UPDATE #NOW

Οι πολυσύχναστες παραλίες μέσα από τα μάτια του Massimo Vitali


1 Αυγούστου 2015

860671_p17jq5794u11a31el219ao1lbd1vnd31.jpg

Ο Ιταλός φωτογράφος Massimo Vitali είναι ο καλλιτέχνης εκείνος που μέσω της φωτογραφίας παράγει τέχνη συνδυασμένη με υποδόριο κοινωνικό σχολιασμό. Οι πολυσύχναστες παραλίες στις οποίες συρρέει μαζικά ο κόσμος έγιναν αντικείμενο μελέτης του. "Όταν ξεκίνησα πριν από 20 χρόνια, κανείς δεν φωτογράφιζε παραλίες", δήλωσε.

Μετά από μια "ευεργετική" κλοπή του εξοπλισμού του στο Μιλάνο το 1994, αναγκάστηκε να φωτογραφίζει με μια ογκώδη μηχανή και με συγκεκριμένο αναγκαστικά τρόπο. Αυτή η στιγμή ήταν που διαμόρφωσε την τεχνική του και του έδωσε τη δυνατότητα να προσδιορίσει το στίγμα που έμελλε να αφήσει στην φωτογραφική του συνέχεια.

Οι μορφές του Vitali είναι σαν χρωματιστές κουκίδες σε pale καμβά και θα μπορούσαν με μια φευγαλέα ματιά να εννοηθούν ως ζωγραφικοί πίνακες. "Έχω βέβαια επηρεαστεί πολύ από τον Andrea Gursky, που και εκείνος βλέπει τους ανθρώπους σαν κηλίδες, απλά μικροσκοπικά στίγματα. Έχει ακόμα επηρεάσει την αντίληψή μου γύρω από την απόσταση μεταξύ μηχανής και θέματος. Αποκτάς έτσι την ικανότητα να βλέπεις τον κόσμο με πιο καθολικό τρόπο. Παρόλα αυτά εγώ διατηρώ με τα θέματά μου μια πιο "ιταλική", πιο κοινωνική και πιο στοργική σχέση".

"Πήγα σε αυτά τα μέρη του μαζικού τουρισμού", λέει ο ίδιος, "γιατί τότε, μόλις είχε εκλεγεί ο Μπερλουσκόνι και ήμουν περίεργος να δω όλο αυτό τον κόσμο, τις ορδές που τον είχαν ψηφίσει. Οι παραλίες είναι ένας κοινός τόπος, συναντάς το καλύτερο, το χειρότερο, το μπανάλ, όλες τις συγχωνεύσεις που μπορεί κανείς να φανταστεί. Στην παραλία Ιταλοί αντιπροσωπεύουν παραδόξως την αθώα γυμνότητα, μια συμφιλίωση με τη φύση, μαζί με την αξιολύπητη ηδονισμό. Είχα μια βαθιά Περιέργεια για τους ανθρώπους, το ποιοί είναι και τι σκέφτονται".

[gallery-468371]