Παραδοσιακοί τραγουδιστές και χορευτές έδωσαν μία υπέροχη παράσταση, ενώ όλα της τα αγαπημένα φαγητά ήταν εκεί. Ακόμα, φόρεσε όχι ένα, ούτε δύο, αλλά τρία «πανέμορφα φορέματα» - ένα για κάθε μέρα.
«Με άφησαν να ντυθώ σαν μεγάλη γυναίκα, με κοσμήματα και μου έδιναν δώρα», λέει η Noora που σήμερα είναι 40 χρονών. Ήταν τόσο ευτυχισμένη, με πλήρη άγνοια ότι είχε πέσει στα χέρια ενός βίαιου εγκληματία.
Σύζυγός της έγινε ο Mohammed Al Ahdam, ένας μακρινός ξάδελφος γύρω στα 30, που την παντρεύτηκε το 1989 - αμέσως μόλις έκλεισε τα 11. «Είχε τρεις φορές την ηλικία μου, και από τη στιγμή που έγινε η τελετή θεώρησε ότι του δόθηκε το δικαίωμα να μου φέρεται σαν ένα ζώο», διηγείται η Al Shami στην Guardian, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξαλειφθούν ή, έστω, να μειωθούν ανάλογα περιστατικά.
Έκπληξη προκαλούν τα ποσοστά παιδικών γάμων στην Υεμένη. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το 14% των κοριτσιών έχει παντρευτεί μέχρι τα 15, ενώ περισσότερο από το 50% πριν τα 18. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό; Οι γονείς θέλουν να έχουν όσο το δυνατό λιγότερα άτομα υπό την προστασία τους, ενώ ως αντάλλαγμα, παίρνουν γενναιόδωρα ποσά από τις οικογένειες των αντρών.
Η περίπτωση μίας 8χρονης που έχασε τη ζωή της από τραύματα που προκάλεσε ο σύζυγός της, οδήγησε σε αύξηση του νόμιμου ορίου ηλικίας για γάμο, από τα 15 στα 18 χρόνια. Όμως, όπως αποκαλύπτει η Noora «δεν είναι κάτι που εξαρτάται από την κυβέρνηση ή το νόμο, ειδικά όταν πρόκειται για μικρές κοινωνίες. Η μητέρα μου παντρεύτηκε για πρώτη φορά στα 9, πήρε διαζύγιο στα 10 και ξαναπαντρεύτηκε δυο φορές».
Η ίδια δεν επιθυμούσε να πάρει αυτή την τροπή η ζωή της. Ονειρευόταν να τελειώσει το σχολείο και να δουλέψει, όμως οι γονείς της δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Δεν κατάλαβε ποτέ την απόφασή τους να τη δώσουν σε εκείνον τον άντρα για χρήματα, αν και αυτό συνέβαινε με τα περισσότερα κορίτσια της ηλικίας της.
Ο σύζυγός της, την αγόρασε για 150 δολάρια, τεράστιο ποσό για την εποχή. Όταν γύρισαν σπίτι μετά το τεράστιο πάρτι, έφυγε η χαρά και τη θέση της πήρε ο φόβος. Βρισκόταν μακριά από το σπίτι της, μένοντας μόνη με έναν άντρα που περίμενε πολλά περισσότερα από εκείνα που μπορούσε να του προσφέρει ένα παιδί. Τον απέφευγε κλαίγοντας για 10 μέρες, όμως την ενδέκατη ενέδωσε. Το σώμα της υπέστη σοκ, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο νοσοκομείο. Κατάλαβε, με το χειρότερο τρόπο, ότι ήταν ένα αντικείμενο του σεξ για εκείνον τον άντρα. Η κακοποίηση συνεχίστηκε για χρόνια, και η φωνή της δεν ακουγόταν – ήταν καθήκον της άλλωστε, είχε παντρευτεί πλέον.
Μετά από δύο αποβολές σε λιγότερο από 6 μήνες, η Noora απέκτησε ένα γιο στα 13 της, μία κόρη στα 14 κι έναν ακόμη γιο στα 15. Φυσικά, όλες οι εγκυμοσύνες της είχαν προβλήματα. Η δημιουργία οικογένειας, όμως, δεν αποτέλεσε εμπόδιο για τον Μοhhamed και συνέχισε να της φέρεται χωρίς ίχνος σεβασμού. Η συμπεριφορά του γινόταν όλο και πιο βίαια, καθώς πλέον ξεσπούσε και στην κόρη τους. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν όταν χτύπησε το πρόσωπό της μικρής στο πάτωμα, στέλνοντάς τη στο νοσοκομείο.
Δίνοντας τεράστιες νομικές μάχες, και χάνοντας κάθε επαφή με την πατρική της οικογένεια, η Noora κατάφερε να πάρει διαζύγιο. Τελείωσε το σχολείο και πραγματοποίησε το όνειρό της – έγινε δασκάλα. Σήμερα, μάχεται για να δοθεί τέλος σε αυτό το μαρτύριο των νεαρών κοριτσιών. Δεν αφήνει το παρελθόν να την κρατάει πίσω. «Χρειάζεται τεράστια αλλαγή, πρέπει να αλλάξουμε τη ζωή αυτών των παιδιών στην πράξη – όχι μόνο στα χαρτιά», δηλώνει στη Guardian, και κοιτάζει μόνο μπροστά.
Gallery: Δείτε επίσης αβίαστες κινήσεις χορού από μικρά παιδιά
[gallery-716628]
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα