Papigion ξεκίνησε από αγάπη για τα φυτά και πώς γεμίζεις το σπίτι σου με αυτά. Φυτά που σώθηκαν από τον δρόμο ή από φίλους που έπρεπε να τα αφήσουν πίσω. Υπάρχουν τελικά μυστικά που κρατούν ζωντανά τα φυτά μας; Παίζει ρόλο αν μένεις στον 2ο όροφο ή στο ισόγειο; Όπως φαίνεται, ναι.

«Κάθε σπίτι έχεις τις δικές του δυνατότητες και φυσικά παίζει ρόλο ο όροφος που μένεις ή το πού θα το βάλεις. Αν είναι ένα σημείο που δεν σου αρέσει, δεν θα αρέσει και στο ίδιο. Μία νεκρή γωνία δεν θα ζωντανέψει ένα φυτό». μου απαντά ο ιδιοκτήτης όταν τον ρωτώ για τη σημασία της ψυχολογίας στα φυτά. «Όλα παίζουν ρόλο. Να το βλέπει ο ήλιος. Να το ποτίζεις σωστά». Τι σημαίνει σωστά;  «Αν έχει χλώριο, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά. Ένα καλό tip είναι να γεμίζεις το ποτιστήρι σου και να ρίχνεις το νερό την επόμενη μέρα, έτσι ώστε να εξατμιστούν τα στοιχεία του. Επίσης, καλό είναι να παίρνεις τον χρόνο σου και να μην βιάζεσαι. Να έχεις πρόγραμμα, να είναι στεγνό το χώμα και να λειτουργείτε μαζί στον χώρο. Να συνυπάρχεις με το φυτό».

παπιγιον-12.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Οι Αθηναίοι αγαπούν τα φυτά; «Ε ναι. Επιλέγουν σίγουρα αυτό που είναι στη μόδα. Η δράκαινα, η μονστέρα, το σπαθύφυλλο είναι αρκετά δημοφιλή. Ωστόσο υπάρχουν φυτά για αρχάριους και για εκείνους που ξέρουν καλά ότι χρειάζεται έξτρα λίπασμα ή ειδική τροφή».

παπιγιον-10.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Αγ. Ζώνης 13, 12.00-6.00, κλειστά τις Κυριακές 

lego-01.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Λατρεύεις τα Lego, τα Playmobil και το Μικρό μου Πόνυ; Το Replay Toys σε περιμένει για να εξερευνήσεις έναν μαγικό κόσμο με επαναχρησιμοποιημένα και καινούρια παιχνίδια. «Προσπαθούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού όσο μπορούμε. Το μαγαζί έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει με παγωτατζίδικο. Θα βρείς Lego, Playmobil, μικρό μου πόνυ που συνδέονται μεταξύ τους επειδή δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του '70 και η παραγωγή συνεχίζει μέχρι σήμερα. Είναι ένα challenge για να έρθει ο γονιός και να επιλέξει τα vintage κομμάτια αλλά να ξεκινήσει και το παιδί τη δική του συλλογή. Αν τα βαρεθεί, μπορεί να τα επιστρέψει και να πάρει κάτι άλλο».

lego-02.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Και αν θέλεις να ξυπνήσεις το δημιουργικό σου κομμάτι, εκεί έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις Lego με το κιλό και να φτιάξεις κάτι δικό σου από το μηδέν. Ό,τι πρέπει για παιδιά και μεγάλους. Όταν ρωτώ τον ιδιοκτήτη για τα στερεότυπα στα παιχνίδια, με βάση το φύλο, η απάντησή του είναι καθησυχαστική. «Ευτυχώς, οι γονείς είναι ανοιχτοί και επιτρέπουν στα αγόρια να πάρουν πόνι και στα κορίτσια αυτοκινητάκια. Αυτό που επίσης θέλουμε να πετύχουμε εδώ είναι να σπάσουμε το ταμπού των χρησιμοποιημένων παιχνιδιών και να μάθουμε στα παιδιά την έννοια της ανακύκλωσής τους». Φεύγω φορτωμένη με δώρα από τη Δημοτική Αγορά και αποφασισμένη να ξεκινήσω τη δική μου συλλογή.

