Βεβαίως και υπάρχουν και αυτοί που έχουν μιλήσει με τα χειρότερα λόγια και έχουν κάνει πικρές δηλώσεις γι αυτό το μέσο - και η αλήθεια είναι πως δεν τους αδικούμε. Ο John Lennon είχε πει πως "αν ο καθένας μας απαιτούσε να υπάρχει ειρήνη, αντί να απαιτεί μία ακόμα τηλεόραση, τότε θα είχαμε ειρήνη", ενώ ο διάσημος stand up κωμικός Bill Hicks είχε αστειευτεί λέγοντας πως "το να βλέπει κανείς τηλεόραση είναι σα να βάφει με μαύρη μπογιά το τρίτο του μάτι". Ναι, όρθα καταλάβατε, αυτό που ίσως να ήθελαν να υπονοήσουν με τα λεγόμενά τους οι δύο κύριοι είναι πως η τηλεόραση κάνει κακό στην υγεία και συγκεκριμένα στην πνευματική (αλλά και στη σωματική). Ουκ ολίγες φορές, άλλωστε, έχουν δημοσιοποιηθεί διάφορες επιστημονικές μελέτες που το αποδεικνύουν αυτό και μάλιστα τονίζουν πως η κατάχρηση αυτού του μέσου μπορεί από το να προκαλέσει από διαβήτη και παχυσαρκία μέχρι και διαταραχή ελλειματικής προσοχής, για να μην σας πούμε ότι μπορεί να κάνει ακόμα και ζευγάρια να χωρίσουν.
Εμείς όμως επιλέγουμε να βλέπουμε την ευχάριστη πλευρά των πραγμάτων. Ας μη ξεχνάμε πως η τηλεόραση είναι ένα μέσο ψυχαγωγίας και διασκεδάσης, οπότε μέσα από αυτό εδώ το άρθρο θα θυμήθουμε σειρές που έκαναν ολόκληρη την Ελλάδα να γελάσει, να συγκινηθεί, να αδειάσει τους δρόμους, να κάνει τα νούμερα της τηλεθέασης να γίνουν κόκκινα (με την καλή έννοια πάντα).
Το Λούνα Παρκ (1974)
Η Λάμψη κράτησε 14 ολόκληρα χρόνια, ωστόσο μέχρι να σπάσει αυτό το ρεκόρ, το μακροβιότερο τηλεοπτικό σίριαλ ήταν το Λούνα Πάρκ του Δαλιανίδη, που παιζόταν στην ΕΡΤ από το 1974 μέχρι το 1981. Από εκεί πέρασαν πολλοί ηθοποιοί και τραγουδιστές, ενώ είχε μία ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα: ήταν σίριαλ, μουσικό σόου και τηλεπαιχνίδι.
Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1975)
Το βιβλίο που είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους χώρους της εκκλησίας και έγινε η αιτία για να αφοριστεί ο Καζαντζάκης γίνεται σίριαλ και είναι στην ουσία η πρώτη προσπάθεια ποιοτικής τηλεοπτικής σειράς από την κρατική τηλεόραση.
Οι Απαράδεκτοι (1990)
Δεν είσαι παιδί των 90s αν δεν έχεις δει τους Απαράδεκτους. Η παρέα της Δήμητρας, του Σπύρου, του Βλάση, του Γιάννη και του αστροπελεκίου έκανε πολλούς ανθρώπους να γελάνε με την καρδιά τους. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε πως ο Γιάννης, ήταν και ο πρώτος gay ηρωας στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση.
Οι Τρεις Χάριτες (1990)
Η σειρά με την υπογραφή των Ρέππα-Παπαθανασίου, ήταν από τις πρώτες που προβλήθηκαν στην νεοσύστατη τότε ιδιωτική τηλεόραση. Η Άννα Παναγιωτοπούλου, ως Όλγα Χαρίτου-Παπαχαρίτου, η Νένα Μεντή ως Μαρία Χαρίτου και η Μίνα Αδαμάκη ως Ειρήνη Χαρίτου έγιναν συντροφιά για χιλιάδες οικογένειες, οι οποίες μπορεί να έβλεπαν κάτι δικό τους μέσα σε αυτές.
