UPDATE CITY BLOGGING

Booking Hill: Πήγαμε στο νέο βιβλιοκαφέ στη Δάφνη όπου 3 άνθρωποι έγιναν «ζωντανά βιβλία» και μας εξιστόρησαν τη ζωή τους


Έλενα Κρητικού

29 Απριλίου 2023

Booking Hill: Πήγαμε στο νέο βιβλιοκαφέ στη Δάφνη όπου 3 άνθρωποι έγιναν «ζωντανά βιβλία» και μας εξιστόρησαν τη ζωή τους
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη
Ένα βιβλιοκαφέ που όσοι το επισκέπτονται, κάνουν ησυχία γιατί είναι σαν να συνομιλείς με τον εαυτό σου

Το Booking Hill είναι ένα βιβλιοκαφέ, βγαλμένο από τις σελίδες του αγαπημένου σου μυθιστορήματος ή "αυτού που δεν έχει γραφτεί ακόμα", όπως με συμπληρώνει η ιδιοκτήτρια του και συγγραφέας, Αναστασία Κορινθίου Χατζηρήγα, η οποία το άνοιξε μαζί με τον γιο της, Αντώνη το περασμένο καλοκαίρι όταν έχασε τη δουλειά της. Θα το βρεις στη γειτονιά της Δάφνης, σε ένα ημιυπόγειο που ξεδιπλώνει μπροστά σου όσο προχωράς, έναν μαγικό κόσμο από εικόνες γεμάτες ανθρώπινη επαφή, ζωντάνια κι επικοινωνία.

Το εγχείρημα βρήκε από την αρχή, υποστηρικτές και τα άλλα δύο παιδιά της Αναστασίας, την Αγγελική και τη Ζινέτα ενώ στάθηκε αφορμή για να επανασυνδεθεί η ίδια με τον πρώην σύζυγό της μετά από κάποιες κατασκευές που έκανε στον χώρο. Η ποίηση, η τέχνη του καφέ και η παρασκευή κοκτέιλ είναι τα τρία πάθη των παιδιών της, τα οποία «παντρεύονται» με μοναδικό τρόπο, καθημερινά στον χώρο. Στην ομάδα έχουν προστεθεί από τότε μέχρι σήμερα, και κάποιοι οικογενειακοί φίλοι, απογειώνοντας το αποτέλεσμα.

Οι ιδιαίτερες δράσεις, οι βραδιές με σαξόφωνο και η ζωντανή βιβλιοθήκη

Ο χώρος έχει έντονες επιρροές από το Notting Hill γιατί, όπως μου λέει η Αναστασία, ήθελε να τον διαμορφώσει έτσι ώστε να μοιάζει με το βιβλιοπωλείο από την ταινία αλλά παράλληλα ήθελε σε αυτό το μέρος «να θριαμβεύει ο έρωτας». Μπαίνοντας στον ιδιαίτερο πολυχώρο βιβλίου, τα πάντα γίνονται αυτομάτως ατμοσφαιρικά με μια βαθιά αίσθηση ρομαντισμού.

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Το βλέμμα σου ως επισκέπτης, πέφτει πάνω στα ράφια με τα αμέτρητα βιβλία, στα τραπέζια με τις πολυθρόνες και τους αναπαυτικούς καναπέδες σαν να βρίσκεσαι στο σαλόνι του σπιτιού σου αφού πρόκειται για οικογενειακή επιχείρηση. Κάθε ημέρα στήνεται και κάτι πρωτότυπο αλλά το πιο εντυπωσιακό όλων είναι πως πρόκειται για το πρώτο βιβλιοκαφέ που φιλοξενεί τη ζωντανή βιβλιοθήκη, η οποία ξεκίνησε από τη Δανία. Οι άνθρωποι γίνονται βιβλία και σου αφηγούνται την ιστορία τους.

