Ένα μουσείο αρχαιολογικού και λαογραφικού ενδιαφέροντος άνοιξε τις πόρτες του το 2013 στο Κερατσίνι και δεν είναι άλλο από το Μουσείο Λούλη, ένας χώρος που "μοσχομυρίζει" ψωμί και παράδοση.
Το θεματικό αυτό Μουσείο γύρω από την αλυσίδα "σιτάρι-αλεύρι-ψωμί" δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη απότην οικογένεια Λούλη και σκοπό έχει να μας ταξιδέψει στους μακρόβιους δρόμους του άρτου από την αρχαία Ελλάδα μέχρι σήμερα.
Η συλλογή αντικειμένων σχετικά με τον κύκλο «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί» ξεκίνησε από τον Νικόλαο Λούλη στις αρχές της δεκαετίας του '50. Με υπομονή, αγάπη και μεθοδικότητα, ο Νικόλαος Λούλης, αργότερα ο γιος του Κωνσταντίνος και ο εγγονός του Νικόλαος συγκέντρωναν αντικείμενα σχετικά με τη σπορά, τον θερισμό, τον αλωνισμό, την άλεση και το ζύμωμα όπως παλιά εργαλεία, μυλόπετρες, χειρόμυλους, παλαιά μηχανήματα των μύλων της οικογένειας, φόρμες ζύμης κ.α.
Η ανάγκη να συγκεντρωθούν όλα αυτά τα αντικείμενα σε έναν χώρο και να αναδειχθούν οδήγησε στο όραμα ενός μουσείου. Έτσι, στις αρχές του χρόνου άρχισε να υλοποιείται η ιδέα δημιουργίας αυτού του θεματικού μουσείου η οποία και πραγματοποιήθηκε στις νέες εγκαταστάσεις της βιομηχανικής μονάδας των Μύλων Λούλη στο Κερατσίνι.
Με βαθιά πίστη και με ευλαβική προσέγγιση στην αρχαιότερη και σημαντικότερη τροφή του ανθρώπου “το ψωμί”, φρόντισαν να δημιουργήσουν αυτό το μουσείο με κύριο σκοπό την ανάδειξη της διατροφικής αξίας του ψωμιού και τη διαφύλαξη των παραδόσεων και των εθίμων της Ελλάδας που συνδέονται άρρηκτα με αυτό.
Ανακοινώθηκε μάλιστα, πως ο επικεφαλής πλέον των Μύλων Λούλη Α.Ε., Νικόλαος Λούλης, αναλαμβάνει με δικά του έξοδα την αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας με συνδετικό νήμα την καταγωγή της οικογένειας από την Αετορράχη Κατσανοχωρίων.