Το Ρετιρέ (1990)
Και όμως το Ρετιρέ κράτησε δύο τηλεοπτικές χρονιές. Βέβαια το έχουμε δει σε τόσες επαναλήψεις που πραγματικά με αυτό έχουν μεγαλώσει...δυνατά παιδιά. Πρόκειται για μία ωδή στην μικροαστική κοινωνία της Αθήνας με σημαιοφόρο τη Χαρούλα Πεπονάκη.
Χάι Ροκ (1992)
Ήταν το πρώτο σίριαλ που είδαμε δύο άντρες να συγκατοικούν. Επίσης, ήταν και το σίριαλ που έκανε γνωστό τον Πέτρο Φιλιππίδη, o οποίος φορούσε και εξαιρετικά πουκάμισα (να τα λέμε αυτά).
Αναστασία (1993)
Στο όνομα της Αναστασίας έχουν καεί τα μηχανάκια της AGB. Το καυτό σενάριο υπέγραφε η Μιρέλλα Παπαοικονόμου και πρωταγωνιστούσαν οι Μυρτώ Αλικάκη, Μηνάς Χατζησάββας, Μαριάννα Τουμασάτου και Άλκης Κούρκουλος.
Λαβ Σόρι (1994)
Η σειρά που ανήγαγε τους υδραυλικούς σε σεξουαλικής φύσεως φαντασίωση και έκανε την ατάκα "ερωτικά ζητήματα - συζήτηση κομμένη" τσίχλα στο στόμα κάθε Έλληνα τηλεθεατή.
Δύο Ξένοι (1997)
Τι να γράψουμε γι αυτή την ελληνική σειρά που πραγματικά έχει αφήσει ιστορία και ίσως κάποια στιγμή να την ακούσουμε - στο μακρινό μέλλον - να αφηγείται ως παραμύθι από χείλη μαμάδων στις κόρες τους. Εβελίνα Παπούλια και Νίκος Σεργιανόπουλος σε ερωτικό ντελίριο και ένα καταπληκτικό δίδυμο Ντίνα Κώνστα-Χρυσούλα Διαβάτη, όπου πραγματικά το τερμάτισαν.
Ψίθυροι καρδιάς (1997)
Ο απαγορευμένος έρωτας της τσιγγάνας Άννας-Μαρίας Παπαχαραλάμπους και του «μπαλαμού» Απόστολου Γκλέτσου με μουσικό χαλί το τραγούδι του Μπάση που έλεγε "καράβι το φεγγάρι στο σώμα κύλησε για άνομα πελάγη κρυφά μας μίλησε".
Κωνσταντίνου και Ελένης (1998)
Οι Έλληνες millenials έχουν μεγαλώσει με ατάκες από το ηρωικό αυτό σίριαλ του Χάρη Ρώμα. Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να καταλάβουμε την επιτυχία του.
Εγκλήματα (1998)
Αφήνουμε αυτό εδώ: Σώσω.
Σ' Αγαπώ, Μ' Αγαπάς (2000)
Δήμητρα Παπαδοπούλου στον ρόλο της Δήμητρας και Θοδωρής Αθερίδης στον ρόλο του Θοδωρή. Το ζευγάρι που έκανε πολλά ζευγάρια να νομίζουν ότι κάποιος τους αντιγράφει...Το σενάριο το έγραψαν η Δήμητρα Παπαδοπούλου και η Δήμητρα Πούλκου, αν και ήταν επίσημα βασισμένο στην καναδική τηλεοπτική σειρά «Un gars, une fille»
Στο Παρά Πέντε (2005)
Το σίριαλ του Γιώργου Καπουτζίδη, που θυμίζει έντονα τον αστυνόμο Σαϊνη, μονάχα που εδώ δεν υπάρχει ένας αστυνόμος, αλλά μία παρέα κολλητών και δύο γιαγιάδες εκ των οποίων η μία ξεστόμισε την ατάκα που θα μείνει για πάντα στην ιστορία: "κόβεται το σεξ;".
Υ.Γ1: Συγνώμη για τις σειρές που δεν προλάβαμε να βάλουμε, όπως Μαντάμ Σουσού, Αυθαίρετοι, Εκμέκ Παγωτό, Ταύρος με Τοξότη, 50 50, Οι Παντρεμένοι έχουν Ψυχή, Είσαι το Ταίρι μου, Οι μεν και δε...
Υ.Γ2: Ο Παπακαλιάτης δεν μπήκε επίτηδες, γιατί είναι από μόνος τους ένα αφιέρωμα...