Μεταξύ άλλων, εκεί στήνονται διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων, θεατρικά αναλόγια, stand up comedy, βραδιές με σαξόφωνο (κι όχι μόνο). Τα πρωινά του Σαββατοκύριακου υπάρχουν δράσεις αφιερωμένες στα παιδιά (όπως αφηγήσεις παραμυθιών, ιδιαίτερες κατασκευές, μαθήματα ζαχαροπλαστικής κ.ά.), ενώ τις Κυριακές μπορείς να απολαύσεις ένα μοναδικό jazz live. Οι εκπλήξεις δεν σταματούν ποτέ και ό,τι διοργανώνεται, μοιράζεται στο κοινό με πολλή αγάπη, όπως η δράση που έγινε τα Χριστούγεννα. «Είχαμε πάρει 50 ολοκαίνουργα βιβλία που βάλαμε σε συσκευασίες δώρου. Φίλοι και πελάτες έγραψαν μηνύματα πάνω στα περιτυλίγματα και τα αφήσαμε σε παγκάκια, για να τα βρουν άστεγοι».

Το πιο εντυπωσιακό όλων είναι πως πρόκειται για το πρώτο βιβλιοκαφέ που φιλοξενεί τη ζωντανή βιβλιοθήκη

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Στο Booking Hill, που λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη, βιβλιοπωλείο, καφέ και bar, μπορείς να διαβάσεις αλλά και να αγοράσεις βιβλία κάθε είδους. Να βυθιστείς σε κόσμους που δεν έχεις βρεθεί ποτέ, πίνοντας ιδιαίτερους καφέδες, κάποια ξεχωριστή ποικιλία κρασιού ή cocktails που έχουν ονόματα συγγραφέων. Μπορείς παράλληλα να απολαύσεις διάφορα νόστιμα πιάτα, μέχρι κι ένα καλάθι του πικ νικ για brunch. Το πιο συναρπαστικό όμως είναι ότι κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν να κάτσουν απέναντί σου και να γίνουν «ανοιχτά βιβλία».

Το πρωτότυπο project, που έχει παρουσία σε περισσότερες από 85 χώρες, φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά στο Booking Hill τον Μάρτιο. Η δεύτερη δράση, που παρακολουθήσαμε από κοντά στις 24 Απριλίου, έγινε πριν λίγες μέρες και ήταν κάτι πολύ παραπάνω από μια πρωτοπρόσωπη αφήγηση. Ήταν μια εκ βαθέων εξομολόγηση που όλοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας.

«Στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη βλέπουμε, όλες και όλοι το ίδιο»

Στη δεύτερή συνάντηση, μεταξύ άλλων, καλεσμένος ήταν ο τυφλός δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση και πάνω στο τραπέζι του υπήρχε τυπωμένο, το πρώτο βιβλίο στη γραφή Braille των τυφλών ατόμων.

Jenny.Gr
Βαγγέλης Αυγουλάς/ Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

«Η ζωντανή βιβλιοθήκη λύνει ένα βασικό πρόβλημα σε εμάς: εγώ ας πούμε, γεννήθηκα τυφλός πριν από 35 χρόνια αλλά σαν εμένα είναι περίπου 30.000 άτομα με ολική τύφλωση στην Ελλάδα και με σοβαρά προβλήματα όρασης, ζουν περίπου 300.000 άτομα πανελλαδικά. Πώς θα διάβαζε λοιπόν, κάποιος φίλος/ η σας με πρόβλημα όρασης στην παρέα σας ένα βιβλίο; Δυστυχώς, θα μπορούσε μόνο να μυρίσει το άρωμα από τις σελίδες του», περιγράφει ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ, που αν κι έχει καναδική υπηκοότητα, επιλέγει να ζει στην Ελλάδα και να αντλεί δύναμη από ενέργειές σαν αυτές του Booking Hill. Όπως συμπληρώνει:

«Στη Ζωντανή Βιβλιοθήκη βλέπουμε, όλες και όλοι το ίδιο. Έχουμε πρόσβαση στην πληροφορία. Όλα ξεκινούν από την ισοτιμία. Φανταστείτε τον εαυτό σας να αγοράζει το οτιδήποτε από οπουδήποτε. Φανταστείτε ότι πηγαίνετε σε ένα σούπερ- μάρκετ και δεν βλέπετε. Πρώτον, πού θα βρείτε το προϊόν που ψάχνετε; Πώς θα καταλάβετε πόσο κάνει, πότε λήγει, τι γεύση έχει, τα λιπαρά του; Στα φάρμακα υπάρχει η ανάγλυφη γραφή των τυφλών. Ίσως έχετε αγγίξει τις τελίτσες αυτές, που αναφέρουν όμως, μόνο το όνομα του φαρμάκου και την ποσότητα. Τι γίνεται με τα συστατικά ή τις παρενέργειες;».

