UPDATE #NOW

Γιατί οι New York Times επέλεξαν την Αθήνα στους top προορισμούς του 2017;


Χριστίνα Κατσαντώνη

13 Ιανουαρίου 2017

niarxos.jpg

Πρόσφατα οι New York Times επέλεξαν την ελληνική πρωτεύουσα κι όχι κάποιο νησί ή άλλη γραφική τοποθεσία της χώρας μεταξύ των 52 προορισμών από όλο τον κόσμο (και των 15 από την Ευρώπη) που προτείνουν στους αναγνώστες τους να επισκεφθούν μέσα στη χρονιά. 'Οχι η αιτία δεν βρίσκεται στη φυσική ομορφιά του τοπίου, ούτε στο παρελθόν, στην αρχαία ιστορία, αλλά σε ανθρώπων έργα στη σημερινή εποχή της κρίσης. Ο λόγος της επιλογής μιας πρωτεύουσας που βιώνει τα δυσβάσταχτα βάρη μιας ατελείωτης οικονομικής κρίσης -την οποία φυσικά η εφημερίδα δεν παραλείπει να επισημάνει- είναι η τέχνη, που μετατρέπει τη μιζέρια της κρίσης σε δημιουργία.

Η αναφορά του δημοσιεύματος στην Αθήνα έχει τίτλο “Η μετά την κρίση έκρηξη τέχνης σε μια αρχαία πρωτεύουσα”, ενώ στη σχετική φωτογραφία απεικονίζεται το εντυπωσιακό Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με την επισήμανση ότι σχεδιάστηκε από τον αγαπημένο στην εφημερίδα αρχιτέκτονα, Renzo Piano.

“Η κρίση δεν έχει μετριάσει την ακμή της καλλιτεχνικής σκηνής της Αθήνας” σχολιάζουν οι ΝΥΤ, κάνοντας αναφορά σε μια πληθώρα νέων γκαλερί, συλλογικών πρωτοβουλιών και μη κερδοσκοπικών οργανισμών που στηρίζουν την ανάπτυξη της τέχνης.

Χαρακτηριστικά αναφέρουν το Radio Athènes (ινστιτούτο σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας και καλλιτεχνικής συνάντησης που προσπαθεί να εισάγει ένα νέο πολιτιστικό μοντέλο), το Δίκτυο Νομαδικής Αρχιτεκτονικής, το ανακαινισμένο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης που άνοιξε σε ένα πρώην ζυθοποιείο και βέβαια το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ένα ζωντανό οργανισμό καλλιτεχνικών και άλλων δραστηριοτήτων, που γίνεται πόλος έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Ακόμα ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν την Αθήνα στην 28η θέση της λίστας των αγαπημένων παγκόσμιων προορισμών των NYT (και στην 9η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών προορισμών) είναι το κορυφαίο εικαστικό γεγονός της σεζόν, η διεθνής εικαστική διοργάνωση documenta14, που για πρώτη φορά η Αθήνα θα φιλοξενήσει εξ ημισείας με το Κάσελ της Γερμανίας (8/4-16/7).

Πρόκειται για μια υψηλών προδιαγραφών εικαστική συνάντηση που γίνεται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ. Φέτος, κατ’ εξαίρεση, θα διοργανωθεί και στην Αθήνα, έχοντας ως θεματικό άξονα την πρόσφατη ελληνική ιστορία, αρχής γενομένης από την επταετή δικτατορία.

Η τέχνη ανθεί σε πείσμα της οικονομικής κρίσης. Κι η επιλογή της Αθήνας από την αμερικανική εφημερίδα για λόγους καθαρά πολιτιστικούς, πέρα από κολακευτική είναι και ουσιαστική. Γιατί επιβεβαιώνει πως το 2017 μπορεί να είναι μια πολύ καλή χρονιά για το όραμα της μετατροπής της πρωτεύουσας σε ένα κέντρο πολιτισμού του ευρωπαϊκού Νότου, ικανό να προσελκύσει τουρίστες από όλο τον κόσμο, όχι μόνο για την αρχαία ιστορία του, αλλά για την τωρινή, τη σύγχρονη, τη ζωντανή καλλιτεχνική ανησυχία και δημιουργία του.