UPDATE #NOW

Λάνθιμος: «Είμαι υπερήφανος που προκαλώ αντιδράσεις»


2 Νοεμβρίου 2017

lanthimos.jpg

Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στον πρόλογό του, ο δημοσιογράφος Ολιβιέ Ντελκρουά δίνει ένα σύντομο προφίλ του «πολλά υποσχόμενου» σκηνοθέτη, με αναφορές στις προηγούμενες ταινίες του: «Κυνόδοντας», «Αλπεις», ο «Αστακός» και στα βραβεία που έχει ήδη κερδίσει. Για το τελευταίο του δημιούργημα το «The Killing of a Sacred Deer» στο οποίο πρωταγωνιστούν η Νικόλ Κίντμαν και ο Κόλιν Φάρελ, ο Λάνθιμος τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου μαζί με τον Ευθύμη Φιλίππου.

Στο ερώτημα τι τον οδήγησε να ασχοληθεί στην ταινία του με ένα τόσο λεπτό θέμα, ενός πατέρα που έφθασε στην κρίσιμη επιλογή της θυσίας, ο Λάνθιμος εξήγησε:

«Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια πολύπλοκη δυναμική, τοποθετώντας ένα νεαρό άνδρα να ανακαλύπτει ξαφνικά ότι έχει το δικαίωμα ζωής και θανάτου στα παιδιά των άλλων, μπροστά σε έναν μορφωμένο, ισχυρό και ευτυχισμένο πατέρα. Επειτα, είχα μια δεύτερη ιδέα σχετικά με την ασάφεια που περιστρέφεται γύρω από τη δικαιοσύνη και την αδικία που εφαρμόζεται στο ιατρικό επάγγελμα: Τι είναι αυτό που μας σπρώχνει να εμπιστευόμαστε τη ζωή μας στα χέρια των χειρουργών ή γενικότερα γιατρών γιαναμας σώσουν, οι οποίοι μερικές φορές νομίζουν και οι ίδιοι ότι είναι θεοί ενώ πολύ εύκολα μπορούν να κάνουν σφάλματα». Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου εδώ