lego-10.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Δημοτική Αγορά Κυψέλης, 8.00-20.00, κλειστά τις Κυριακές 

ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ-14.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Πάνω στη Φωκίωνος Νέγρη, δεσπόζει ένα υπέροχο βιβλιοπωλείο. Μέσα, σε περιμένει ο Μπενουά, ο Γάλλος ιδιοκτήτης που μένει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δηλώνει Κυψελιώτης. Ήθελε να φτιάξει ένα βιβλιοπωλείο για τη γειτονιά του αλλά και για τους Αθηναίους. Σύμφωνα με τον Μπενουά, τα βιβλία σου ανοίγουν παράθυρα και σε βοηθούν να ζεις πολλές ζωές μαζί. Για αυτό και θα βρεις ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία, αλλά κυρίως μία ζεστή ατμόσφαιρα για να ψάξεις με την ησυχίας σου. Με ρωτάει ποιο είναι το τελευταίο βιβλίο που διάβασα. «Εκεί που τραγουδάνε οι καραβίδες. Με συγκλόνισε. Είχα χρόνια να κλάψω με βιβλίο». Μου χαμογελά και συμφωνεί. 

ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ-08.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου
ΜΕΤΕΩΡΙΤΗΣ-20.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Φωκίωνος Νέγρη 68 

williewaw-08.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Είναι καφές; Είναι καντίνα; Είναι και τα δύο. Ο Αλέξης, η Αθανασία και η Ειρήνη έστησαν ένα στέκι για όσους αναζητούν εξαιρετικό καφέ, που είναι και το βασικό ζητούμενο για τους ίδιους. Φρέσκοι χυμοί, τσάι από To Tsai, μπύρες Strange Brew και κρασί που φτιάχνει μόνη της η Ιουλία Δρούβα, κάπου στον Πύργο. Γλυκά και αλμυρά και ένα χώρος με minimal αισθητική.

williewaw-12.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Βοήθησε σε αυτό και το Trabala Studio, από το οποίο προμηθεύεται τα κεραμεικά του. «Williwaw σημαίνει δυνατός άνεμος, βουνίσιος, που κατεβαίνει προς τη θάλασσα. Και εδώ είναι ένα σημείο που έχει βουνό από πάνω, από το οποίο μπορείς να διακρίνεις θάλασσα. 

williewaw-03.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Κέρκυρας 69, 07.00-20.00 

we need books-10.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Η πρώτη και μοναδική multilingual βιβλιοθήκη είναι ο θησαυρός με τον οποίο έκλεισα τη μέρα μου στην Κυψέλη. Παιδιά που πήγαν για να διαβάσουν τα μαθήματά τους μετά το σχολείο ή για να δανειστούν βιβλία, ενήλικες που μελετούσαν σε απόλυτη ησυχία και ένας πλούτος βιβλίων σε 35 γλώσσες. Μεταξύ αυτών, αραβικά και Φαρσί. Εκεί τα παιδιά βρίσκουν έναν χώρο για να διατηρούν την επαφή με τη μητρική τους γλώσσα ή που είναι bilingual. Γίνονται θεατρικές παραστάσεις, χριστουγεννιάτικα μπαζάρ, ενώ πρόσφατα η βιβλιοθήκη έγινε και δανειστική, έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι οικονομικά σε αυτή την προσπάθεια, διευρύνοντας ταυτόχρονα τους ορίζοντές μας σε άλλους πολιτισμούς και γλώσσες.

we need books-13.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου
we need books-04.jpg
photo credits: Δώρα Δημητρίου

Ευβοίας 7