«Είμαστε σε έναν κόσμο που δεν επιλέξαμε την αναπηρία, που η αναπηρία μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή στη ζωή κάποιου από μια ασθένεια ή ένα ατύχημα. Και τότε καταλαβαίνουμε ότι είμαστε φτιαγμένοι να ζούμε σε έναν κόσμο για υγιή, αρτιμελή, γυμνασμένα σώματα. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα πλαίσιο καθημερινού αποκλεισμού»

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Μετά από αυτή την τόσο δυνατή εισαγωγή, είχαμε τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια της βραδιάς, να περιπλανηθούμε σε τρία τραπέζια και να διαλέξουμε έναν άνθρωπο-βιβλίο από τον τίτλο που ο ίδιος έχει εμπνευστεί και γράψει σε ένα λευκό χαρτί μπροστά του.

Τα «ζωντανά βιβλία» και οι ιστορίες τους

Σαν ένα ζωντανό audiobook, ο «άνθρωπος- βιβλίο» περιγράφει περίπου 30' κάποια χρονολογικά κεφάλαια της ζωής του, με σκέψεις, ιδέες και συναισθήματα που ομολογεί ίσως για πρώτη φορά. Αποκαλύπτει άγνωστα κομμάτια του με τα οποία, ως ακροατής είναι πολύ πιθανό να ταυτιστείς.

Ένας από αυτούς τους ανθρώπους εξομολογήθηκε στην Αναστασία, πως επέλεξε να αφηγηθεί τη ζωή του για έναν πολύ συγκεκριμένο και ουσιαστικό λόγο.

«Ένας "άνθρωπος- βιβλίο" αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά γιατί πίστεψε πως αν πει την αλήθειά του σε έναν απλό άνθρωπο, θα μπορέσει να λυτρωθεί. Στον ψυχολόγο για παράδειγμα, "κατασκευάζει" μια άλλη αλήθειά του, ζει σε ένα ψέμα γιατί δεν αντέχει ούτε ο ίδιος την πραγματικότητα»

Μια κοπέλα με διπολική διαταραχή αποφάσισε να μιλήσει για την ιστορία της για να βοηθήσει κάποιον που πιθανότατα αντιμετωπίζει κάτι παρόμοιο ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι τη διάγνωση.

Κάπως έτσι λοιπόν, βρέθηκα μπροστά από τρία «ζωντανά βιβλία» ενώ 37 βρίσκονται ήδη σε αναμονή. Βάσει τίτλου, έπρεπε να επιλέξω ποια ιστορία θα ακούσω: «Η αναγέννηση από τις στάχτες»- «Μια πράξη αγάπης κι ευθύνης»- «Ο Βετεράνος». Ήταν εκεί μπροστά στους ακροατές που τους είχαν επιλέξει, για να δώσουν έμπνευση και δύναμη, απλά λέγοντας την αλήθειά τους. Έσυρα την καρέκλα μου κοντά στη γυναίκα που ήταν έτοιμη να εξιστορήσει την αναγέννησή της.

«Η αναγέννηση από τις στάχτες»

Το βιβλίο της Σ. χωρίστηκε σε χρονολογικά κεφάλαια. Γεννημένη το 1966 στην Αθήνα, θυμάται πως μικρή έλεγε στους συμμαθητές της πως ο μπαμπάς της έλειπε σε ταξίδια, για να μη μάθουν ότι ήταν παιδί χωρισμένων γονιών. Η ενδοοικογενειακή βία εισέβαλε από νωρίς στη ζωή εκείνης και της μητέρας της και η πιο δύσκολη στιγμή συνέβη στα 21 της, όπου η μητέρα της έφυγε ξαφνικά από τη ζωή στα 52 της. Τότε ήταν που «ένιωσε ότι ένα κομμάτι της είχε πέσει μαζί της στον τάφο».

