UPDATE #NOW

Αlexander McQueen - Ιsabella Blow: Μία σχέση δραματική γεννημένη μέσα σε ταφτάδες και illustration σελίδες


ΚΑΤΕΡΙΝΑ-ΝΑΡΓΚΙΣ ΑΤΖΑΣ

6 Σεπτεμβρίου 2016

blow.jpg

Ένας από τους μεγαλύτερους σχεδιαστές μόδας ο Αlexander Mcqueen μας απασχόλησε έντονα όχι μόνο για το ξεκίνημα της καριέρας του, το τέλος της ζωής του, αλλά και για την δραματική σχέση με την μούσα του Ιsabella Blow.

Με αφορμή την κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης νέας ταινίας με τίτλο «The Ripper» (ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί το πότε θα τη δούμε - αλλά τα νέα είναι ευχάριστα, δηλαδή...σύντομα), που εξιστορεί την ταραχώδη σχέση φιλίας μεταξύ του διάσημου σχεδιαστή και της εκκεντρικής fashion editor Ιsabella Blow, θα θυμηθούμε την σύνδεση αυτών των δύο εκκεντρικών προσωπικοτήτων. Μία σύνδεση, πιο δυνατή και από σχέση.

Ο Αlexander Mcqueen ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα και από μικρή ηλικία η αγάπη του για την μόδα ήταν εμφανής καθώς ξεκίνησε σχεδιάζοντας φορέματα για τις αδερφές του και συνέχισε κατακτώντας όχι μόνο τέσσερα συνεχόμενα βραβεία, ως ο καλύτερος Βρετανός σχεδιαστής μόδας, αλλά και τον σεβασμό όλων των ανθρώπων της δύσκολης αυτής βιομηχανίας. To 1992, η Αγγλίδα fashion editor Ιsabella Blow με αριστοκρατική καταγωγή, εντόπισε τον Αlexander Mcqueen στο πανεπιστήμιο μόδας Central Saint Martin και γρήγορα ανακάλυψε το ταλέντο του, αφού για αρχή αγόρασε όλη την συλλογή που είχε σχεδιάσει ο ίδιος για την αποφοίτηση του.

Μέσα σε λίγα χρόνια, ο Mcqueen θα γίνει ζωντανός θρύλος και διάσημος για τα καινοτόμα σχέδια του και την θεατρικότητά του στις παρουσιάσεις των συλλογών του. Η σχέση του με την Ιsabella Blow από επαγγελματική εξελίχθηκε σε φιλία, η οποία πέρασε από διάφορες διακυμάνσεις και ράγισε (λένε) όταν ο Mcqueen πούλησε το brand του στην Gucci και δεν συμπεριέλαβε στην διαδικασία της συμφωνίας την ίδια. Από τότε υπήρξαν διάφορες επικές διαμάχες μεταξύ τους με λίγες στιγμές συμφιλίωσης.

Το τέλος της Ιsabella Blow ήταν το ίδιο τραγικό όπως και του σχεδιαστή μόδας, αφού η ίδια αυτοκτόνησε το 2007. Ο Mcqueen προς τιμήν της, αφιέρωσε όλη την συλλογή που είχε σχεδιάσει το 2008 και δήλωσε τότε στο περιοδικό W ότι έμαθε πολλά για τον εαυτό του μέσα από τον θάνατό της, την αξία της ζωής και ότι όλη η στάση εναντίον της ήταν σαν εναντίωση στο κατεστημένο. Ανέφερε επίσης, ότι αγαπούσε την μόδα όπως και η Blow αλλά ήταν σε περίοδο άρνησης. Μία ανατριχιαστική αποκάλυψη κατά την διάρκεια της συνέντευξη του, ήταν η εμφάνιση του φαντάσματος της Blow στο όνειρο του μία μέρα πριν την συνέντευξη.

Άνθρωποι του προσωπικού κύκλου του σχεδιαστή, αναφέρουν ότι ο Αlexander Mcqueen ήταν πολύ ευαίσθητος και κλεινόταν αρκετές φορές στον εαυτό του. Το 2010, ο διάσημος μόδιστρος βρέθηκε νεκρός από την οικονόμο στο σπίτι του αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα γύρω από τον θάνατό του.

Η ταινία «The Ripper», καταγράφει πέρα από την ζωή του θρυλικού Mcqueen και την σχέση του φιλικού ζευγαριού (Mcqueen - Blow), την συνεργασία τους και την απόδειξη ότι είναι οι Mavericks στη βιομηχανία της μόδας και συνεχίζουν να είναι γνωστοί για την εκκεντρικότητα του στιλ τους. Ακόμη δεν υπάρχει καμία πρόταση σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το σενάριο έχει γραφτεί από την Gesha-Marie Bland και η παραγωγή της ταινίας ανήκει στην Maven Pictures. Στο παρελθόν έχει γίνει ξανά μια εκτενή αναφορά στην ζωή του ταλαντούχου σχεδιαστή μόδας μέσω ενός βιογραφικού ντοκιμαντέρ του BBC και τώρα έρχεται άλλη μια ταινία που θα μας εντυπωσιάσει περιέχοντας πολλές λεπτομέρειες τις ταραχώδης ζωής του.

Αναμφισβήτητα ο σχεδιαστής μόδας Αlexander Mcqueen θα μείνει για πολύ καιρό στο μυαλό και στην καρδιά μας για την εκλεπτυσμένη αισθητική, την θεατρικότητα στην παρουσίαση των συλλογών, το αστείρευτο ταλέντο και την αγάπη του για το παράξενο!

[gallery-684814]