UPDATE #NOW

Τι είναι το pussyhat και γιατί εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο έπιασαν τις βελόνες και τα βελονάκια


9 Φεβρουαρίου 2017

time-photo-illustration-photograph-by-danielle-amy-staif-for-time.jpg

 What’s Up, Pussyhat?

Τόσο μεγάλη ήταν η δύναμη του περίφημου «pussyhat», το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως ανάμεσα στα 3,2 εκατομμύρια άτομα που συγκρότησαν ενδεχομένως τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία των ΗΠΑ με μανιφέστο κάτι απλό: «Το σώμα μιας γυναίκας ανήκει μόνο στην ίδια. Τιμούμε αυτή την αλήθεια και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας». Συμμετείχαν σαφέστατα γυναίκες στην πλειονότητά τους, αλλά και όλοι όσοι ή όσες νιώθουν γυναίκες, στηρίζουν την ίση μεταχείριση των γυναικών, αλλά άνδρες που διεκδικούν το δικαίωμα στη θηλυκότητα τους.

Για έμβλημά τους επέλεξαν ένα λογοπαίγνιο που εκμεταλλεύεται την αμφίσημη ερμηνεία της λέξης pussy (γάτα και αιδοίο), αλλά και την περίφημη στρατηγική “φλερτ” («grab them by the pussy») του Τραμπ που διέρρευσε προεκλογικά. Εστίασαν στο πλέξιμο, αλλά και στο βελονάκι και στο ράψιμο (κυκλοφορούν πολλές βερσιόν των pussyhats) προκειμένου να καταστήσουν αυτές τις παραδοσιακά «γυναικείες» χειροτεχνίες –προϊόντα ιδιαίτερης φροντίδας και μιας τεχνικής που έχει περάσει από γυναίκα σε γυναίκα και από γενιά σε γενιά– ανάχωμα και μέσο ανατροπής στον σεξιστικό κόσμο του Τραμπ και των ομοίων του. Προτίμησαν το ροζ και τις αποχρώσεις του γιατί πέρα από το ότι είναι “κοριτσίστικο”, το χρώμα αυτό θεωρείται παραδοσιακά συνώνυμο «της στοργής, της συμπόνοιας, της αγάπης, συνδέεται δηλαδή με όλες τις ποιότητες που παραγνωρίζονται ως δείγματα αδυναμίας ενώ στην ουσία εκφράζουν δύναμη», διατείνονται στο μανιφέστο τους τα κορίτσια του Pussyhat Project

Πόσο φτηνιάρικο και παρωχημένο έμοιαζε πλέον το συνθετικό κόκκινο MAGA καπέλο του Τραμπ...

 

coverstory-swartz.jpg

Η Abigail Gray Swartz έστειλε χωρίς προσδοκίες στο New Yorker τη δική της εκδοχή της Ρόζι, συμβόλου του Β’ΠΠ και αμέσως έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον art director του περιοδικού.

 

Η χαριστική βολή που έγειρε τη ζυγαριά των εντυπώσεων προς την πλευρά των χειροποίητων ροζ σκουφιών, ήταν η αποκάλυψη ότι τα καπέλα με το σύνθημα «Make America Great Again» ανέγραφαν στις ετικέτες τους ότι ήταν made in China, Vietnnam ή Bangladesh. Άλλος ένας στόχος είχε επιτευχθεί, έστω χωρίς να είναι ο πρωταρχικός: οι χιλιάδες συμμετέχουσες και συμμετέχοντες με τα ροζ σκουφιά δεν μετέφεραν απλώς το μήνυμα ότι στέκονται ενωμένοι απέναντι στον Τραμπ, αλλά ξεσκέπασαν και την υποκρισία του.

Πώς ξεκίνησαν όλα: Η γιαγιά από τη Χαβάη και το μαγαζάκι με τις βελόνες

Όλα ξεκίνησαν από μια 29χρονη σεναριογράφο με σπουδές Ιστορίας της Τέχνης. Η Krista Suh σύχναζε στο Little Knittery ένα κατάστημα με είδη πλεκτικής στο Λος Άντζελες καθώς με την 38χρονη φίλη της, Jayna Zweiman, ήθελαν να μάθουν να πλέκουν. Η Krista είχε στηρίξει ενεργά τη Χίλαρι Κλίντον, και ήταν από τις πρώτες που δήλωσαν ότι θα ταξιδέψουν ως την Ουάσινγκτον για να συμμετάσχουν στο Women’s March". H «Πορεία των Γυναικών» με τη σειρά της ήταν μια ιδέα μιας γιαγιάς από τη Χαβάη η οποία με μια απλή ανάρτησή της στο Facebook κινητοποίησε δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στον κόσμο να βγουν στον δρόμο.