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Οι μάχες που έπρεπε να δώσει από εκείνη τη στιγμή κι έπειτα, ήταν πολύ περισσότερες. Μία από αυτές αφορούσε και την αύξηση βάρους, η οποία κάθε φορά συνδεόταν στενά με την ψυχική ταλαιπωρία όλων αυτών των χρόνων. Στήριγμά της σε όλο αυτόν τον αγώνα μέχρι σήμερα, είναι ο Σύριος σύζυγός της και οι δύο γιοι τους χωρίς να έχουν καμία βοήθεια από πουθενά. Μετά από ένα σοβαρό τροχαίο που την άφησε σχεδόν ανάπηρη από την αριστερή της πλευρά, η Σ. άρχισε να βλέπει τη ζωή αλλιώς και μια επαγγελματική πρόταση τή βοήθησε πολύ ώστε να αλλάξει κοσμοθεωρία.

Σταμάτησε να βλέπει τη ζωή μέσα από «κουτάκια» και άνοιξε τα φτερά της, κάνοντας σεμινάρια αυτογνωσίας και ψυχοθεραπείας. Η Σ. μέχρι σήμερα έχει αναγεννηθεί πολλές φορές μέσα από τις «στάχτες» της και όσο για τη σχέση με τον πατέρα της, μπορεί να «κοιτάζει» πια πιο μακριά από εκείνον σε μια προσπάθεια να τον συγχωρήσει, αποκλειστικά για τον εαυτό της και την ψυχική της υγεία.

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Όντας 15 ημέρες χειρουργημένη με γαστρικό μανίκι τη μέρα που μας μίλησε, αποφάσισε να μοιραστεί μαζί μας ποιοι ήταν οι λόγοι που την παρότρυναν να γίνει «ζωντανό βιβλίο» μπροστά μας:

«Αυτό που με έκανε να αφηγηθώ την ιστορία μου, είναι επειδή με βοηθά να νιώσω ότι δεν είμαι μόνη μου. Το μοίρασμα που βγαίνει από μέσα μου, με κάνει να ελευθερώνομαι. Κάτι από αυτά που είπα σήμερα, ίσως άγγιξε κάποιον εδώ. Ίσως δώσει δύναμη σε κάποιον που "συρρικνώνεται" αργά και δεν βλέπει φως»

«Μια πράξη αγάπης κι ευθύνης» και ο «Βετεράνος». Αυτές ήταν οι δύο επόμενες αφηγήσεις που μπορούσες να ακούσεις εκείνη τη βραδιά στο Booking Hill.

Το ζωντανό βιβλίο «Μια πράξη αγάπης κι ευθύνης» είχε ακουστεί και κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης αλλά το κοινό έκρινε πως είναι "best- seller" οπότε ζήτησαν από τον Ν. να επαναλάβει την ιστορία του. Πρόκειται για μια ιστορία, που η πλοκή της ξεκινάει από το δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών τον Νοέμβριο του 1969. Η υιοθεσία του Ν. έγινε κάπου μέσα στο 1972 από δύο γονείς που τον δίδαξαν τι σημαίνει πραγματική αγάπη. Μέχρι το 1983, που ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή από καρκίνο του προστάτη, «η ζωή του έμοιαζε με παραμύθι, κυρίως από συναισθηματικής και πνευματικής πλευράς». Μετά τον χαμό του, όλα άλλαξαν.

Jenny.Gr
Photo Credits: Τζίνα Σκανδάμη

Τα χρόνια πριν την αποκάλυψη του «μυστικού», ο Ν. ένιωθε πως η οικογένειά του, του έκρυβε κάτι σημαντικό γι' αυτό μονίμως αναζητούσε τη λύση του γρίφου μέχρι που η αλήθεια ξεδιπλώθηκε μπροστά του γύρω στην ηλικία των 40. Στα χρόνια που ακολούθησαν μετά την αποκάλυψη, ο ίδιος προσπάθησε να έρθει σε επαφή με τη βιολογική του μητέρα. Η προτροπή του μέσα από τη «ζωντανή» αφήγησή του, είναι πολύ ουσιαστική: «Μην κρατάτε μυστικά από τα παιδιά σας, γιατί αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθούν, και τότε θα είναι πιο δύσκολα για εκείνα».