 

pussy-3.jpg

Η Jayna Zweiman και η Krista Suh έξω από το Little Knittery στο Άντζελες. [Breelyn Burns/Little Knitters]

 

Προτού ταξιδέψει στην ανατολική ακτή και τις χαμηλές θερμοκρασίες της, η Krista σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το κρύο με έναν τρόπο που θα έστελνε κι ένα μήνυμα. Σίγουρα κάτι σε πλεκτό, αλλά τι ακριβώς; H Krista και η Jayna αποφάσισαν να συνεργαστούν με την ιδιοκτήτρια του Little Knittery, την Kat Coyle, για να καταλήξουν στις λεπτομέρειες που θα καθιστούσαν την ιδέα τους μια «συλλογική δήλωση προθέσεων μέσα από ένα έντονο οπτικό ερέθισμα». Η ιδέα του πλεκτού σκουφιού σε έντονο ροζ με τα αυτάκια γάτας είχε μόλις γεννηθεί.

Την Ημέρα των Ευχαριστιών οι DIY επαναστάτριες αποφάσισαν να το διαδώσουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Προώθησαν το μανιφέστο τους μαζί με οδηγίες παρακινώντας τις απανταχού γυναίκες να πλέξουν, να κάνουν βελονάκι ή έστω να ράψουν ένα pussyhat για να το φορέσουν στην πορεία στην Ουάσινγκτον ή στην πόλη τους.

Προέτρεψαν όσες δεν μπορούσαν να ταξιδέψουν να φτιάξουν ένα σκουφί, να γράψουν σε ένα καρτελάκι τα στοιχεία τους, και να το στείλουν σε μια άλλη γυναίκα ενθαρρύνοντας έτσι τον δεσμό ανθρώπων αγνώστων μεταξύ τους, αλλά ενωμένων σε έναν κοινό σκοπό υπέρ της γυναικείας αξιοπρέπειας.

Οι βελόνες πήραν φωτιά σε Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστραλία και Καναδά και οι γυναίκες άρχισαν να ποστάρουν φωτογραφίες στο instagram υπό το hashtag #pussyhat.Τα σκουφιά με τα αυτιά γάτας εμφανίστηκαν και σε πόλεις με ήπιο κλίμα όπως το Όστιν και η Νέα Ορλεάνη. Δύο μέρες πριν πραγματοποιηθούν οι περισσότερες από 600 πορείες στις ΗΠΑ και το εξωτερικό εκατοντάδες χιλιάδες pussyhats ήταν έτοιμα να φορεθούν.

 

time_photo_illustration_photograph_by_danielle_amy_staif_for_time_.jpg

To εξώφυλλο του TIME. [Photograph by Danielle Amy Staif for TIME]

 

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε περισσότερα και να βείτε οδηγίες και πατρόν για να φτιάξετε το δικό σας pussyhat στο insidestory.gr *

*Το inside story είναι μια προσπάθεια μιας μεγάλης ομάδας αξιόλογων δημοσιογράφων να χτίσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τον αναγνώστη. Είναι ανεξάρτητο δημοσιογραφικό σάιτ, που βασίζεται στην έρευνα και την τεκμηρίωση. Τα έσοδα του σάιτ προέρχονται αποκλειστικά από τις συνδρομές των αναγνωστών. Κάθε συνδρομητής διαβάζει δύο καινούργια άρθρα ερευνητικής δημοσιογραφίας καθημερινά και αποκτά πρόσβαση στο αρχείο τους που μετρά ήδη πάνω από 100 ιστορίες! Για να τους γνωρίσετε καλύτερα και να μοιραστείτε μαζί τους την άποψη σας για την προσπάθεια που κάνουν, επισκεφτείτε τους εδώhttp://insidestory.gr/