«Ο Βετεράνος» είναι η τρίτη και τελευταία ιστορία που ακούστηκε εκείνη τη βραδιά, και θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από σενάριο ταινίας. Ο Γ. πέρα από αστυνομικός, ξεκίνησε να αφηγείται διάφορες φάσεις στη ζωή του, όπως για παράδειγμα την περίοδο που ήταν βατραχάνθρωπος. Από το 2000 μέχρι το 2002 πολέμησε στη Βοσνία, γύρισε παρασημοφορημένος και μετά ταξίδεψε για Ισραήλ. Ακολούθησε η Αμερική με πολλές εκπαιδεύσεις και με άλματα μεγάλων υψών πάνω από 25.000 πόδια με οξυγόνο και βαρύ εξοπλισμό.

Η ιστορία του όμως δεν τελειώνει στην επαγγελματική του αναζήτηση. Ξεκίνησε όταν ήταν μωρό, και συγκεκριμένα τη στιγμή που βρέθηκε σε έναν κάδο απορριμμάτων από τα χέρια της μητέρας του. Η συνέχεια δεν ήταν εύκολη παρόλο που άγνωστος που εντόπισε το βρέφος, το επέστρεψε στην οικογένειά του. Ο Γ. παρόλο που δεν έλαβε ποτέ αγάπη, επέλεξε να τη δίνει σε αγνώστους σε όλη του τη ζωή μέσα από «μυστικές» κινήσεις. Την εποχή του κορωνοϊού, μοίραζε κουλούρια σε άστεγους, οι οποίοι έλεγαν σε περαστικούς πως «ένας αστυνομικός με μούσια και αλεξίσφαιρο σε ένα λευκό περιπολικό, ερχόταν και μας έδινε φαγητό». Παράλληλα, έχει στηρίξει οικονομικά μονογονεϊκές οικογένειες ή ανήλικες μητέρες. «Έχει μεγαλώσει 7 μωρά», όπως λέει και είναι η πρώτη φορά που κάνει δημοσίως την αποκάλυψη. Τα παιδιά αυτά τώρα είναι ενήλικες και δεν γνωρίζουν την προσφορά του.

«Ο άνθρωπος όσο πιο νωρίς καταλαβαίνει γιατί είναι φτιαγμένος, τόσο περισσότερα πράγματα κάνει», λέει στο τέλος της αφήγησής του, συμπληρώνοντας: «είμαι προστάτης, είμαι φύλακας. Τη μητρική αγάπη, εγώ τη βρήκα αλλού: στο να βοηθάω».

Αυτό είναι το Booking Hill και οι ιστορίες του. Είναι ένας χώρος που έχει βιβλία, είτε ζωντανά είτε στα ράφια, και ακριβώς γι' αυτό πρέπει να έχει «φασαρία», όπως μου λέει η Αναστασία.

«Πρέπει να ακούγονται πολλές φωνές και να βγαίνουν πολλά συναισθήματα. Πρέπει να αλλάζουν οι εικόνες σαν τις σελίδες»

Όπως συνεχίζει: «Μπορεί να έρθεις εδώ το πρωί και να δεις παιδάκια να ζωγραφίζουν και να γελάνε, το απόγευμα να γίνεται μια παρουσίαση βιβλίου, το βράδυ να παίζει σαξόφωνο και μετά ροκ. Να δεις ένα ζευγάρι να φλερτάρει και κάποιο άλλο να χωρίζει. Έτσι δεν συμβαίνει και στα βιβλία;».

«Τα βιβλία δεν θέλουν αυστηρότητα και κανόνες. Τα πιο ωραία βιβλία δεν είναι αυτά που διαβάζεις καλοκαίρι και έχουν βραχεί λίγο οι σελίδες τους από τη θάλασσα και την άμμο; Τα ταλαιπωρημένα βιβλία είναι και τα πιο όμορφα, το ίδιο και οι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι»

Έτσι και αυτό το βιβλιοκαφέ, όπως λέει, «δεν φτιάχτηκε με τις τέλειες συνθήκες αλλά δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη. Και αυτή την αγάπη τη νιώθει ο κόσμος με το που το επισκέπτεται. «Την ώρα που φεύγουν, πολλοί πελάτες μας αγκαλιάζουν και μας φιλάνε», λέει στο τέλος η Αναστασία, και αυτό ίσως είναι το μεγαλύτερο στοίχημα της εποχής...